Robin de Vries en Gwen Treskes – Barista Cafe
In de rubriek ShopperEstafette geeft een marketeer vanuit een formule, grossier of leverancier zijn of haar visie op het thema ‘de shopper in foodservice’. Elke kandidaat geeft het (estafette)stokje door aan een collega uit een andere schakel van de bedrijfskolom in foodservice. In deze editie: Robin de Vries en Gwen Treskes van koffieketen Barista Cafe.
Barista Cafe startte in 2009 in Alphen aan de Rijn en is inmiddels als keten uitgegroeid naar achttien locaties. De eerste twee jaar groeide Barista Cafe met acht vestigingen per jaar. In 2017 werd aandacht gegeven aan de organisatie, maar groeide het aantal toch nog met twee vestigingen. In het eerste kwartaal 2018 komen er in ieder geval nog drie vestigingen bij in Groningen, Arnhem en wellicht binnenkort in Zoetermeer. Uiteindelijk wil de koffieketen doorgroeien naar zo’n vijftig locaties.
Er is in Nederland niet direct een tekort aan koffielocaties, vraag is dan hoe kan Barista Cafe zo snel groeien? “Wat wij doen is de waarden van opa en oma weer naar voren halen. Het leven gaat steeds sneller en mensen hebben behoefte aan rust en aandacht. Aandacht die het personeel geeft. Er wordt oprecht interesse getoond. Daarnaast hebben we de locaties bewust huiselijk ingericht. Het moet goed en geborgen aanvoelen”, zegt Treskes. Het concept richt zich vooral op de ochtend en de lunch. Maar ook voor het middagmoment zijn er speciale hapjes. De menukaart die daarvoor is opgesteld verandert elk half jaar en wordt telkens opnieuw samengesteld op basis van opgedane ervaringen, trends en voorstellen van de ondernemers. Daarnaast hebben ondernemers de mogelijkheid om buiten de menukaart om lokale producten aan te bieden. Koffie, en dan goede koffie, is de basis, maar er wordt ook geëxperimenteerd met koffievarianten met een twist. Zo is cappuccino met kokosmelk de meest hardlopende koffievariant. De Vries: “Op die manier proberen we toch altijd net iets anders te brengen, maar wel van kwaliteit.”
Kwaliteit en verrassing zijn belangrijke uitgangspunten bij Barista Cafe, net als de huiselijkheid en kneuterigheid. Het assortiment dat gedurende de dag wordt aangeboden is ook zo opgebouwd. Voor het ontbijt en bij de koffie is er iets lekkers. Dat kan de huisgemaakte taart zijn of een koekje of ‘s middags de smallbite, zoals een gevulde avocado en portobello, of een lekkere high tea met smaakvolle hapjes en licht alcoholische drankjes. Voor bij de borrel geen gefrituurde artikelen, maar een ‘gezond’ borrelplankje met bijvoorbeeld carpacciobonbon, verschillende bruschetta’s of een schaal met nacho’s. De bereidingsmogelijkheden op de locatie zijn beperkt omdat er geen gasfornuis in de winkel aanwezig is, alleen een oven. Om toch ook een rol te spelen in het avondmoment overwegen de mensen achter Barista Cafe om met een kleine aanbod aan lekkere, niet kant-en-klare ovenmaaltijden te starten. Alleen wanneer dat is, is nog niet bekend. Hoewel het concept zich daar niet speciaal op richt is het merendeel, zo’n 70% van de gasten, vrouw. En omdat die vrouwen ook vaak hun kinderen meenemen, heeft Barista Cafe ook een speciale kinderkaart.
“Onze gasten waarderen het dat de winkels ruim zijn opgezet, dat al onze producten huisgemaakt zijn en we kwaliteit uitserveren. Met een glimlach van oprecht vriendelijk personeel”, aldus Treskes volgens wie er vanuit ondernemers veel belangstelling voor de formule is. “We kunnen vrij eenvoudig goede ondernemers vinden, die we altijd eerst in een bestaande vestiging stage laten lopen. Op die manier kunnen zij het baristavak leren. Die ondernemers moeten dezelfde passie hebben voor kwaliteit als wij en de drive hebben om het mensen naar de zin te maken. Gelukkig zijn er veel jonge mensen die dat willen doen. Vanuit het hoofdkantoor bieden wij ondersteuning en een luisterend oor voor de problemen. Daar waar we kunnen helpen we. Het is hard franchise voor het assortiment en uitstraling, maar soft franchise voor de invulling en aanpak in de locatie.”
Met het format en plan van aanpak wil Barista Cafe in de top 3 koffieketens van Nederland komen. Nu staan daar nog namen als Starbucks, Coffee Company en Doppio. De verwachting is dat het aantal ketens niet zal toenemen in Nederland, hooguit gaan meerdere individuele ondernemers zich aansluiten bij een keten. Waarom? De Vries: “Omdat het bij daghoreca gaat om kleinere bestedingen en marges. Wil je continuïteit, dan moet je dus groeien als merk en blijven investeren in een nieuwe uitstraling.”