Eric Roest – Satelliet

 

In de rubriek ShopperEstafette geeft een functionaris vanuit een formule, grossier of leverancier antwoord op vragen rondom het thema ‘de shopper in foodservice’. Op welke manier wordt binnen de eigen organisatie omgegaan met de shopper? Welke ontwikkelingen zijn van belang op het gebied van de shopper? Vervolgens wordt het estafettestokje doorgegeven aan een collega uit een andere schakel in de bedrijfskolom van foodservice. In deze aflevering: Eric Roest van meubelbedrijf Satelliet.

Satelliet Meubelen in Breda heeft in dezelfde plaats een showroom onder de naam Inspirium. In dit centrum worden horecabedrijven niet alleen geïnspireerd met allerhandel meubel- en inrichtingsvoorbeelden, maar leveren daarnaast ook nog eens zo’n 16 bedrijven een bijdrage aan innovatie en inspiratie op andere relevante terreinen, zoals sanitair, verlichting en vloeren. Feitelijk is Inspirium een soort IKEA voor het horecabedrijf waar ondernemers met eigen ogen kunnen zien wat er op het gebied van inrichting, sfeer, verlichting en techniek mogelijk is om het gemak en tevredenheidsgevoel bij gasten te vergroten.

Reis
Eric Roest is commercieel designmanager van Satelliet Meubelen en nauw betrokken bij de inrichting en inspiratiegehalte van het centrum. Als geen ander neemt hij bezoekers mee op een reis door de verschillende designwerelden, vanaf een symbolische gatewalk die als een kronkelend looppad door de verschillende ruimtes is aangebracht. Zeven jaar geleden is het idee voor het inspiratiecentrum gestart met als belangrijkste reden hospitality te laten zien aan de bezoekers. Het moest een centrum worden van bedrijven die de dingen met elkaar delen en ook tevens ambassadeur zijn voor elkaar. Door het beste op inspiratiegebied onder één dak samen te brengen, is een ruimte ontstaan waar je als ondernemer professioneel gaat shoppen.

Op wenshanging vine plants over dining tables
“Uitgangspunt voor ons is de vraag waarmee een bezoeker hier komt”, zegt Roest. “De producten zoals die hier staan zijn juist ondergeschikt en dienen uitsluitend als gespreksonderwerp. Alles wat hier staat kan in andere kleuren, met andere stoffen en andere motieven. Met al onze partners hebben we duidelijke afspraken ten aanzien van levertijden en mogelijkheden. In principe is dat binnen acht weken. Dat maakt het voor bezoekers ook prettig dat niets hoeft op de manier zoals het hier staat, maar feitelijk alles op wens gemaakt kan worden.” Diezelfde insteek geldt ook voor alle andere bedrijven in het Inspirium. “Alles moet gericht zijn op het invullen van de droom van de ondernemer.” Dat is ook hetgeen waar Satelliet zich volgens Roest in onderscheidt: “Andere partijen zijn bezig met de gunst van de klant, wij zijn samen met onze opdrachtgever op zoek naar de gunst van zijn klant.”

Rol van inrichting
Ook Roest ziet horeca en retail steeds meer naar elkaar toe bewegen. En ook andere partijen ziet hij opkomen, die het voorheen in foodservice bescheiden deden. “Zo heeft Intratuin Duiven na de verbouwing bijvoorbeeld duizend zitplaatsen in het restaurant en heeft Domino’s Pizza in Eindhoven een restaurant in Oriëntaalse stijl. Tot voor enkele jaren geleden waren dat soort initiatieven onmogelijk en nu vinden ze plaats en in een steeds hoger tempo. Inrichting gaat ook een steeds belangrijkere rol spelen. Kijk maar wat Van der Valk doet op het gebied van sfeer, waar wij veel meubels aan leveren en ZiN (het inspiratiecentrum van Sligro, red.) dat we hebben ingericht, ook omdat we samenwerken met Bouter, de grootkeukentak van Sligro.” Sinds enige tijd kunnen ondernemers in en om Amsterdam ook terecht bij de Horecawerf. Een bedrijf dat door Satelliet is overgenomen. “Amsterdam heeft toch bijna 10 procent van de Nederlandse horeca. Dan is het fijn om ook een inspirerende locatie te hebben in Amsterdam-Noord”, aldus Roest.Gratis stockfoto met balk, bar, binnen

Lookbook
Degenen die geen tijd hebben om op bezoek te gaan bij een van de vier Satelliet vestigingen, die kunnen altijd nog het ‘Lookbook’ aanvragen. “Zo noemen we althans onze catalogus”, zegt Roest. “Geen boek met duffe plaatjes, maar een inspiratieboek met alles wat er in de wereld gebeurt op het gebied van horeca, van laagdrempelig naar hoog.”