Erik van Koert – MCR Retailminds

 

In de rubriek ShopperEstafette geeft een marketeer vanuit een formule, grossier of leverancier antwoord op vragen rondom het thema ‘de shopper in foodservice’. Elke kandidaat geeft het (estafette)stokje door aan een collega uit een andere schakel van de bedrijfskolom in foodservice. In deze editie Erik van Koert van MCR Retailminds in Rijswijk, een adviesbureau op het gebied van onderzoek rondom locatiestrategie voor retail en daghoreca.

Erik van Koert noemt zichzelf een optimist. Een goede eigenschap in de huidige tijd van coronabeperkingen en lockdown-maatregelen voor iemand die altijd kijkt waar de kansen liggen en veel minder naar wat er nu onmogelijk is. Hij schat de situatie op dit moment dan ook totaal anders in dan de financiële crisis van 2008. “Toen greep iedereen zijn stoel vast. Nu is het anders. Ik kijk wat er binnen mijn orderportefeuille gebeurt. En natuurlijk zijn daar partijen bij die de crisis voelen, maar ook die bij de huidige situatie juist garen spinnen. Daarbij zijn het stuk voor stuk ook bedrijven die snel terug willen naar hoe het was. Niemand zit te wachten op zulke ingrijpende wijzigingen  in de maatschappij.”

Van Koert onderzoekt met zijn bureau de economische haalbaarheid van locaties. Veelal zijn dit locaties van franchiseketens. Bedrijven inhoudelijk adviseren doet hij niet. “Wat een formule anSUBWAY, Utrecht - Restaurantbeoordelingen - Tripadvisorders of beter zou moeten doen, is aan de formule zelf. Wij geven advies over de locatie, de omgeving en stellen vast of de financiële doelen vanuit de organisatie gehaald kunnen worden op gekozen locaties. Dat doen we voor gevestigde partijen zoals Subway en Kwalitaria, maar ook voor wat jongere bedrijven zoals Eazie, Anne&Max en burgerme.” De dienstverlening bij MCR Retailminds rust op twee pijlers: online applicaties en maatwerk. Met de in eigen beheer ontwikkelde online applicaties en algoritmes kunnen formules vestigingsvraagstukken in kaart brengen. Met die applicaties is op elk moment van de dag, up-to-date, de markt rondom een locatie te verkennen. En moet dat heel specifiek, dan is er sprake van maatwerk. Van Koert: “We werken ook voor grote partijen, zoals AkzoNobel met hun Sikkens Centers. Daar is nu bijvoorbeeld de verf niet aan te slepen. Zowel doe-het-zelvers als professionals zijn volop bezig met bouw en verbouwwerkzaamheden. Juist omdat in deze periode alles anders is dan normaal, is de behoefte aan informatie groot. En die wordt alleen maar groter.” Bovendien zijn de samenwerkingen vastgelegd voor meerdere jaren en is er meer dan ooit behoefte aan analyserapporten. Vertrouwen heeft Van Koert ook door het enorme maatregelenpakket dat de overheid heeft ingezet. “Dat is zo gigantische veel geld, dat moet een positief effect hebben. Kijk naar AirFrance KLM, waar vier miljard euro in KLM wordt gestoken en nog eens zeven miljard euro in Air France. Elf miljard euro in een bedrijf waarvan de infrastructuur al staat. Dat moet goedkomen.”

Ook anderetext sectoren ziet Van Koert weer in beweging komen. “Zo wordt het steeds drukker op de weg bijvoorbeeld. Een teken dat mensen het beu zijn thuis te zitten en weer op pad willen. De horeca is voorzichtig opengegaan, net als de scholen. En de burgerlijk ongehoorzaamheid groeit ook. Bij de rouwplaats van de Scheveningse kitesurfers (recent kwamen vijf kiters om in de Noordzee, red.) zag ik bijvoorbeeld tientallen mensen schouder aan schouder rouwen om de omgekomen leden van de kiteschool. Ik ben niet altijd zelf de bedenker van dingen – daar ben ik ook niet creatief genoeg voor – maar ik neem wel waar en zie dingen gebeuren. Die anderhalve meter, die is eigenlijk niet te handhaven. Bij mij op kantoor in de lift hangt een briefje: houd anderhalve meter afstand. Dat betekent dat er twee mensen tegelijkertijd in de lift kunnen. Zo’n briefje is zo gemaakt, maar het houdt bijna in dat je de lift moet reserveren als je weg wilt.”

Van Koert is van mening dat de gevolgen van corona groot zullen zijn. Voor grote bedrijven en voor het MKB. Locaties in de binnensteden zullen de gevolgen merken van meer online aankopen en toch de druk op de bestedingen. “De grote winkelstraten en de aanloopstraten ernaar toe blijven hun functie behouden, maar ook hier zullen verhuurders rekening moeten houden dat de drempelwaarde van die locaties omhoog gaat als er niets gebeurt. Nieuwe huurafspraken zouden dan kunnen helpen. Mensen gaan meer en vaker online bestellen, dus heb je als locatie meer consumenten nodig om je omzetdoelen te kunnen realiseren. Ik voorzie dan ook een kaalslag in het winkelbestand in gemeenten met minder dan 50.000 inwoners. De koopbereidheid bij consumenten is daar inmiddels te laag voor winkels om te kunnen overleven. De trend naar meer winkelconcentratie zal daarom gaan versnellen, met meer leegstand tot gevolg. En als ketens willen weten waar ze dan moeten zitten, komen ze weer bij ons terecht. Want informatie om een goed antwoord te kunnen geven, is er. Maar dat verandert niets aan het feit dat van de meeste winkels straks een groot deel zal gaan verdwijnen.”


“De trend naar meer winkelconcentratie zal gaan versnellen, met meer leegstand tot gevolg”


Het ShopperEstafettestokje geeft Van Koert door aan Christian Koopmans van Spar Holding. Niet alleen omdat het een zakenrelatie is, maar vooral omdat deze gemaksketen zich met diverse formats heeft ontwikkeld tot een belangrijke speler voor verschillende momenten.