Lieven Vanlommel – StarMeal & The Foodmaker
In de rubriek ShopperEstafette geeft een marketeer vanuit een formule, grossier of leverancier antwoord op vragen rondom het thema ‘de shopper in foodservice’. Elke kandidaat geeft het (estafette)stokje door aan een collega uit een andere schakel van de bedrijfskolom in foodservice. In deze editie: Lieven Vanlommel, CEO en oprichter van het Belgische StarMeal en The Foodmaker.
StarMeal is een bedrijf dat op het gebied van ‘versheid’ en ‘natuurlijk’ echt het verschil wil maken in maaltijden en salades. Alles wat het bedrijf ontwikkelt, moet kwalitatief top zijn. Niet voor niets werd daarom gelijk vanaf de start van het bedrijf in 2004 gekeken naar de mogelijkheden op de Franse markt. “Omdat ze daar al vroegtijdig salades gewoon waren te eten en kwaliteit weten te waarderen”, laat Vanlommel met onvervalst Vlaamse tongval weten. Het bedrijf ging de grens over in 2017 en nog altijd neemt de Franse markt zo’n veertig procent van de totale productie af. Maaltijdsalades zijn ook allang niet meer het enige product van StarMeal. Productinnovatie is een belangrijk onderdeel geworden van de dagelijkse bedrijfsvoering. Vanlommel: “We kijken steeds wat je nog meer met groenten kunt doen. Dat gaat van pizza’s maken tot soep. Uitgangspunt bij ons is om producten te maken met weinig vet, geen suiker, maar ook andere toevoegingen moeten tot een minimum worden beperkt. Belangrijk is wel dat alles smaakvol moet zijn.”
Hoe de range aan producten verkoopt, wordt door StarMeal getest in een eigen kantine en in negen eigen Foodmakers-winkels. Daarvan is er ook eentje in Den Haag te vinden. Vanlommel: “In deze winkels worden producten verkocht die ter plekke kunnen worden genuttigd, voor on-the-go zijn, of voor thuis kunnen worden meegenomen. Op die manier kunnen we zelf alles testen en ook de resultaten bekijken wat verkoopt en wat niet.”
Op deze locaties bedient het bedrijf zo’n duizend gasten per dag. StarMeal wil vooral duidelijk maken dat een snelle hap ook gezond kan zijn. “Nieuw zijn onze saladebars met koude en warme salades”, zegt Vanlommel. “We testen soms ook de verschillen in smaak tussen vers en diepvries. Niet dat we diepvries afwijzen, maar als je het verschil duidelijk proeft en de resultaten met vers zijn beter, dan stappen wij met die gegevens naar onze retailers. Het voordeel van eigen winkels is dat je de distributie veel beter kunt informeren.”
Met de nieuwe saladebars gaat StarMeal vol aan de bak. Een chef-kok is continu bezig met het ontwikkelen van nieuwe variaties en smaken. Inmiddels zijn er zo’n honderd geplaatst. In maart is ook gestart met saladebars op een zevental locaties bij de Belgische supermarktketen Delhaize, maar dan direct bij de ingang. “Deze zijn een groot succes”, aldus Vanlommel. “Binnenkort wordt dit opgeschaald met 25 nieuwe vestigingen en bij dezelfde tevredenheid gaan we het aantal uitbreiden. Wij profiteren natuurlijk mee van de trend naar gezonde en verantwoorde voeding, maar mensen ontdekken ook dat onze salades smaakvol zijn en prima kunnen worden ingezet als complete maaltijd.”
Vorig jaar is StarMeal gestart met een biologische lijn. “Dat was best een uitdaging”, aldus Vanlommel. “Dat doen we vooral omdat mensen bij bio iets hebben van ‘dat zal wel gezond zijn’. We hebben nu bio en niet bio. Klanten kunnen kiezen. We hebben ook een eigen bioveld met eetbare bloemen. Mensen die het leuk vinden om bloemen in huis te hebben, hoeven deze niet meer weg te gooien, maar kunnen deze na afloop gewoon verwerken in het eten. Zo zijn we ook bezig met eetbare verpakkingen. Kommetjes van zemelen die na het verorberen van de inhoud zelf ook gegeten kunnen worden. Maar zelfs wanneer ze zouden worden weggegooid, zijn de verpakkingen binnen dertig dagen volledig afbreekbaar.” Vaak gebruikt StarMeal ook de festivals daarvoor. Vanlommel: “Festivals zijn prima gelegenheden om nieuwe producten uit te testen, maar ook om te laten zien dat je als bedrijf zoveel mogelijk alles wil hergebruiken. Bovendien heb je het met een festival direct over enorme aantallen consumenten, dus je hebt direct een goede respons op een nieuw initiatief.”