Peter Koelewijn – Rondeel
De shopper bepaalt de ontwikkelingen in foodservice en foodservice bepaalt de ontwikkeling van de shopper. Bijna een Rondeel® kip-ei verhaal. Wat was er het eerst, de ‘ontwikkelende’ shopper of de ontwikkeling van foodservice?
Rondeel is ontstaan uit een grootscheepse analyse van de legkippensector. Ook zijn maatschappelijke organisaties, overheden en kennisinstellingen betrokken bij de totstandkoming. Vooraf stelden we ons de vraag: wat willen wij nou eigenlijk in de toekomst met onze sector? Daaruit kwam naar voren dat de focus moet liggen op lekkere, voedselveilige producten geproduceerd door familiebedrijven, die een verantwoord diervriendelijk boerenbedrijf runnen en milieuverantwoord bezig zijn. In deze nieuwe realiteit ook geen ‘single issue’ marketing meer, zoals de lekkerste, de goedkoopste, de beste, niet meer de geijkte paadjes betreden. Een andere mindset is noodzakelijk in een veranderende keten met andere spelregels. In de toenemende (on)gewilde openheid door moderne media en zoekmachines als Google is transparantie essentieel. Leg het uit, laat het zien, stel je kwetsbaar en open op zodat je betrokken blijft bij maatschappelijke ontwikkelingen en niet verstart. Zo bouwen we de nieuwe segmenten met maatschappelijke ‘involvement’. Modern rentmeesterschap noemen we dat. Dat is de manier om in contact te blijven met je shopper, naast uiteraard normaal consumentenonderzoek. De shopper blijft in beweging, Rondeel zo ook.
De trend voor maatschappelijk verantwoord produceren wordt steeds zichtbaarder. Omzetten groeien. Belangrijk is daarbij dat de basis van de gevraagde meerwaarde ook daadwerkelijk betaald wordt. Dat is vooraf niet zeker. In onderzoek geeft de shopper aan ‘het er wel voor over te hebben’, maar hierin is bij de handel onvoldoende geloof. Tja… als je het verschil niet kunt vertellen, de shopper het niet kan checken, moeten zij ons dan maar geloven op onze blauwe ogen? Reden om met QR-codes te werken, waarmee de consument zijn gekochte eieren kan ‘traceren’. In een doosje Rondeeleieren zit aan de binnenkant een sticker met een QR-code. Scant de consument deze code, gewoon met de smartphone, dan zien zij live de kippen lopen in de frisse buitenlucht. Deze kippen leggen de eieren voor het unieke ronde doosje. Dat is wat shoppers vragen: als ik wil, kan ik dan alles zien? Dagelijks komen er consumenten op de Rondelen ‘ff kijken hoe dat zit’ samen met hun kinderen! Het is gratis toegankelijk, zonder afspraak, dus waarom ook niet? De markt zal zich meer en meer onderscheidend profileren in producten en organisaties die de keuze voor een ‘integrale duurzame benadering’ maken. De shopper wordt meer gehoord en laat toenemend van zich horen. Koplopers in de verschillende branches hebben zich al aangesloten en bouwen snel het verantwoorde segment uit. Albert Heijn, La Place, Hutten Catering, Van der Valk, Qizini en KLM doen dit succesvol, mede met Rondeel.