Els van Olphen – Maaltijdenproducent Henri
In de rubriek ShopperEstafette geeft een marketeer vanuit een formule, grossier of leverancier antwoord op vragen rondom het thema ‘de shopper in foodservice’. Elke kandidaat geeft het (estafette)stokje door aan een collega uit een andere schakel van de bedrijfskolom in foodservice. In deze editie Els van Olphen, mede-eigenaar van maaltijdenproducent Henri in het Brabantse Drunen.
Het bedrijf Henri omschrijft zichzelf het liefst als ‘de kok voor de chefs’. De maaltijden, soepen en sauzen die het bedrijf maakt, zijn in basis perfect, maar kunnen altijd een eigen signatuur krijgen door de chef die ermee werkt. Van Olphen: “De chefs kunnen er zoveel als ze willen aan toevoegen, maar doe je dit niet dan heb je ook een geweldig basisproduct. Dat is hoe wij het willen doen. En dan komen onze producten ook nog eens allemaal uit de buurt, want we willen ook heel graag dat de footprint van onze ingrediënten zo klein mogelijk is.” Henri levert niet alleen aan foodservicebedrijven, maar ook aan het retailkanaal. Bij Henri noemen ze het in opdracht vervaardigen van maaltijden, het maken van ‘producten op signatuur’. Daarin is Henri redelijk flexibel. Niet alleen door de organisatiestructuur, maar ook omdat de productlijnen snel om te zetten zijn. Het enige dat voorradig moet zijn, zijn de ingrediënten. En daarop wordt scherp gelet bij het bedrijf. Van Olphen:
“We vinden het heel belangrijk wat wij in onze producten stoppen, dus bijvoorbeeld vlees van Ecofields en bij vis ook altijd verse vis. Het bedrijf hebben mijn broer en ik van onze vader meegekregen en die zei altijd: Van iets slechts kun je niets goeds maken en dus willen wij uitsluitend goede ingrediënten verwerken. Dat is ook de missie die wij uitdragen: wij willen dat er zo goed mogelijk eten op zoveel mogelijk bordjes komt te liggen.”
Het andere thema dat belangrijk is voor het familiebedrijf is circulariteit. “Met duurzaamheid zijn we natuurlijk bezig met onze ingrediënten en het plaatsen van zonnepanelen en dergelijke. Zo verwerken we per jaar heel wat reststromen in diverse producten. Als deze maar vers en veilig zijn, dan kunnen we er prima een lekker product mee maken. Maar het gaat uiteindelijk verder”, zegt Van Olphen. “De ontwikkeling gaat naar circulariteit en dat betekent ook consequenties voor onze verpakkingen. Dat lijkt allemaal eenvoudig, maar is het niet. Verpakken met recyclebare pet-verpakkingen, RPET, lukt niet bij hoge temperaturen, dus moet je weer eerst terugkoelen om dat te kunnen inzetten. Dat zijn allemaal ingrepen binnen je proces waar je goed over moet nadenken voordat je ze inzet. Niet alleen vanuit kosten, je wilt ook niet inboeten op kwaliteit. En dan geldt bij alles uiteraard de vraag: zijn afnemers bereid er voor te betalen, want je hebt ook gewoon een bedrijf te runnen.”
Het duurzame denken, zit in het DNA van Henri. Van Olphen: “Dat betekent dat we altijd gaan voor kwaliteit. Je kiest daarin een weg waar je naartoe wilt, maar je moet ook realiseren dat die weg grillig kan zijn. We zeggen altijd: klantgericht, maar niet klantgezwicht. Soms moet je gewoon niet mee willen in een tender als je het gevoel hebt dat je je basisprincipes te veel moet verlaten. Dan zet je ergens een streep onder en dan kun je daar ook vrede mee hebben”, aldus Van Olphen.
Een samenwerking met een nieuwe partij als Picnic loopt volgens de Henri-directeur heel anders. “Daarom vind ik het ook zo leuk om juist van dat bedrijf het estafettestokje te krijgen. In die samenwerking gaat het echt om partnership. Samen zijn we volcontinu aan het kijken hoe we dingen beter kunnen doen in smaak, in presentatie of in hoeveelheden. Die informatie delen we snel met elkaar, zodat we optimale conversies kunnen realiseren. Ook dat maakt Picnic echt tot een andere retailpartij. Alles wordt gemeten en snel gedeeld, maar je kunt ook makkelijk dingen uitproberen en weet direct of het aanslaat.”