Technologische ontwikkelingen in foodservice: virtual reality, augmented reality en artificial intelligence

 

De technieken virtual reality (VR), augmented reality (AR), en artificial intelligence (AI) zijn sterk in opkomst. VR en AR bestaan al een langere tijd, maar door alle ontwikkelingen met mobiele telefonie maakt het flinke sprongen. En door gebruik van AI gaat het leven alleen nog maar sneller en gemakkelijker worden. De reden dat we nu zo veel over AI horen, is omdat krachtige computers erg goedkoop en klein zijn geworden. Daarnaast zijn computerwetenschappers in staat betere programma’s te ontwikkelen die hiervan gebruik maken. Maar wat kunnen we er nu mee en wat kan het ons brengen in de toekomst?

Augmented reality
Augmented reality is op dit moment een van dé laatste trends op het gebied van innovatieve toepassingen. Augmented reality betekent letterlijk vertaald: toegevoegde realiteit. Met deze techniek worden grafische elementen geplaatst worden óver het beeld van de camera van een toestel. De camera filmt dus de werkelijke omgeving (realiteit) met daarover ‘computer gemaakte objecten’ die de applicatie plaatst (toevoeging). Omdat de camera een belangrijk onderdeel is, leent deze techniek zich met name goed voor mobiele telefoons, tablets en zogenaamde AR-brillen. Eén van de bekendste voorbeelden is het spel Pokémon GO waar fictieve wezens (grafische elementen) op de stoep lopen, wanneer iemand door de applicatie op zijn of haar telefoon kijkt. Maar ook Albert Heijn heeft al diverse acties met AR gehad, waaronder die van dino’s.

Doordat augmented reality tegenwoordig steeds meer als marketingmiddel wordt gebruikt en de ontwikkelingen nog in de kinderschoenen staan, lijkt het allemaal maar een leuke gimmick. Maar er staat een gouden toekomst te wachten voor de technologie, mits ze de verschillende beperkingen kunnen overkomen. Zo zouden in de toekomst auto’s kunnen worden voorzien van een systeem om direct op de voorruit voor mogelijke gevaren zoals gladheid of de snelheidsbeperking te weergeven (iets dat trouwens in straaljagers al gebeurt).

Bij Lufttransport in Tromsø werden 55 medewerkers en studenten getraind met behulp van augmented reality in het uitvoeren van de eerste tien stappen van de pre-flight inspectie. Deze inspectie wordt voor het vertrek van een vliegtuig uitgevoerd en heeft tot doel de luchtwaardigheid te controleren.

Binnen de foodservice kan augmented reality worden toegepast bij onder andere menukaarten.

Door middel van het scannen van een stuk tekst of code kan de consument elk gerecht van de kaart  bekijken. Albert Heijn is aan het experimenteren met AR bij zo’n 35 producten, voornamelijk luxe vlees. Zo krijgt men overzichtelijke informatie te zien zoals de ingrediënten en de herkomst van het product. In het verleden werkten Taco Bell en Sony al samen met een verpakking die geschikt is voor AR. Hierbij konden consumentenprijzen winnen door een spel met AR-elementen te spelen via hun telefoon.

Virtual reality
VR is hot, niet in de minste plaats gestuwd door de belangen die grote bedrijven als Facebook,
Microsoft, Google en Samsung hebben bij het slagen van deze virtuele revolutie. Want VR is niet bepaald nieuw. Al sinds de jaren ’90 is de technologie in ontwikkeling, maar na een moeizame start (Virtual Boy, iemand?) is VR sinds het begin van dit decennium bezig met een opmars in de consumentenelektronica.

Virtual reality is een technologie waarbij je een bril opzet en je jezelf in een andere wereld waant. De bril registreert elke beweging van je hoofd, waardoor het lijkt alsof je écht in een andere wereld zit. Vergelijk het met de oude Viewmaster, dat rode brilletje waar je een kartonnetje met dia’s in stopte om vervolgens door een verhaaltje heen te klikken. Inmiddels is virtual reality op het punt aangekomen dat je een bril op zet en 360 graden om je heen kijkt en je alles in 3D beleeft.

