Joël Goudsmit – Sapje

 

In de rubriek ShopperEstafette geeft een marketeer vanuit een formule, grossier of leverancier zijn of haar visie op het thema ‘de shopper in foodservice’. Elke kandidaat geeft het (estafette)stokje door aan een collega uit een andere schakel van de bedrijfskolom in foodservice. In deze editie: Joël Goudsmit, mede-oprichter en directeur van Sapje.

“Ik wil Jop van de Graaf hartelijk danken voor het doorgeven van het estafettestokje aan mij”, zegt Joël Goudsmit. “Ik ken Jop van de door hem opgezette SLA saladebars en we werken al een tijdje met veel plezier samen. Zo verkopen we in de SLA-winkels onze Sapje vitaminebommetjes. SLA is een heel puur concept met toegevoegde waarde. Het biedt de beste gezonde producten op een toegankelijke en eerlijke manier en daar is behoefte aan. Ik heb veel bewondering hoe Jop dat allemaal doet”, aldus Goudsmit.

Joël Goudsmit startte Sapje tweeëneenhalf jaar geleden met zijn vriendin Rosalynn. Het in Amsterdam gevestigde bedrijf perst dagelijks verse sapcombinaties vol groenten, fruit en andere gezonde ingrediënten afkomstig van lokale leveranciers en 100% biologisch gecertificeerd. De sappen worden diepgevroren in glazen flessen vers geleverd aan onder meer hotels, restaurants, gemakswinkels en sinds kort ook consumenten. Om op het idee van Sapje te komen, moest Goudsmit eerst Rosalynn Campbell tegenkomen, vriendin en mede-eigenaar van Sapje. “Ik kwakkelde jarenlang met m’n gezondheid”, vertelt Goudsmit. “Had last van allergieën, was bijna altijd ziek en slikte allerlei pillen. Maar toen ontmoette ik RoDetox Tekst Op Ronde Blauwe Plaatsalynn. Zij volgde de studie voeding en diëtiek en weet erg veel van gezond eten en drinken en hoe je met een bepaald eetpatroon de lichamelijke gezondheid kan bevorderen. Daarnaast weet ze alles van de goede eigenschappen die bepaalde soorten groenten en fruit hebben bij een dieet of om te detoxen. Rosalynn heeft een boekenkast vol over gezonde voeding en ja, daar begon ik in te lezen. Er ging een wereld voor me open. Ik kocht een slowjuicer en ging van het slikken van pillen over op het dagelijks eten en drinken van verse fruit- en groentesappen en salades. Samen maakten we de meest bijzondere sappen van groenten, fruit, kruiden en specerijen. Wil je wel geloven dat ik binnen no-time van m’n allergieën af was en weer energie had? Uiteraard vertelde ik iedereen over mijn ervaringen waardoor vrienden en bekenden ook een door ons bereid vers sapje wilden proberen die Rosalynn als bijbaantje voor hen maakte. Zo zijn we begonnen. In het begin nog klein maar al gauw groeide de vraag en maakten we dagen achtereen sappen die we in Amsterdam met de fiets rondbrachten. Tweeëneenhalf jaar na de start groeit Sapje nog steeds”, aldus Goudsmit.

green liquid in clear drinking glass with straw

Sapje maakt sapcombinaties die kunnen helpen bij het verbeteren of op peil houden van de gezondheid. De formule perst slowjuice groentesapjes uit het seizoen van groenten, fruit, specerijen, kruiden, zeewieren en superfoods, afkomstig van biologische leveranciers uit Nederland. Het sap zelf wordt geperst in het ‘Sap-Lab’. “Dat is onze trots”, zegt Goudsmit. “Het is een op maat gemaakte en volledig goedgekeurde pers- en opslagfaciliteit in Amsterdam-Zuid. Het Sap-Lab is uitgerust met een van de beste slowjuicers ter wereld en enkele hightech shockvriezers. We krijgen dagelijks verse groente- en fruitsoorten van boeren en verwerken ze direct na ontvangst om zoveel mogelijk nutriënten en vitaminen te behouden. Zodra we een bestelling hebben ontvangen, slowjuice en bottelen we de sapjes en gaan ze direct de shockvriezer in en bewaren we ze tot het moment van bezorging. Hierdoor kunnen we de meest optimale kwaliteit en versheid van de groentes en fruit garanderen.”


“Ik zie het als mijn taak om mensen bewust te maken van hun voedingskeuzes en hen te wijzen op de rijkdom en variatie die er mogelijk is in biologische, lokale en seizoensgebonden producten.”


Met uitzondering van de Waddeneilanden, worden de vitaminebommen in glazen flesjes ’s avonds bezorgd in heel Nederland met behulp van speciale diepvrieswagens die niet langer dan twee uur reizen. “We zijn een soort moderne melkboer dus, maar dan honderd procent biologisch, puur en raw”, zegt Goudsmit die het klantenbestand ziet groeien. “Momenteel leveren we aan onder meer SLA, het Grand Hotel in Amsterdam, Amstel Hotel, L’Europe, Ron Blaauw, het hoofdkantoor van Google en de vestigingen van Anne&Max. Naast de horeca en gemaksketens zijn we nu ook begonnen met het landelijk leveren aan consumenten. Via de website kunnen zij nu ook onze sapmixen en detox-kuren bestellen.” Goudsmit noemt het zijn ‘ultieme droom’ om Nederland bewuster te maken van de kracht van gezonde voeding. “Ik wil dat iedereen weet dat je in de horeca iets anders kan drinken dan cola, energydrinks en houdbare sappen. Drankjes die ongezond zijn, vol suiker, concentraten en pulp. Gemaakt voor geld en de houdbaarheid in plaats van kwaliteit. Ik zie het als mijn taak om mensen bewust te maken van hun voedingskeuzes en hen te wijzen op de rijkdom en variatie die er mogelijk is in biologische, lokale en seizoensgebonden producten. Vers, eerlijk, ambachtelijk en met respect voor de natuur.”