Gert-Jan Heerkens – Heerkens Groente en Fruit

 

In de rubriek ShopperEstafette geeft een marketeer vanuit een formule, grossier of leverancier antwoord op vragen rondom het thema ‘de shopper in foodservice’. Elke kandidaat geeft het (estafette)stokje door aan een collega uit een andere schakel van de bedrijfskolom in foodservice. In deze editie Gert-Jan Heerkens van het bedrijf Heerkens Groente en Fruit.

Heerkens Groente en Fruit is een eenmansbedrijf, maar wel een bedrijf dat 60 mensen in dienst heeft. Zes maal per dag levert het agf-bedrijf uit Nistelrode gesneden en ongesneden groente en fruit aan bij ruim 250 restaurants en horecabedrijven verspreid over het zuiden van Nederland. Met eigen vrachtwagen en eigen chauffeurs, want dat zijn de ambassadeurs van het bedrijf. Heerkens: “Zij hebben het contact met de klant. Op locatie moeten zij dus goed luisteren wat de zaken zijn die spelen. Dat levert ons belangrijke informatie op. Uiteraard hebben wij dat contact ook, maar uiteindelijk moet het allemaal samenkomen.” Heerkens werkt in principe in een straal van 100 kilometer rondom de Noord-Brabantse plaats Nistelrode. “Dat kan ook niet anders, willen wij onze service verlenen”, zegt Heerkens. “Nu lossen wij de problemen op als er iets mis gaat met de bestellingen, werk je landelijk dan kun je dat niet doen.” Vanuit het verleden wordt er voor bepaalde klanten een uitzondering gemaakt, zoals bij tapasrestaurantketen ’t Zusje, maar dat hangt meer samen met de ontwikkeling die zo’n bedrijf heeft doorgemaakt. “Wil je de service op een bepaald niveau kunnen blijven garanderen, dan moet je wel grenzen stellen.”sliced carrots and green vegetable

Klanten kunnen nu tot vijf uur, half zes bestellen voor de volgende dag. Dat betekent niet alleen dat alles vers is, maar ook dat de voorraden bij de klanten laag gehouden kunnen worden. Heerkens: “Feitelijk houden wij de voorraden bij van de klant, maar omdat wij zo kort op de vraag werken, hebben wij zelf ook weinig voorraad en, nog belangrijker, geen voedselverspilling.” Verspilling van voedsel is ook bij de klanten van Heerkens een belangrijk thema. Net zoals de seizoenen en de verkrijgbaarheid van bepaalde producten. Toch signaleert hij daarin ook de bekende discrepantie. “Als de watermeloenen worden gezien bij de Sligro of de Hanos, dan vragen ze toch aan mij waarom ik ze niet heb. En als ik dan aangeef dat het niet het seizoen is, dan willen de meesten de watermeloenen tóch hebben. Dus zorg je er toch voor dat je ze hebt.”

Dat stelt ook eisen aan de leveranciers. Momenteel werkt Heerkens met 15 lokale leveranciers samen die op een afstand zitten van zo’n 10 kilometer van zijn bedrijf. Meer zou kunnen, maar afnemers zoeken ook een bepaalde prijs-kwaliteitsverhouding voor hun producten, dus uitsluitend werken met lokale partijen is niet mogelijk.

In het grote concurrentieveld moet Heerkens zich onderscheiden met prijs-kwaliteitverhouding en service. “Dat doen we nu door alle manco’s op te vullen. Ook als bestellingen verkeerd zijn doorgegeven dan lossen wij dat op. Het komt wel eens voor dat iemand denkt voor de volgende dag producten te hebben besteld, terwijl dat in de orders staat voor de dag er op. Ook in die gevallen zorgen wij voor een oplossing, zelfs al kunnen wij er niets aan doen. Grotere partijen kunnen daar niet aan gaan beginnen.”