Gemma Schneemann – Sligro Foodservice
In de rubriek Shopper Estafette geeft een marketeer vanuit een formule, grossier of leverancier een toelichting op het thema ‘de shopper in foodservice’. Elke kandidaat geeft het (estafette-)stokje door aan een collega uit een andere schakel van de bedrijfskolom in foodservice. In deze editie: Gemma Schneemann, marketing directeur bij Sligro Foodservice.
Waarom zijn shopper inzichten in FS belangrijk?
“Alles draait om het toevoegen van waarde. Als een horecaondernemer minder gasten in zijn zaak krijgt, moet je hem daarmee helpen. Met de menu samenstelling, het doorspitten van food- en beveragekosten of het tracken van zijn reputatie via de sociale kanalen. Dan heeft het geen zin om een standaard oplossing in de vorm van prijs of product op hem af te vuren. Cruciaal daarin is snappen en begrijpen wat de ondernemer bezighoudt. Zo zijn wij bij een aantal hotel formules bezig met een complete F&B formule waarbij Sligro zorgt voor de menucalculatie, fotografie van menu’s, signing. In samenwerking met leveranciers worden de menu’s getest en worden de koks van de verschillende hotel locaties getraind. Zo ontstaat een toegevoegde waarde aan de voorkant, zonder alleen te besparen op de achterkant (in een fantastische driehoeksverhouding: grossier, leverancier, klant).”
Wat is jouw visie op het fenomeen shopper in FS?
“Er zijn nog steeds leveranciers die denken dat een B2B-klant slechts rationele motieven heeft in zijn aankoopgedrag. De juiste prijs, kwaliteit, levering, en de klant kiest jouw kant. Dat is een mythe! Juist emotionele motieven zijn doorslaggevend wanneer je keuzes maakt die je bedrijfsvoering direct beïnvloeden. Een voorbeeld: in zijn lunchroom ontvangt een ondernemer 60 gasten per dag. Met welke koffieboon en met welk brood maakt hij het verschil voor zijn gasten. Als leverancier moet je daarin meedenken en vooral nieuwe ideeën meegeven.”
Wat zijn jouw verwachtingen van counterparts in Foodservice als het om de shopper gaat?
“Dat producent en leverancier over hun eigen schaduw stappen en niet blind de eigen omzetdoelstelling najagen. Er moet een overtuiging zijn dat het effectief ‘ontzorgen’ van de klant tot de juiste resultaten leidt. Mijn verwachting is dat in deze samenwerking mooie, vernieuwende concepten worden ontwikkeld waar de klant (in ons geval de horeca ondernemer) zoveel behoefte aan heeft. Met regionale horeca organiseren we bijvoorbeeld jamsessies. Sessies waarbij horeca ondernemers uit de omgeving elkaar inspireren met drank/spijscombinaties. Dit zijn besloten sessies met een echt peer2peer karakter. Zo ontstaat een platform waarbij iedere chef de tips&tricks van een collega-chef meeneemt.”