Jasper Kool – Happy Tosti

 

In de rubriek ShopperEstafette geeft een marketeer vanuit een formule, grossier of leverancier zijn of haar visie op het thema ‘de shopper in foodservice’. Elke kandidaat geeft het (estafette)stokje door aan een collega uit een andere schakel van de bedrijfskolom in foodservice. In deze editie: Jasper Kool van winkelformule Happy Tosti.

Happy Tosti startte op 1 maart 2015 in Den Haag en opende een jaar later twee nieuwe vestigingen in Leiden en Hoofddorp. Uitgangspunt bij de formule was mensen met een arbeidsbeperking inzetten in een gastgericht, sociaal restaurant. Maar dan niet vanwege de subsidies, maar juist als belangrijke personeelsfactor. “Van zestig mensen die nu in dienst zitten, zijn er veertig met een arbeidsbeperking”, laat Kool weten. “We zijn denk ik de enige formule in Nederland waar 60 procent van alle gewerkte uren wordt ingevuld door mensen met een beperking.” Mensen helpen is het uitgangspunt bij Happy Tosti. “Dat is ook veel belangrijker dan geld verdienen”, zegt Kool. “In dat opzicht verandert de wereld. Wijwhite and black printer paper zetten mensen met een beperking in omdat ze waardevol zijn voor het bedrijf, maar ook heel loyaal zijn. Daarnaast is het mooi om dan toch gewoon commercieel bezig te zijn, zonder hulp van subsidies.”

Oprichters en eigenaren Sam Holtus (31) en Jasper Kool (28) – en sinds een jaar Wibe Smulders (27) – hadden zich eerst ook georiënteerd op andere groepen zoals ex-gedetineerden en senioren, maar constateerden dat mensen met een beperking het vaakst terecht komen op de minst inspirerende werkplekken. “Voor een concept rondom de tosti is gekozen omdat het een product is dat vrijwel op elke menukaart staat, maar nog niet in een echt formuleconcept was vercommercialiseerd”, motiveert Kool. Door het interieur ook nog eens een hippe uitstraling te geven, zoals met schommels als meubilair en eentje die bovendien regelmatig wisselt, voeg je een dimensie toe aan de inrichting. “Het interieur wordt interactief, ook omdat jongeren ermee op de foto gaan op Instagram”, legt Kool uit. Hip zijn en hip blijven, is dat een opgave? “Nee, jongeren, en dan vooral de millennials, zijn best wel geldbewust, maar ook gevoelig voor de sociale component. Voor de rest blijven we stappen zetten die vernieuwend zijn. We zijn nu bezig met tellers te plaatsen om te zien hoeveel tosti’s er zijn gemaakt. Later willen wij hieraan toevoegen welke bijdrage deze leveren aan het werk voor de medewerkers. Op die manier maak je voor de gast inzichtelijk welke maatschappelijke bijdrage hij of zij via de tosti’s levert.”


“Wij zetten mensen met een beperking in omdat ze waardevol zijn voor het bedrijf, maar ook heel loyaal zijn.”


Happy Tosti is sinds een half jaar ook beschikbaar als franchise. Kool: “De eerste drie contracten hebben we getekend, in Breda, Delft en Deventer. We hebben inmiddels op onze drie locaties in Den Haag, Leiden en Hoofddorp voldoende ervaring opgedaan. Ook omdat ze allemaal in een verschillende omgeving liggen. In onze Haagse vestiging (in alle vestigingen) serveren we ontbijt – ook minister president Mark Rutte en andere politici komen hier ’s morgens two slices of sandwich on brown containereen kopje koffie drinken aan het Plein –  en in Hoofddorp zitten we in een winkelcentrum naast een aantal andere horecazaken. In Leiden zitten we in een drukke steeg, maar hebben we een klein terras. Juist de verschillen in locatie zijn belangrijk om te zien of het concept werkt. Sowieso zijn alle vestigingen winstgevend”, aldus Kool.

Happy Tosti kiest voor biologisch daar waar het logisch is. Zo is de koffie van Puro, wat goed is voor de tropische oerwouden. Vleeswaren zijn echter niet biologisch vanwege de hoge prijs. Verder wordt samengewerkt met soep van de Verspillingsfabriek, die distributeur Bidfood mede voor Happy Tosti heeft opgenomen. Bezorging zit nog niet in de planning, omdat dat tijdens de piekdrukte van 12.00 tot 14.00 uur voor de medewerkers nog te bewerkelijk is. Happy Tosti is echter wel bezig met diepvriestosti’s die bedrijven kunnen afnemen. Andere plannen zijn om meer met brood te doen. Binnenkort wordt gestart met Happy Bakery, een bakkerij waarmee samengewerkt gaat worden voor de tosti’s van Happy Tosti.

Happy Tosti is verder vooral bezig me het terugdringen van waste. Zo werden veel honingstickjes bij de muntthee ongebruikt weggegooid. Nu wordt er vanuit het bestelsysteem gevraagd: ‘Wilt u er honing bij?’ en wordt al eenderde van de honingsticks bespaard. Dit bespaart niet alleen geld, het voorkomt ook het nodeloos weggooien van producten.