Teyler Padberg – Farm Brothers

 

In de rubriek ShopperEstafette geeft een marketeer vanuit een, grossier of leverancier zijn of haar visie op het thema ‘de shopper in foodservice’. Elke kandidaat geeft het (estafette)stokje door aan een collega uit een andere schakel van de bedrijfskolom in foodservice. In deze editie: Teyler Padberg van de Farm Brothers

“Ik wil Freke van Nimwegen van food waste restaurant Instock in Amsterdam hartelijk danken voor het doorgeven van het estafettestokje aan mij”, zegt Teyler Padberg. “Ik heb een tijd als kok in de keuken van het restaurant gewerkt terwijl ik Farm Brothers aan het opzetten was.” Farm Brothers, dat Padberg oprichtte samen met jeugdvriend Herman Insinger, is net als Instock opgezet in de gedachte om een bijdrage te leveren om voedsel beter te maken dan dat er nu wordt gedaan. In dit kader werd door de jonge Amsterdamse ondernemers Farm Brothers opgericht, een bedrijf dat een assortiment biologische koekjes maakt. “We zijn opgevoed met lekker, goed bereid en eerlijk geproduceerd voedsel”, zegt Padberg. “Wij vinden dat hier meer van beschikbaar moet zijn voor een grotere groep mensen en voor betaalbare prijzen. De biologische koekjes die wij verkopen zijn gemaakt van verantwoorde ingrediënten. We leveren aan hoogwaardige retail, zoals Marqt en Deen Supermarkten en via Natudis en Voets Specialiteiten aan zo’n 350 biologische winkels. In België liggen we bij BioPlanet en in zo’n 75 biowinkels, in de UK in 150 biowinkels en over een maand bij Kesko in Finland. Daarnaast zijn we verkrijgbaar als koekje voor bij de koffie bij onder meer Panache, Bagels & Beans, FOAM, Edel,Volkshotel, Hoxton, Citizen M, Zoku, NH hotels, Goût Deli, Hutspot en verschillende bedrijfskantines.”

De koekjes van Farm Brothers, die worden gemaakt bij Koekjesbakkerij Veldt in Veenendaal, zijn 100% biologisch, gemaakt van spelt, haver en rogge en gezoet met ongeraffineerde suikers. Ze bevatten weinig vet, zout en suiker vergeleken met conventionele koekjes. Daarnaast bevatten ze geen ei of palmolie en geen andere toevoegingen of conserveringsmiddelen. “We willen met onze biologische producten de hele keten laten zien dat het anders kan”, zegt Padberg. “Als je naar het koekjesschap kijkt, ligt daar heel veel van hetzelfde. Qua innovatie gebeurt er in dit segment vrij weinig. Wij wilden heel graag kijken welke ongezonde ingrediënten we allemaal uit koekjes konden halen en vervolgens tóch een smaakvol product creëren. Als bedrijf geloven we in de biologische filosofie, dus dat voedsel groeit zonder gebruik van pesticiden en kunstmest. We maken bewust gebruik van voedzame en natuurlijkere ingrediënten. Daarnaast geloven we dat een product er toegankelijk en ‘sexier’ uit mag zien. Uiteraard moet het ook erg goed smaken. Naar ons idee mistte dat nog in het koekjesaanbod. Daarom hebben wij dit product ontwikkeld in de smaken Chocolade & Zeezout, Gember & Citroen en Hazelnoot & Kaneel. We zijn constant druk met de ontwikkeling van nieuwe smaken en soorten verpakkingen.”


“Wij wilden heel graag kijken welke ongezonde ingrediënten we allemaal uit koekjes konden halen en vervolgens tóch een smaakvol product creëren.”


Volgens Padberg zijn de reacties op het initiatief positief. “Dat merken we aan de verkoopcijfers bij onze
partners maar ook aan de reacties van consumenten die ons weten te vinden via social media, nadat ze onze koekjes hebben gekocht. Er bestaan nog geen koekjes met de combinatie smaakervaring, goede verantwoorde ingrediënten en die dan ook nog eens op een leuke en toegankelijke manier wordt ‘ge-brand’. We schreeuwen niet dat we biologisch zijn of bijvoorbeeld volkorenmeel bevatten. Je ziet eerst een hele mooie verpakking en een koekje met een hele lekkere smaak, daarna ga je pas zien dat het biologisch én verantwoord is.” Volgens Padberg mag de markt van biologische producten in Nederland nog veel verder groeien. “Hoewel we nog erg achterblijven bij de productie van biologische grondstoffen, heeft de consument de weg in de supermarkten al wel gevonden. Nu de foodservicebranche nog.”

Sinds kort werkt Farm Brothers samen met bedrijfscateraars als ISS en Albron. Het zijn met name de benzinestations en grote cateringlocaties die zich volgens Padberg meer moeten inzetten op het gebied van biologisch voedsel en snacks. “Het lijkt ons een geweldige uitdaging om in tankstations onze producten aan te mogen bieden. Naar onze mening wordt de consument nog steeds onderschat en blijft daardoor het aanbod van biologische producten achter. Door de grote bedrijven wordt nog te veel in oude patronen gedacht, terwijl de consument volgens mij juist behoefte heeft aan nieuwe ideeën en aanbod.”