Op foodgebied worden er experimenten gedaan om mensen te laten afvallen door middel van VR. Zo kan een ijsje veel zoeter smaken terwijl er geen suikers zijn toegevoegd. Verder wordt op speelse wijze met gezonde voeding geëxperimenteerd, met name met de perceptie van voedingswaren. Zo wordt een koekje optisch groter, waardoor je sneller gevuld bent. Je kunt met projectie zelfs een saai koekje een heerlijke smaak geven. Virtual reality kan ook een hele andere sfeerbeleving geven aan het product door je bijvoorbeeld in het pittoreske Toscane te wanen terwijl je een pasta eet. Maar ook kan VR worden gebruikt voor trainingen. Koopmans Professional geeft bijvoorbeeld trainingen die de horecaondernemer en zijn personeel kunnen volgen via virtual reality. Zo kan men de juiste baktechniek onder de knie krijgen en leert men tips en tricks van de expert.

Artificial intelligence
Artificial intelligence is het concept waarbij machines ‘denken als mensen’. Ze kunnen dus redeneren, plannen, leren en taal begrijpen. Hoewel niemand verwacht dat kunstmatige intelligentie nu of in de toekomst op gelijke voet komt met die van mensen, gaat het alsnog een grote invloed hebben op ons dagelijkse leven. Het brein achter kunstmatige intelligentie is een technologie die ‘machine learning’ heet. Met deze technologie worden onze taken eenvoudiger en worden we zelf productiever.

In het dagelijkse leven kom je waarschijnlijk al veel in aanraking met AI. Denk bijvoorbeeld aan de aanbevolen foto-tags met beeldherkenning op Facebook, spraakverwerking van Siri of chatbots die je willen helpen. In de foodsector wordt het gebruikt om bijvoorbeeld je eetdagboek bij te houden. Via de app Lark spreek je eenvoudig in wat je hebt genuttigd en de app rekent automatisch de calorieën en geeft je gepersonaliseerd advies.

Ook binnen foodservice komt AI voor. Neem bijvoorbeeld WineStein, WineStein is een digitale sommelier die voor elk denkbaar gerecht de best passende wijnen adviseert. De kunstmatige intelligente software matcht de gastronomische eigenschappen van een gerecht (het DNA van het gerecht) met die van wijn (het DNA van de wijn).

Ook op het gebied van koken kun je artificial intelligence gebruiken, zo helpt de app Chef Watson je recepten te zoeken naar aanleiding van producten die je thuis hebt. De app die door IBM werd gelanceerd is een hulp in de keuken die tot wel acht smaken bij elkaar kan combineren tot een nieuw recept. Hierbij houdt hij rekening met smaakvoorkeuren van mensen.

Big data
Misschien nog wel de grootste uitdaging waar marketeers voor staan, is het behouden van overzicht over alle verschillende tools en touchpoints. Het aantal klantinteracties groeit met de dag en de hoeveelheid data die gegenereerd wordt neemt exponentieel toe. In potentie kunnen marketeers hiervan gebruik maken om de klantervaring verder te verbeteren. Het probleem daarbij is dat ze dit nog steeds grotendeels handmatig moeten doen.

In een hele andere markt zien we dat Ubers bedrijfsvoering functioneert op basis van data, waarbij het zowel gegevens ophaalt van passagiers als taxichauffeurs. Die informatie voedt algoritmen die passagiers moeten koppelen aan goedkoop en geschikt aanbod. Ook zet Uber de gegevens in voor zijn dynamische prijsstelling-systeem, dat prijzen automatisch verhoogt als er veel vraag is naar Uber-auto’s.

Big data gaat steeds belangrijker worden om beter in te spelen op de behoeftes van je klant. Bijvoorbeeld een webshop die een klant herkent en weet wat de zoek- en aankoopgeschiedenis is, waarna de klant een passende aanbieding kan krijgen. Maar je kunt ook handig gebruik maken van de informatie die consumenten delen op verschillende sociale media en informatie van gps-signalen die smartphones versturen.

Er ligt nog een wereld voor ons open!

Bron: http://aaronallen.com/blog/restaurant-marketing/augmented-reality

Bron: https://www.vr-expert.nl/eten-smaakt-beter-vr-applicaties/

Bron: https://www.salesforce.com/nl/products/einstein/ai-deep-dive/

Bron: http://www.distrifood.nl/home/artikel/2017/8/achtergrond-ahs-eerst-stappen-in-augmented-reality-101110538

Bron: https://nos.nl/op3/artikel/2003229-chef-watson-weet-wat-lekker-is.html

Bron: https://www.mkbservicedesk.nl/7587/wat-kan-big-data-voor-jou-betekenen.htm