Henk-Jan van Maanen – Van Maanen Bakkerij

 

In de rubriek ShopperEstafette geeft een marketeer vanuit een formule, grossier of leverancier antwoord op vragen rondom het thema ‘de shopper in foodservice’. Elke kandidaat geeft het (estafette)stokje door aan een collega uit een andere schakel van de bedrijfskolom in foodservice. In deze editie Henk-Jan van Maanen, eigenaar van de bakkerijketen Van Maanen Bakkerij.

Henk-Jan van Maanen ontving de waardering van de Belgische Lieven Vanlommel, iets dat de bescheiden bakker uit Katwijk bijzonder op prijs stelt. Van Maanen is er ook niet de persoon naar om een zwaar commercieel verhaal te houden. Liever stelt hij zich op het standpunt om een beschouwing te geven over de markt vanuit zijn positie als bakker. Waarom? Omdat hij waarde hecht aan authenticiteit en ook graag wat breder denkt.cereal and three buns

Van Maanen signaleert dat we in een bijzondere periode van de foodservicemarkt zitten. “Ik loop al wat jaartjes mee, maar de huidige dynamiek en ontwikkelingen in de foodservicebranche zijn ongekend. Wat een vernieuwingen zijn er gaande op talloze fronten en het einde is nog lang niet in zicht. Online en offline versmelten en nieuwe formules volgen elkaar in snel tempo op”, zo signaleert hij.

Daarnaast ziet de bakker de wereld steeds kleiner worden en daardoor steeds meer binnen handbereik komen. Alles is in feite zichtbaar en transparant. De vraag die hij zichzelf stelt is: gaat dit een keer vervelen? Wanneer worden mensen het zat? Wanneer willen we weer offline zijn en niet meer alles weten of doen? “Mijn gevoel zegt dat we die kant op gaan. Er komt een nieuwe vraag naar eenvoud en rust. Zelf merk ik dat ook, ik zoek vernieuwing maar ook steeds meer eenvoud en puurheid, geen opsmuk geen bla bla, maar gewoon, ja zo gewoon mogelijk, oprecht en puur.”

Van Maanen ziet in de wereld van brood en banket steeds weer de discussie ontstaan over de vraag waar stop je toegevoegde waarde in en waarin niet. En ook de vraag: waar speelt de prijs een rol en waar kwaliteit, ziet hij terugkeren. Omdat iedere klant daar zijn eigen ideeën en wensen bij heeft. Van Maanen: “Ik ben er trots op dat we dit maatwerk nu kunnen leveren. In de crisisperiode zijn we begonnen met het verbreden van de bedrijfskolom, tegen de stroom in en niet zonder risico. En nu plukken we daar langzaam de vruchten van. We kunnen leveren wat onze klanten wensen en binnen de Van Maanen Food Groep partner in de breedste zin zijn.” De zekerheden van vroeger zijn de onzekerheden van vandaag. “Alles staat in principe open. Voor mij is dat verklaarbaar, omdat dingen steeds zichtbaarder zijn geworden. Ondernemers die jaren geleden de stap durfden te zetten om te veranderen, kunnen nu oogsten. Iets waar ik mijzelf in herken, maar die mij er tevens van bewust maken dat de volgende stappen alweer gemaakt moeten worden.”


Wanneer willen we weer offline zijn en niet meer alles weten of doen?


take sharing offline sticker on wallBinnen de bakkerij van Van Maanen is veel aandacht voor de eigen mensen en hun talenten. Van Maanen: “Veel klanten en mensen die ons bedrijf kennen weten dat. We werken aan echte betrokkenheid en verbinding omdat het hebben van een hecht team een belangrijke randvoorwaarde is voor succes. Nu de schaarste op de arbeidsmarkt toeneemt, is dit wellicht een nóg groter vraagstuk dan voorheen. Ook daar hebben wij jaren geleden in geïnvesteerd. Mensen moet je tijdig binden en de ruimte geven. De sport geeft ons mooie voorbeelden, hoe talent zodanig in te zetten dat je er optimaal gebruik van maakt, dat vraagt inzicht van de trainer en coach.”

Van Maanen ziet ook weer kansen voor het ‘middensegment’. “Waar iedereen bezig is uit het midden weg te stappen, zie ik weer mogelijkheden. Ik zie ook bedrijven die weer de eerste stappen zetten om juist daar van waarde te kunnen zijn. De ‘babyboomers’ passen bijvoorbeeld heel goed in het middensegment. Zij hebben tijd en geld ter beschikking, willen niet de hele dag online zijn en keren terug naar bedrijven die daar op een vernieuwende manier invulling aan geven. Juist deze doelgroep wil aandacht en echte verbinding.”