Wobbe van Zoelen – Anne&Max

 

In de rubriek ShopperEstafette geeft een marketeer vanuit een formule, grossier of leverancier zijn of haar visie op het thema ‘de shopper in foodservice’. Elke kandidaat geeft het (estafette)stokje door aan een collega uit een andere schakel van de bedrijfskolom in foodservice. In deze editie: Wobbe van Zoelen, de oprichter van Anne&Max.

“Ik wil Joël Goudsmit hartelijk danken voor het doorgeven van het estafettestokje aan mij”, zegt Wobbe van Zoelen. “Ik ken Joël omdat hij ons benaderde voor zijn sapjes. Het is een gedreven en enthousiaste ondernemer met een grote passie voor gezonde voeding. We verkopen met heel veel plezier de producten van Sapje omdat het niet alleen gezonde, maar in de eerste plaats vooral lekkere en bijzondere sapjes zijn.”

Anne&Max is een fresh food en koffiecafé waar consumenten dagelijks welkom zijn voor ontbijt, koffie, lunch, high tea en borrel. In 2005 werd de eerste vestiging geopend in Haarlem en inmiddels telt de franchiseorganisatie tien vestigingen in onder meer Alkmaar, Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Haarlem, Leiden en Utrecht. De locatie van Anne&Max moet makkelijk bereikbaar zijn, zowel te voet als per fiets. Zo kunnen consumenten ook onderweg naar hun werk of school er stoppen voor een ontbijt of een koffieHelderglazen Theekopje Met Koffiedrank to-go. Het liefst vestigt de formule zich in opvallende hoekpanden. Vorig jaar mei opende Anne&Max in de aanlooproute naar Den Haag CS de eerste To Go locatie van de keten. In de formule wordt gewerkt met verse, authentieke en gezonde producten. Maar boven alles wil Anne&Max ‘een huiskamer in de stad zijn’, oftewel een plek waar je elk moment van de dag thuis bent. “Het was mijn droom om een plek te creëren waar mensen zich thuis kunnen voelen, echt een huiskamer in de stad”, licht oprichter Wobbe van Zoelen toe. “Anne&Max is een plek waar je ’s ochtend de krant kan lezen, heerlijk kan lunchen, kan werken, maar ook een boek kunt lezen met een goed glas wijn. En het maakt niet uit of je alleen komt, of met een groep bent.”

Bij Anne&Max kunnen consumenten terecht voor ontbijt, koffie, lunch, high tea of borrel. Het aanbod aan eten en drinken is afgestemd op deze kernmomenten. Op de menukaart staan lichte, gezonde en verse producten die dagelijks zichtbaar voor de gasten worden afgebakken en bereid. Volgens Van Zoelen gaat het ‘thuisvoelen’ wat in de formule centraal staat, verder dan de setting. “Je moet ons ook kunnen vertrouwen dat we goede ingrediënten gebruiken en onze producten ambachtelijk en zonder kleur-, geur- of smaakstoffen bereiden. We werken met mooie, vaak biologische producten die lekker en gezond zijn. Veel hiervan, zoals onze taarten, maken we in eigen keuken. Producten die anderen beter kunnen maken, worden op recept voor ons gemaakt zoals ons bio desem brood en bio speltmuesli.” Anne&Max bestaat bijna 12 jaar en groeit elk jaar. “We hebben net in Amsterdam Zeeburg onze tiende zaak geopend”, zegt Van Zoelen. “We werken samen met franchisenemers omdat we geloven dat horeca gaat over persoonlijkheid. De vriendelijkheid en kwaliteit van onze Anne’s en Max-en kan doorslaggevend zijn. Daarom vinden we het van groot belang dat er gedreven én gepassioneerde ondernemers in elke vestiging staan.”


“Het was mijn droom om een plek te creëren waar mensen zich thuis kunnen voelen, echt een huiskamer in de stad”,


green plants on white ceramic vaseVolgens Van Zoelen is de Nederlandse horeca volop in beweging. “Het draait steeds meer om gastvrijheid, om puur en eerlijk eten en bijzondere concepten. Ik zou het echter geweldig vinden als het werk in de horeca meer als een echt ambacht gezien wordt. Dit begint met de waardering voor het vak door goede scholing, wat in mijn ogen nu ontbreekt, en goede banen met perspectief. Het eten en drinken bereiden voor gasten is een prachtige verantwoordelijkheid.”

Nog geen twaalf jaar oud, telt de formule inmiddels tien vestigingen en als het aan Van Zoelen ligt, komen er nog meer bij. “Ook in 2017 zullen we stapsgewijs doorgroeien en samen met franchisenemers vestigingen openen in Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, en Utrecht. Verder zullen we doorwerken aan onze goede voornemens voor 2017. We willen mensen elke dag met een glimlach ontvangen en bijzonder lekkere en gezonde producten maken waar je oprecht van kunt genieten. We willen ons biologisch en fairtrade assortiment verder uitbreiden en het gebruik van plastic verpakkingen terugdringen. Daarnaast willen we onze samenwerkingen met lokale bedrijven verstevigen die eerlijk biologisch eten produceren én goed voor de omgeving zorgen. Maar boven alles willen we een huiskamer zijn, een plek waar je je elk moment van de dag op je gemak voelt.”