Foodservice Denktank: verkrijgbaarheid vega-producten voor horecabedrijven valt tegen

 

vegetarische restaurantweek

Tijdens de Nationale Week Zonder Vlees van 11 tot en met 17 maart 2019 lanceert de Hippe Vegetariër in samenwerking met de Vegetariërsbond en diverse partners een vernieuwde versie van de Vegetarische Restaurantweek. Want heerlijk vegetarisch eten doe je niet alleen thuis, maar ook uit! Alle chefs van de deelnemende lunchrooms, cafés en restaurants willen je laten zien, proeven en ervaren hoe fantastisch de groentekeuken kan smaken. Via de Foodservice Denktank vroegen we restaurants om hun mening te geven over de Vegetarische Restaurantweek en wat zij nu al doen op het gebied van de vegetarische/veganistische keuken. De deelnemende restaurants komen uit alle hoeken van het land, met een lichte oververtegenwoordiging in het zuiden (Noord-Brabant, Limburg en Zeeland).

Eén-vijfde van de gerechten is vegetarisch

vegetarisch eenvijfdeAlle ondervraagde restaurants houden zich bezig met de vegetarische/veganistische keuken. Gemiddeld bevat 21% van de gerechten op de menukaart geen vlees of vis, waarbij dit percentage voor de restaurants in de Randstad iets hoger ligt met 25%. Het gros van de restaurants biedt meerdere vegetarische/veganistische opties per gang aan. Gemiddeld hebben de outlets 12 hoofdgerechten op de kaart staan, wat inhoudt dat restaurants 2 tot 3 vegetarische/veganistische hoofdgerechten aanbieden. Een enkeling heeft meer dan de helft van de menukaart gevuld met gerechten zonder vlees of vis. Dit zijn restaurants die een bewuste keuze maken in het concept dat ze neerzetten, waarbij het goed is om te vermelden dat deze restaurants niet alleen in de Randstad zijn gevestigd!

Ruim de helft bekend met Vegetarische Restaurantweek
De Nationale Week Zonder Vlees heeft een hoge bekendheid met tweederde van de ondervraagde ondernemers. De Vegetarische Restaurantweek is iets minder bekend, namelijk onder ruim de helft van de restaurants. Toch doen slechts 4 van de ondervraagde restaurants mee aan dit initiatief van de Hippe Vegetariër. De belangrijkste redenen om niet mee te doen zijn:

  • Angst voor omzetverlies doordat het een te kleine doelgroep van het restaurant aanspreekt
  • Er worden al veel vegetarische opties aangeboden, dus hoeft er geen extra focus op te liggen

Redenen om wél mee te doen zijn juist het aanboren van nieuwe klantengroepen en om beter aan te sluiten bij de vraag vanuit de consument.

Vooral menu- en productsuggesties gewenst door ondernemers
Inspiratie op het gebied van vegetarische/veganistische gerechten wordt veelal opgedaan via social media (met name Facebook en Instagram).   De groothandel wordt als derde kanaal het meeste gebruikt voor inspiratie. Ondernemers zijn met name op zoek naar praktische tips op het gebied van menu- en productsuggesties om vegetarisch/veganistisch beter op de kaart te kunnen zetten. De suggesties zijn welkom vanuit de groothandel, maar worden nog vaker gewenst vanuit de leverancier!

Veganistische producten worden met name gemist
vegan
De groothandel is (zowel in de zelfbediening als online) het meest genoemde inkoopkanaal voor vegetarische/ veganistische producten. Maar ook de supermarkt wordt vaak genoemd, waarbij Albert Heijn de populairste formule is.

Het aanbod veganistische producten wordt momenteel als ontoereikend gezien. Veganistische vervangers van kaas, boter of vlees zijn weinig verkrijgbaar en vegetarische convenience producten bevatten vaak kaas of andere dierlijke ingrediënten, waardoor deze niet geschikt zijn voor veganisten. Voor de vegetarische opties wordt opgemerkt dat er te weinig variatie aan ‘bijzondere’ groentes is, waarmee je een vegetarisch gerecht écht bijzonder kan maken. Maar ook het aanbod aan vleesvervangers kan nog gevarieerder.

Ben jij benieuwd welke restaurants meedoen aan de Vegetarische Restaurantweek of wil je nog meer informatie over dit initiatief? Kijk dan op de website: https://devegetarischerestaurantweek.nl/

 


De Foodservice Denktank is een initiatief van Marketing4Results en Sligro Food Group in samenwerking met Horecava. Doel is om snel, makkelijk en betaalbaar in contact te komen met jouw professionele doelgroep in de segmenten restaurants, cafetaria’s of bar/cafés om inzicht te krijgen in hun behoeftes. Fabrikanten kunnen hier meer informatie vinden over de Foodservice Denktank en horecabeslissers hier of neem contact met ons op via 0345 – 50 52 41.