Michel Baak – Reclamebureau IVC
In de rubriek ShopperEstafette geeft een marketeer vanuit een formule, grossier of leverancier antwoord op vragen rondom het thema ‘de shopper in foodservice’. Elke kandidaat geeft het (estafette)stokje door aan een collega uit een andere schakel van de bedrijfskolom in foodservice. In deze editie is dat Michel Baak van Reclamebureau IVC in Waalwijk.
“Eigenlijk dekt de toevoeging reclamebureau de lading niet meer van ons bedrijf”, steekt Baak van wal. “Maar we bestaan inmiddels al 35 jaar en dit is overgebleven. Inmiddels zijn we veel breder gespecialiseerd. Eigenlijk zijn wij een soort ideeënfabriek met een voorliefde voor foodproducten. Samen met mijn compagnon kom ik ook uit de supermarktwereld, uit de tijd van de formules Golff en Prisma, en ook het eigen huismerk Markant.”
De voorliefde voor supermarkten en de wereld van food is er bij Baak altijd geweest. Ook de ijsformule van Swirl’s heeft het bureau lange tijd begeleid. Zelfs met het inrichten van locaties in Spanje en Portugal, tot zelfs in Brazilië aan toe. Voor supermarktketen Hoogvliet is in 2008 een strategisch programma opgezet, met nieuw logo en vernieuwde winkelcommunicatie.
Dat laatste heeft IVC ook gedaan voor bioscoopketen Pathé. Het concept van de ‘Pathé Boulevard’, zoals dat is ingericht bij de Rotterdamse bioscopen De Kuip en Schouwburgplein en recent nog een locatie kreeg in de Amsterdamse Munt, heeft IVC bedacht. Baak: “De food & beverage-afdelingen zagen eruit als een benzinestation met hoge glazen deuren in de koelingen en met heel weinig beleving. Toen we gevraagd werden voor een visual voor de popcorn, gaven we aan dat de f&b-locaties nodig aan upgrading toe waren. Dat trok toch de aandacht, want ze zeiden: oké, kom dan maar met een voorstel. En dat hebben we gedaan. Hoe de cijfers exact zijn weet ik niet, maar de waardering van de bezoekers is fors vooruit gegaan. En het is praktisch gebleven. Zeker bij een locatie als De Kuip daar moet op een avond toch zo’n vijf- tot zevenduizend mensen door die Pathé Boulevard.” Ook wordt vanuit IVC gekeken naar andere bedrijfstypen, zoals bakkers en slagers. Daarnaast wordt er gewerkt voor NS Stations voor de formules Kiosk en Julia’s. Vaak gaat het dan om de communicatie. Dat wordt ook gedaan voor Lagardere, omdat er voor de overname ook al voor Smullers bij NS Stations werd gewerkt.
“De food & beverage-afdelingen zagen eruit als een benzinestation met hoge glazen deuren in de koelingen en met heel weinig beleving.”
Baak kijkt met zijn bureau vooral naar voorbeelden binnen de Nederlandse horeca ter inspiratie, of hij oriënteert zich op internet. “Wat dat betreft hoef je niet meer te reizen, maar kun je toch van alles zien.” Berlijn is nog wel een stad waar hij ideeën opdoet. Vooral omdat de horecaconcepten die hij daar spot uitvoerbaar en commercieel zijn. Wat dat betreft vreest hij de situatie in Nederland nog wel eens omdat er te veel horeca is en de meeste bedrijven ook nog eens te weinig onderscheidend zijn. Mooi voorbeeld van eigentijds ondernemen in de horeca vindt hij MaMa Kelly en Five Guys. Waardering kan hij ook hebben voor McDonald’s. “Echt knap als je ziet hoeveel hamburgerzaken er bij zijn gekomen en ze in staat blijken te zijn om een succesvolle omslag te maken. En dat terwijl de hamburgers nog steeds volop over de toonbank gaan.”
Wel kijkt hij met enige zorg naar het aantal vegetarisch aanbieders. “Dat zijn er heel veel, maar als ik naar de locaties kijk waar de lange rijen staan, dan zie ik die alleen bij fastfood aanbieders . Het vegan-aanbod zou wel eens te groot kunnen zijn, Maar dat het een trend is, staat vast.” En ook dat we meer vegetarisch en gezonder gaan eten. Waar Baak wel verandering in zou willen aanbrengen, is het gemak waarmee ondernemers kiezen voor het krijtbord en het gelakte zwarte staal. “Het lijkt allemaal zo op elkaar, veel te weinig onderscheidend. Er gaat nog wel een kaalslag plaatvinden omdat er teveel aanbieders zijn die hetzelfde zijn.”
Baak wil het Estafettestokje graag overgeven aan Martin van Willigen van Hallo Franchise. “Ik ben benieuwd naar zijn visie op de branche , zeker nu het vinden van geschikte ondernemers steeds moeilijker wordt.”