Philip Padberg – Deliveroo

 

In de rubriek ShopperEstafette geeft een marketeer vanuit een formule, grossier of leverancier zijn of haar visie op het thema ‘de shopper in foodservice’. Elke kandidaat geeft het (estafette)stokje door aan een collega uit een andere schakel van de bedrijfskolom in foodservice. In deze editie: Philip Padberg, CEO van Deliveroo in Amsterdam.

“Ik wil Teyler Padberg van Farm Brothers hartelijk danken voor het doorgeven van het estafettestokje aan mij”, zegt Philip Padberg. “Ja, we hebben dezelfde achternaam. Teyler is mijn neef en naast dat we familie zijn, werken we ook samen aan Farm Brothers. Ik heb bewondering voor Teyler’s initiatief en doorzettingsvermogen om samen met zijn jeugdvriend Herman Insinger een bedrijf op te richten dat een bijzonder assortiment biologische koekjes op de markt brengt waarbij ze tevens een bijdrage leveren om voedsel beter te maken dan dat er nu wordt gedaan.”

Philip Padberg is CEO van het in Nederland nog jonge Deliveroo. Deliveroo is een online platform waar je lekker eten kunt bestellen bij lokale restaurants die anders niet zouden bezorgen. In 2013 in Londen opgericht door Will Shu en Greg Orlowski, is Deliveroo inmiddels actief in Groot-Brittannië, Nederland, Frankrijk, Duitsland, België, Ierland, Spanje, Italië, Australië, Singapore, Dubai en Hongkong. Een snelle groei die laat zien hoe de bezorgservice van Deliveroo wereldwijd consumenten op zoek naar lekker en kwaliDeliveroo sees vegan orders skyrocket by 187% in 2020tatief eten, zonder te hoeven koken, aanspreekt. Het is nog maar vijftien jaar geleden dat Will Shu op Wall Street in New York op een scootertje begon waarmee hij de werkers op de beurs de door hun bij restaurants uit de buurt bestelde gerechten rondbracht. “Shu was vaak aan het overwerken en merkte dat zowel het aanbod van bezorgd eten als de bijbehorende snelheid en andere service-elementen nog veel te wensen overliet”, aldus Padberg. “Dat kon dus beter. Inmiddels werken we als Deliveroo wereldwijd samen met honderden toprestaurants.”

“Wij brengen het lekkere eten van restaurants bij mensen thuis, op kantoor of waar de klant maar wil”, zegt Padberg. “Dit brengen wij op de fiets binnen gemiddeld 32 minuten. In Nederland zijn we nu een jaar oud en in die periode zijn we uitgebreid naar zes steden en hebben we inmiddels meer dan duizend bezorgers en zeshonderd restaurants.” De basis van Deliveroo ligt volgens Padberg in het realiseren van een hoger servicelevel. “Het gaat erom dat zowel de klanten tevredener zijn én de betere restaurants bereid zijn met je samen te werken. Daardoor krijg je uiteindelijk het juiste en unieke aanbod van lekker eten.” Volgens Padberg is Deliveroo de maatstaf zelf. Zo willen ze zich met leveranciers en service van andere aanbieders onderscheiden. “Elke dag moet beter dan de vorige. Onze klanten en partnerrestaurants vertellen dat ze dit merken op vrijwel elk vlak en dit wordt bijzonder gewaardeerd.”

Deliveroo werkt heel eenvoudig. Door de eigen postcode op de website in te vullen kan de consument zien welke restaurants in de buurt bezorgen. Vervolgens kan het favoriete restaurant worden gekozen en moeten de adres- en betaalgegevens worden ingevuld om de bestelling te maken. Deliveroo zorgt er daarna voor dat de bestelling zo snel mogelijk op de gewenste locatie wordt bezorgd. “Jarenlang accepteerden klanten dat bezorgd eten vaak lang op zich liet wachten, niet altijd van de beste kwaliteit was en ook niet de diversiteit had die men wel wilde hebben”, zegt Padberg. “Veel van people walking on street during daytimeonze partner restaurants zagen jarenlang geen goede optie om deze grote en groeiende markt te betrekken. Nu dus wel.”


“Het gaat erom dat zowel de klanten tevredener zijn én de betere restaurants bereid zijn met je samen te werken. Daardoor krijg je uiteindelijk het juiste en unieke aanbod van lekker eten.”


Hoewel de bezorgmarkt van eten groot is, ziet Padberg de komende jaren de markt nog veel verder groeien. “We zitten nu in de derde generatie van deze markt en daarin liggen nog veel groeikansen. Daarnaast kijken we ook al hoe de vierde generatie eruit zou kunnen zien en hoe wij daar vorm aan kunnen geven. Een voorbeeld hiervan is de ‘Roobox’, een restaurantkeuken die zich specifiek richt op bezorgen. Dit maakt het mogelijk kosten te verlagen en kunnen we ook een betere match maken tussen de lokale vraag en het aanbod. Er liggen voor de horeca in Nederland veel uitdagingen om klaar te zijn voor de toekomst. Ik denk dat er parallellen gemaakt kunnen worden tussen horeca in de komende jaren en retail in de afgelopen jaren. De verschuiving naar online en bezorging zal met steeds grotere snelheid toenemen. De fysieke locaties moeten zich daarop aanpassen. Keukens moeten bijvoorbeeld beter worden ingericht op het bezorgen van eten en bij locatiekeuzes moet rekening worden gehouden met de vorm van de lokale bezorgmarkt. Daar horen de juiste verpakkingen bij, want ook die hebben veel invloed op hoe klanten jouw producten ervaren.”