Marc Bosma – Pathé Theaters

 

In de rubriek ShopperEstafette geeft een marketeer vanuit een formule, grossier of leverancier antwoord op vragen rondom het thema ‘de shopper in foodservice’. Elke kandidaat geeft het (estafette)stokje door aan een collega uit een andere schakel van de bedrijfskolom in foodservice. In deze editie is dat Marc Bosma, Product Manager Food & Beverage bij Pathé Theaters.

@FoodClicks spreekt Marc Bosma in de nieuwe food & beverage boulevard van Pathé in de Amsterdamse locatie De Munt. De afdeling is een duidelijke doorvertaling van het in 2017 gepresenteerde food & beverageconcept van Pathé in de locatie De Kuip in Rotterdam. Ook hier staan de verschillende concepten centraal, maar alles ziet er weer net wat natuurlijker uit. Bovendien is geleerd van een aantal zaken, waardoor de signing is verbeterd en de shop operationeewhite and red plastic packsl effectiever is vormgegeven. Zo zijn er bijvoorbeeld aanpassingen gedaan bij de uitgifte van popcorn zodat deze gemakkelijker kan worden aangevuld. Deze aanpassingen blijken succesvol en dat is terug te zien in de hogere gemiddelde besteding per bezoeker. Of, zoals ze bij Pathé zeggen, de ‘hitrate is omhoog gegaan’.

Bosma laat zich voor de inrichting van de food & beverage boulevard vooral inspireren door de informatie vanuit de verkoop, maar ook door te kijken naar de ontwikkelingen in binnen- en buitenland. Ook de informatie van fabrikanten speelt een rol, maar die is minder groot dan vroeger. “Vroeger had de fabrikant veel meer invloed op presentatie en het assortiment”, aldus Bosma. “Nu zitten we veel meer zelf met de handen aan het stuur. We kijken naar ontwikkelingen in retail en de horeca in zowel binnen als buitenland en vertalen die naar concepten die passen bij Pathé. Zo hebben we veel meer vers geïntroduceerd. Ons concept van vers fruit,  sushi, wraps en verse sappen staat inmiddels op tien locaties en draait goed.

Pathé wil gaan inzetten op meer verrassende concepten en premium producten in het aanbod. Niet alleen om meer aan te sluiten bij de wensen van de bioscoopbezoekers, maar ook om het verschil met supermarkten te verduidelijken. Bosma: “Mensen blijken toch nog te kijken naar de verschillen of overeenkomsten tussen de producten zoals die binnen een bioscoop worden aangeboden of binnen een supermarkt. Terwijl er uiteraard veel meer factoren meespelen dan alleen prijs en product. In een restaurant of pretpark betaal je ook andere prijzen dan in de supermarkt. Daarom bieden we juist ook zoveel mogelijk unieke producten aan die passen bij een luxe bioscoopomgeving. Zo hebben we bij Pathé photography of CinemaDe Munt bijvoorbeeld de freestyle-machine staan van Coca-Cola waarmee meer dan honderd verschillende smaken kunnen worden gecreëerd door de mensen zelf.”

Een sterk punt van de huidige food & beverage boulevard van Pathé is dat de consument zich vrijelijk beweegt door de shop. “Afrekenen gebeurt pas op het einde. Dat kan bij één van zes zelfscankassa’s of bij één van de twee met bediening”, aldus Bosma. “De consument tapt dus zelf zijn eigen frisdrank bij de freestyle automaat van Coca-Cola en maakt een eigen ijsje bij Swirl’s to go naar eigen smaak met zelfgekozen toppings. Dat is heel laagdrempelig en fun.”

Graag geef ik het Estafettestokje door aan Reclamebureau IVC, omdat zij unieke verhalen creëren op het gebied van concepten, signing en activatie.