Jeroen van der Beek – Veiling in Zaltbommel
In de rubriek ShopperEstafette geeft een marketeer vanuit een formule, grossier of leverancier antwoord op vragen rondom het thema ‘de shopper in foodservice’. Elke kandidaat geeft het (estafette)stokje door aan een collega uit een andere schakel van de bedrijfskolom in foodservice. In deze editie is dat Jeroen van der Beek van de Veiling in Zaltbommel.
De veiling in Zaltbommel is gespecialiseerd in zacht fruit. Dat houdt in dat de veiling in de praktijk vooral gevonden wordt door telers van aardbeien, frambozen en de rode en blauwe bessen. “Toch hebben we ook groente,” laat Van der Beek weten, “alleen moet je als kleine veiling wel een specialisme hebben, anders sneeuw je onder.” De veiling in Zaltbommel onderscheidt zich vooral in de relatie met de klanten. “Of het nu de kopers zijn of de verkopers, iedereen telt hier mee en is geen nummer. Onze rol is daarom in de loop der jaren veranderd. Vroeger regeerde de klok, maar tegenwoordig doen we veel meer aan bemiddeling. We leggen de relatie tussen koper en verkoper en adviseren daarin ook een bepaalde prijs. Die prijs is natuurlijk altijd met een bepaalde marge, maar omdat het om meer zaken gaat, wegen wij die mee in de prijs. Als partijen dat niet vertrouwen hebben we altijd de klok, de veilingklok, maar meestal willen die partijen dat niet en vertrouwen ze op ons oordeel.”
Van der Beek spreekt vooral veel met de klanten. Dat geeft hem inzicht in de ontwikkeling van de teelt en verklaart waarom prijzen soms omhoog of soms omlaag gaan. Met die kennis bereid hij telers, maar ook kopers, voor op een bepaalde tendens in de markt. Is er veel aanbod dan kan de prijs laag uitpakken bij een gelijkblijvende vraag. Telers die de groei wat kunnen vertragen kunnen daar baat bij hebben, door hun producten aan te bieden als de grootste bulk geweest is. Fruit is immers een seizoensproduct en komt bij vrijwel elke teler op hetzelfde moment van de boom, plant of struik.
Van invloed op de prijs is ook de kwaliteit. Die wordt bepaald door de keurmeester, maar is voor de teler wel van belang voor de opbrengst. Vertrouwen is bij dit onderdeel uiterst belangrijk. Een getoonde kwaliteit, die niet correspondeert met de geleverde kwaliteit, zou in theorie mogelijk zijn, maar komt in de praktijk niet voor. Van Der Beek: “Of het moet een vergissing zijn, maar zoiets kun je maar één keer doen. Wat wel kan is dat er bijvoorbeeld een schimmel niet is geconstateerd , maar er later toch inkomt. In die gevallen los je dat met alle partijen op, maar dat zijn echt uitzonderingen.”
De relatie onderhouden met de klanten van de veiling is één van de belangrijkste taken van Jeroen van der Beek. Dat hij daarin soms moet schakelen is duidelijk. De belangen van de één zijn namelijk niet altijd gelijk aan die van de ander. Een heldere en transparante positie daarbinnen is evident. Van der Beek: “Dat moet helemaal omdat sommige klanten niet alleen aanbieder zijn van veilingproducten, maar ook koper. Dat zijn veelal de handelshuizen die met overschotten zitten, die willen ze namelijk ook kwijt.” Wat dat betreft moet je hier van alle markten thuis zijn, aldus Jeroen van der Beek , die in zijn vrije tijd niet alleen boert met enkele Limousinrunderen, maar ook kunstgras verkoopt. “Gewoon omdat het leuk is om er bij te doen.”