Ralph Bertrand – Jumbo

 

In de rubriek ShopperEstafette geeft een marketeer vanuit een formule, grossier of leverancier antwoord op vragen rondom het thema ‘de shopper in foodservice’. Elke kandidaat geeft het (estafette)stokje door aan een collega uit een andere schakel van de bedrijfskolom in foodservice. In deze editie Ralph Bertrand, executive directeur Formule & Format bij Jumbo. Met het vertrek van Bart van den Nieuwenhof, is Bertrand ook tijdelijk mede verantwoordelijk voor La Place.

Jumbo voert een zogenaamde omnichannel-strategie en wil vanuit deze filosofie winkels bouwen om de consument heen. “Dat betekent dat je goed moet weten wat er leeft in de samenleving én bij de klant”, zegt Bertrand. “Wat zijn de trends en ontwikkelingen? En als je die hebt bekeken, moet je die trends je eigen maken. Want dat is misschien nog wel het belangrijkste: dat je alles vertaalt naar het DNA van je eigen bedrijf. In ons geval, wat past bij Jumbo? En dan uiteraard goed kijken of het aanslaat en resultaten oplevert”, aldus Bertrand volgens wie onder meer gemak en lokale producten trends van dit moment zijn. “Binnen ons team kijken we dan welke voorbeelden daarvan zijn en wat wij daar dan van kunnen leren. Dat kan in het binnenland zijn, maar ook in het buitenland. Zo hebben we ‘make-it’, ‘take-it’ en ‘eat-it’ ontwikkeld om in te spelen op de verschillende momenten voor de klant. Daarmee beantwoorden we aan het gemak dat de consument op dat moment zoekt. Soms heeft die consumenshallow focus photography of vegetable foodt tijd en wil hij graag de gerechten zelf maken, soms ontbreekt die tijd en dan is het handig om een en ander te kunnen meenemen. Soms wil je ook gewoon ter plekke eten en dan is het mooi als het voor je klaar staat. Daarom proberen wij zoveel mogelijk de losse ingrediënten bij de gerechten te presenteren, zeker bij de Jumbo Foodmarkt”, aldus Bertrand.

Foodcoach
Volgens de executive directeur Formule & Format wil Jumbo op het gebied van gezondheid een grotere rol spelen. “Niet alleen in de ingrediënten en de hoeveelheid groenten, maar straks ook in onze adviezen. Het personaliseren van voeding is een onderwerp dat we binnen Jumbo hoog op de agenda hebben staan. We werken nu samen met voetbalclub PSV in een programma om de spelers te voorzien van gepersonaliseerd voedingsadvies en maaltijden afgestemd op hun persoonlijke behoeften. Die kennis gaan we straks ook breder gebruiken. We hebben een enorme hoeveelheid aan allerlei gerechten en die kunnen we allemaal inzetten, op persoonlijk vlak.”


Want dat is misschien nog wel het belangrijkste: dat je alles vertaalt naar het DNA van je eigen bedrijf


Daarnaast is Jumbo binnen de verschillende formats bezig de consument te bereiken met een aansluitend assortiment. “We differentiëren steeds meer in het assortiment dat we aanbieden, waarmee we verder inspelen op de lokale behoeften van onze klanten, die verschillen per regio”, zegt Bertrand. “Bijvoorbeeld in de stadswinkels worden nauwelijks kratjes bier verkocht, maar juist gekoeld bier, terwijl dat elders in het land echt anders ligt. In een omnichannel-visie wil je de best mogelijke winkel op een locatie. Dat realiseer je door vooraf je huiswerk goed te doen en dat doe je elke dag door volcontinu de klant te volgen en aanpassingen te doen in je winkelformat en het assortiment dat je aanbiedt”, aldus Bertrand.