John Griffioen –  strandpaviljoen Aloha

 

In de rubriek ShopperEstafette geeft een marketeer vanuit een formule, grossier of leverancier zijn of haar visie op het thema ‘de shopper in foodservice’. Elke kandidaat geeft het (estafette)stokje door aan een collega uit een andere schakel van de bedrijfskolom in foodservice. In deze editie: John Griffioen van strandpaviljoen Aloha in Wijk aan Zee.

“Allereerst wil ik Viola Lüdemann van Bocca Coffee Roasters hartelijk danken voor het doorgeven van het estafettestokje aan mij”, zegt oprichter en eigenaar John Griffioen van Aloha. “Vorig jaar hielden we met veel succes een ‘Bocca Dag’ in ons strandpaviljoen waarbij barista’s van Bocca de mooiste koffiespecialiteiten voor onze gasten maakten. Bocca staat synoniem voor eerlijke producten van topkwaliteit en vooral gedreven mensen.” Kwaliteit in eten en drinken, dat is wat Griffioen wil. Hij wil zijn gasten pure en eerlijke producten serveren in een ongedwongen sfeer. Uitgangspunt hierbij is dat alles top moet zijn. Zijn definitie van een goed bedrijf is dan ook dat alles op alle onderdelen klopt, want ‘kwaliteit is niet alleen eten maar ook personeel, locatie, inrichting en publiek’.

Met het eten en drinken kiest Griffioen voor strandpaviljoen Aloha dan ook niet de meest makkelijke weg. Of het nu gaat om de koffie, de appeltaart of geserveerde sappen, het moet allemaal vers zijn en met de grootst mogelijke zorgvuldigheid zijn bereid. “Ook als er duizend kopjes koffie geschonken moeten worden.” Ook het feit dat hij zonder groothandel werkt, maakt het niet eenvoudiger. “Ik wil mijn leveranciers kennen en ze rechtstreeks kunnen benaderen. Daarnaast zoek ik onderscheid. Geen vaste brouwers, maar diverse soorten pils van verschillende brouwerijen. Mijn bakker is Vanmenno, de koffie is fairtrade en biologisch van Bocca en de groenten kopen we zelf in. Ook de appeltaarten bakken we zelf; in een druk weekend zo’n vijftig stuks.”

Alles in zijn strandpaviljoen wil Griffioen transparant en duurzaam hebben. Niet omdat de gast daar expliciet om vraagt, maar omdat hij het zelf wil. Vlees en gevogelte komen van biologische boerenbedrijven waarvan de eigenaren bekend zijn. De vis is verantwoord en van heyellow blue and red heart shaped plastic decorst seizoen. “Iedereen in het bedrijf kent de principes van ons bedrijf, maar toch moet je er altijd bovenop zitten. We hebben enthousiast personeel en sommige werken hier al vanaf het begin. Zelf run ik het bedrijf al elf jaar, maar nog altijd kan ik op hoogtijdagen een beroep doen op mensen die hier vroeger hebben gewerkt.”

In september 2016 is Aloha genomineerd voor de Gaia Green Awards, een award voor horecabedrijven die zich onderscheiden op het gebied van duurzaam ondernemen. Vorig jaar is Aloha uitgeroepen tot meest duurzame bedrijf. Het paviljoen is alle dagen open en de gasten die er komen, komen gericht. “Niemand komt hier toevallig, daarvoor liggen wij te afgelegen”, zegt Griffioen. “Onze gasten komen voor de kwaliteit van onze producten en de bediening. En we luisteren altijd naar onze gasten. Die vertellen je de richting waar we naartoe moeten. Daarnaast volg je de trends. Bij blijven doen we ook door veel te reizen. Overal ter wereld kijken we rond en als we wat zien, brengen we dat naar Wijk aan Zee. En niet te vergeten ons personeel; zij komen geregeld bij me met ideeën. Die worden besproken en al dan niet opgenomen, afhankelijk of de voorstellen aansluiten bij datgene wat je als strandpaviljoen wilt zijn.” Of hij zich daarbij laat leiden door de concurrentie? “Nee”, zegt Griffioen, “we hebben er maar één en dat is Amsterdam.”


“Kwaliteit is niet alleen eten maar ook personeel, locatie, inrichting en publiek.”


Als nieuwe kandidaat voor de ShopperEstafette kiest Griffioen Gebrouwen door Vrouwen, een bierbrouwerij gerund door twee vrouwen. “Daar word ik gewoon erg vrolijk van zoals die met hun product en klanten bezig zijn. Daarnaast, als ik ze bel, krijg ik ze aan de lijn. Ook dat vind ik belangrijk. Want ik zoek bedrijven met een ziel. Vaak gaat die ziel, zodra ze groeien, er snel uit. Op zich is dat niet erg, maar het heeft wel consequenties voor de relatie die ik zoek met mijn leveranciers.”