René-Paul Haas – HMSHost International

 

In de rubriek ShopperEstafette geeft een marketeer vanuit een formule, grossier of leverancier antwoord op vragen rondom het thema ‘de shopper in foodservice’. Elke kandidaat geeft het (estafette)stokje door aan een collega uit een andere schakel van de bedrijfskolom in foodservice. In deze editie René-Paul Haas van horecaconceptenontwikkelaar en -exploitant HMSHost International.

Haas is als director Concept Development & Brandportfolio Management verantwoordelijk voor de relevante, rendabele en maakbare horeca-invulling van de locaties die vrijkomen op de plaatsen waar HMSHost International met vestigingen zit. Dat zijn naast de internationale luchtvelden in Azië, India, het Midden-Oosten, Noord-Europa en Groot-Brittannië, ook Schiphol en de hightraffic-locaties op de stations en outletcentra, waaronder Roermond. “Tegenwoordig kijken we vanuit HMSHost meer naar onze bestaande formules en bekijken we welke daarvan op beschikbare locaties kunnen worden ingezet”, zegt Haas. “Onze zogenaamde ‘one-off’s (concepten/ brands waar HMSHost maar één locatie mee heeft ingevuld, red.) zijn we aan het terugdringen. Liever bouwen we aan onze bestaande merken waartoe gasten in meerdere delen van de wereld zich voelen aangetrokken.” Hierbij putten we ook uit de merkportfolio van Autogrill, waar HMSHost International onderdeel van uitmaakt. Het premium fast casual koffie en food merk Puro Gusto, dat zich richt op kwalitatief genieten binnen een omgeving van snelheid en volume; Burger Federation, het burgerconcept dat gericht is op een breed hamburger menu voor gasten met een langere verblijftijd en Bistro, de versmarkt met lokale producten en waar op het Centraal Station in Utrecht de verblijfshoreca mee wordt ingevuld, maar op de luchthaven van Helsinki juist meer is gericht op de reiziger metpeople walking on grey concrete floor during daytime minder tijd. Deze formules worden vanuit Italië als strakke ‘interne’ franchise brands aangestuurd.

HMSHost heeft daarnaast als franchisenemer nog diverse restaurantformules in portefeuille. Stuk voor stuk bewezen horecaconcepten die afhankelijk van locatie en omstandigheid ergens kunnen worden ingevuld. Wat Haas daarbij opvalt, is dat het voor de Amerikaanse horecaformules lastiger wordt om in ieder geval binnen de high traffic locaties toepassing in de rest van de wereld te vinden. “Het zijn nu vooral de Europese en Aziatische concepten waar veel interesse voor bestaat en welke de meeste ontwikkelingen doormaken.” Mede om die reden heeft HMSHost recent ook een overeenkomst gesloten met het Duitse pastaconcept Vapiano om op hightraffic-locaties in Nederland en een aantal internationale locaties het concept te ontwikkelen. Het wegzetten van de Amerikaanse horecaconcepten is voor HMSHost moeilijker omdat zij meer zitten in het casual dining segment, een gehele avond vertier. Haas: “Op de locaties waar wij meestal zitten, is de verblijfstijd van de gasten te kort om optimaal van de set-up van dergelijke brands te kunnen profiteren.”

Waar het bij HMSHost allemaal om draait is de portabiliteit. Vrijwel alle producten moeten gemakkelijk kunnen worden gemaakt en meegenomen, ook als het verse producten zijn. “Brood en koffie zijn daarin zeker in het westelijke deel van de wereld heel belangrijk, omdat die producten goed passen in de ontwikkeling van meerdere maaltijden per dag. Van belang is echter dat we ook kijken naar andere concepten die in die ontwikkeling passen.” Voorbeelden daarvan waar Haas naar kijkt zijn bijvoorbeeld de Avocado Show en Vapiano to go.. Waarom? “Omdat ik met interesse kijk hoe een concept als Avocado Show, wat een ‘sitdown-restaurant’ is, waarbij het draait om de presentatie van het eten, zich vertaalt naar een on-the-go concept. Hoe houd je zo’n standaard overeind binnen een hoge service snelheid omgeving en werkt het dan nog voor de consument?”

multiple dishes field bowls on tableMaar niet alleen de concepten vanuit Nederland heeft Haas als voorbeeld, ook veel buitenlandse. “Velen zijn hier niet bekend, maar hebben in China bijvoorbeeld duizelingwekkende aantallen locaties. Azië is wat dat betreft sterk in opkomst. Een land als Korea is op het gebied van eten en drinken heel creatief. Niet alleen in producten maar ook op technologisch vlak en het door middel van design creëren van de juiste atmosfeer binnen een restaurant. En ook daar zie je soms formules worstelen met de vraag hoe de kwaliteit op je bord naar portabiliteit kan worden vertaald, in het meenemen van de producten, maar wel met dezelfde beleving. Dat lijkt allemaal eenvoudiger dan het is, maar het heeft mij verrast hoe lang bijvoorbeeld Vapiano bezig is geweest met de keukeninstellingen om de kwaliteit bij het bezorgen en afhalen perfect te krijgen. Dat is vaak niet zo eenvoudig als het lijkt.”

Punt van aandacht bij HMSHost is ook dat ondanks het internationale speelveld van het bedrijf er toch altijd lokaal moet worden ingevuld. “We kijken wel naar de hele wereld, maar we moeten toch bedenken dat alles een eigen speelveld heeft. Verschillen die zich voordoen per segment, maar ook per land. Daarom kijken we op veel plaatsen in de wereld en pikken we de dingen op die we kunnen toepassen. Mooie voorbeelden daarvan zijn het Amerikaans-Aziatische foodconcept P.F. Chang’s, waarmee wij zeer recent een vestiging in Shanghai hebben geopend. Maar ook een 100% vegetarisch en vegan concept als by Chloe in Londen zijn mooie horecavoorbeelden die passen in de tijd en wellicht ook succesvol inzetbaar zijn op de plaatsen met hoge afhandelingssnelheid waar wij zijn gevestigd.

René-Paul Haas geeft het estafettestokje door aan Ralph Bertrand, directeur Formule & Format bij Jumbo. “Bertrand is iemand die als drijvende kracht van de Jumbo Foodmarkt-formule zich nu ook nadrukkelijker met de La Place formule bezig zal houden.. Ik ben dan ook heel benieuwd hoe hij beide formules wil en kan integreren en deze verder zal vormgeven.”