Jop van de Graaf – SLA
In de rubriek ShopperEstafette geeft een marketeer vanuit een formule, grossier of leverancier zijn of haar visie op het thema ‘de shopper in foodservice’. Elke kandidaat geeft het (estafette)stokje door aan een collega uit een andere schakel van de bedrijfskolom in foodservice. In deze editie: Jop van de Graaf, mede-oprichter van de nieuwe foodketen SLA restaurants en take aways.
“Ik wil Philip Padberg van Deliveroo hartelijk danken voor het doorgeven van het estafettestokje aan mij”, zegt Jop van de Graaf. “Ik ken Philip heel goed en we werken al jaren met veel plezier samen. Philip is CEO bij Deliveroo, een bezorgplatform waarbij ook SLA aangesloten is. Deliveroo bezorgt bestellingen razendsnel per fiets en dat sluit perfect bij ons aan, omdat ook wij duurzaam werken waar dat kan.”
Jop van de Graaf opende in 2013 samen met Nina Pierson en Ida de Haart in Amsterdam de eerste SLA saladebar. Te midden van alle aandacht voor bewust eten kozen ze het goede moment om met SLA te starten: vanaf dag één liep het storm. Met inmiddels acht vestigingen in Amsterdam, Utrecht, Haarlem en Den Haag hebben de initiatiefnemers hun zinnen gezet op het veroveren van heel Nederland en als het even kan ook daarbuiten. Hun missie: een kleine bijdrage aan een grote verandering leveren door gezonde voeding toegankelijk te maken en mensen hierover te informeren. “SLA is ontstaan vanuit onze eigen behoefte”, zegt Van de Graaf. “We misten in Amsterdam een plek waar je gezond én biologisch kon eten, voor een betaalbare prijs en in een leuke omgeving. Kortom, een alternatief voor al die broodjeszaken. We hadden een drukke baan en wilden af en toe ook ergens ‘even snel eten’, afhalen of bestellen. Kwam het aan op gezonde alternatieven dan bleken de opties echter nihil. En we waren niet de enigen die een plek als SLA misten. Toen we drie jaar geleden de eerste winkel openden, kwamen er ontzettend veel enthousiaste mensen op af die ook terug bleven komen. Wij dachten wow, wanneer zoveel mensen blij worden van dit eten moeten we hier echt iets mee doen. Toen werd SLA een grotere missie: gezond en duurzaam eten voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar maken.”
In de acht SLA saladebars in Nederland kan je ter plekke eten, bestellen en afhalen. Er wordt gewerkt met verse en biologische seizoenproducten, zoveel mogelijk van Nederlandse bodem. De formule houdt het eten zo puur mogelijk en kookt zonder geraffineerde suikers en toevoegingen. De consument kan een salade naar eigen wens samenstellen, of hij nou veganistisch, glutenvrij of gewoon graag lekker en gezond eet. “Het fijne aan SLA is dat het niet uitmaakt wat je bestelt, je kan je bord onbezorgd leeg eten omdat al onze producten gezond en vooral heel erg lekker zijn”, aldus Van de Graaf die gelooft in gezond eten voor onszelf maar met name voor de planeet. “Door met SLA de vraag naar biologische en duurzame producten groter te maken, hopen we op den duur een klein verschil te maken. Daarnaast willen we mensen inspireren met hoe lekker gezond eten kan zijn, zodat ook zij vaker bewuste keuzes maken.”
“Gezond eten mag geen luxe zijn, maar toegankelijk voor iedereen.”
Volgens Van de Graaf zijn er te veel bewerkte en ongezonde producten op de markt en worden we ook nog eens de hele dag geprikkeld om deze te eten of te kopen. “Wanneer je een gezonde maaltijd of tussendoortje wilt, is het nog steeds moeilijker om een gezonde dan een ongezonde optie te vinden. Dat moet echt veranderen. Niet alleen moet het aanbod groter, mensen moeten ook worden gestimuleerd om bewuste keuzes te maken voor de eigen gezondheid en voor onze omgeving. Zwaarbewerkte producten zouden niet voor een habbekrats verkrijgbaar mogen zijn en het prijsverschil moet kleiner. Gezond eten mag geen luxe zijn, maar toegankelijk voor iedereen. Dit is ook een verantwoordelijkheid die bij de overheid moet liggen. Zo zouden zij bijvoorbeeld biologische groenten moeten subsidiëren en accijnzen heffen op vlees uit de bio-industrie en producten met een hoog suikergehalte. Dan maak je het kiezen voor gezond nog makkelijker, ook voor mensen met een lager besteedbaar inkomen.”
“SLA is nog lang niet af”, zegt Van de Graaf, “we zijn pas net onderweg. Het is een uitdaging om onze producten en winkels verder te verbeteren. Voor elk menu, wisselend per seizoen, doen we hard ons best om er weer een schepje bovenop te doen met nog lekkerdere en bijzondere salades. Daarnaast kijken we steeds hoe we onze service kunnen optimaliseren: waar hebben ons klanten behoefte aan? Hierbij is het belangrijk om de juiste partners te hebben. Zo brengt Deliveroo onze salades niet alleen bij onze klanten thuis, maar ook op kantoor of in het park bijvoorbeeld. Zo maken we SLA steeds toegankelijker.”