Gerben Ballast – Normec Foodcare
In de rubriek ShopperEstafette geeft een marketeer vanuit een formule, grossier of leverancier antwoord op vragen rondom het thema ‘de shopper in foodservice’. Elke kandidaat geeft het (estafette)stokje door aan een collega uit een andere schakel van de bedrijfskolom in foodservice. In deze editie algemeen directeur Gerben Ballast van Normec Foodcare, een bedrijf dat onder andere audits en kwaliteitsonderzoeken houdt in met name de levensmiddelensector.
Ballast heeft een lange carrière achter de rug bij supermarktretailers Deen en SPAR totdat hij de overstap maakte naar kwaliteitscontroles. Bij het toenmalige N&S Quality werd onder meer gekeken of de specificaties bij private labels klopte met datgene wat was besteld. Ook bij het certificeren en de controle daarop is het bedrijf actief betrokken. En die verzamelde kennis en gegevens worden ook weer ingezet bij trainingen. Want ook dat is een belangrijke tak van sport bij Normec Foodcare in Den Bosch, waarin N&S Quality is opgegaan. Normec Foodcare heeft ook diverse labs waar de analytische onderzoeken worden uitgevoerd. Maar zo is er ook het Smaakhuis waar veel private label producten worden voorgelegd aan consumenten. In deze smaakpanels worden de producten op verschillende aspecten beoordeeld alvorens ze op de markt komen. Andere takken van sport zijn het vergelijken van productdeclaraties in de tijd, of productaanpassingen worden vermeld, maar ook naar verpakkingen wordt gekeken of ze bijvoorbeeld het beste de productkwaliteit en houdbaarheid garanderen. Ballast: “Tachtig procent van wat wij hier doen is voeding gerelateerd.”
Belangrijk onderdeel in dat gehele proces is AGF. De controle daarop is voor de producten binnen retail, maar ook de foodservicesector. Bij die laatste zitten er ook audits bij voor alle belangrijke fastfoodketens. Ballast: “Controle moet overal plaatsvinden. Wij doen dat van teler tot eindgebruiker. Er kan in een keten niet alleen veel misgaan, het gaat ook om gemaakte afspraken. Bij fruit kijken we bijvoorbeeld naar het suikergehalte, maar bijvoorbeeld ook naar de veerkracht van de schil, want die is bepalend voor de duur van bederf. Ook wisselen de werkzaamheden steeds en de controles. We zitten nu middenin het containerseizoen, want alle producten komen van ver. Ook dat is anders dan wanneer het fruit hier van de bomen komt.”
Er zijn ook eigenaardigheden, of ingesleten automatismen. Zo wil de supermarktsector graag eind januari een begin maken met het voorjaar. Ballast: “En dus zetten zij de ananas centraal, als symbool van een tropische zomer. Maar juist dan is de kwaliteit van ananas het slechtst. Veel beter zou het zijn de ananas pas in maart te brengen omdat ze dan rijper en voller van smaak zijn. Maar dat gebeurt niet. Het resultaat is dat mensen het kopen en dan de smaak vinden tegenvallen en dus geen ananas meer kopen. Dat zijn van die eigenaardigheden die we tegenkomen.”
“Controle moet overal plaatsvinden. Wij doen dat van teler tot eindgebruiker. Er kan in een keten niet alleen veel misgaan, het gaat ook om gemaakte afspraken.”
En hoe staat het met de kwaliteit in Nederland? “De hygiëne in Nederland is goed. Er is veel aandacht voor en ook aan de kwaliteit van producten wordt niet getornd. Er is ook geen land waar zoveel wordt gecontroleerd. De hygiëne bij de groothandels zou wel omhoog mogen, want daar waar die bij ondernemers heel hoog is, is die bij de groothandel juist laag. Zelfs slecht”, aldus Ballast. En wat gaat corona veranderen? “Je ziet dat verpakkingen nu terrein winnen in coronatijd, maar uiteindelijk zal het toch gaan om verpakkingen juist te verminderen. Verpakkingen en hygiëne staan nu haaks op elkaar.”
Als volgende kandidaat kiest Gerben Ballast ondernemer Bob van der Velden, die met zijn lunchconcept Broodbode uiterst succesvol bezig is. “Inmiddels heeft hij al zo’n dertien zaken en overweegt hij franchising. Ik ben wel nieuwsgierig hoe hij dat allemaal doet in deze periode.”