Deborah Oskam – Spadel

 

In de rubriek ShopperEstafette geeft een marketeer vanuit een formule, grossier of leverancier antwoord op vragen rondom het thema ‘de shopper in foodservice’. Elke kandidaat geeft het (estafette)stokje door aan een collega uit een andere schakel van de bedrijfskolom in foodservice. In deze editie is dat Deborah Oskam, channel manager Leisure & Quickservice bij Spadel.

Na verschillende ervaringen te hebben opgedaan in de horecawereld, zoals bij TripAdvisor, en werken als zelfstandig strandtentexploitant, begon Oskam drie jaar geleden als key account manager bij Spadel in Made. Het werken voor een sterk merk als Spa voelde goed. Belangrijk vindt zij dan ook dat je als merk toegevoegde waarde levert voor je afnemers. In het veranderende landschap van meer huismerken, de discussie rondom plastic verpakkingen en zwerfafval en een sterke promotie van kraanwater versus gebotteld water, is dat ook zeker een uitdaging. Oskam realiseert zich hoe belangrijk advies hierin is: “Tegen het promoten van bijvoorbeeld leidingwater hebben wij niets. Sterker nog: we stimuleren het zo veel mogelijk om de consumptie van water te verhogen. Maar natuurlijk is de kwaliteit en samenstelling van kraanwater afhankelijk in welk gebied van Nederland je woont.”filled clear drinking glass with sliced citrus and green leaf vegetable

Als het gaat om ontwikkelingen en trends baseert Oskam zich op zo veel mogelijk cijfers die voorhanden zijn, maar vooral de resultaten binnen retail zijn bepalend. Logisch, want in retail is Spa marktleider in mineraalwater. “En ons marktaandeel groeit nog steeds”, zegt Oskam. “Geen reden om achterover te leunen, want met waters zijn nog volop groeikansen mogelijk. Zo willen we met de introductie van Spa Reine Subtile een heel nieuw segment ontwikkelen. Deze innovatie van plat water met een smaakje slaat goed aan en doet het bijzonder goed. Maar dat wil niet zeggen dat alles wordt geadviseerd. Iemand die twee facings heeft, ga ik niet adviseren Spa Munt op te nemen omdat de betreffende inkoper dat zelf lekker vindt. Daar is de markt voor een nichesmaak als munt eenvoudigweg te klein voor.”

De out-of-homemarkt is door zijn diversiteit minder makkelijk te grijpen, maar toch is de merkkracht van Spa groot genoeg om ook hier een duidelijke positie in te nemen. Voor de diverse kanalen binnen de buitenhuismarkt beschikt Spadel dan ook over een breed arsenaal aan verpakkingen en volumes om de locaties op maat te kunnen bedienen. Binnen convenience is dat alles in de plastic fles, binnen horeca glas en bij catering kunnen beide verpakkingsvormen worden ingezet. Opvallend is ook dat bruisend mineraalwater door de consument vaker als vervanger van frisdrank wordt gezien. De consument wil graag meer water drinken en daarin kunnen variëren. Om die reden en om de consument te stimuleren gezondere keuzes te maken, worden er meer smaakvarianten toegevoegd aan het assortiment. “Maar sowieso moet je als merk blijven innoveren”, aldus Oskam. “En je verantwoordelijkheid nemen, zoals bij verpakkingen.”

Met de zuiverste kwaliteit mineraalwater uit de Belgische Hoge Venen, heeft Spadel op het gebied van duurzaamheid een naam hoog te houden. “Als Spa hebben we een sustainable beleid onder de noemer Gratis stockfoto met aantekening, aantekeningen, ambacht‘Source of Change’ uitgestippeld tot 2025”, aldus Oskam. “Dit behelst onder meer het reduceren van verpakkingen, het terugdringen van zwerfaval, maar ook over zaken zoals het verminderen van CO2. Het is een commitment dat uit vier pijlers bestaat: Reinvent, Reduce, Recycle en Restore. Reinvent betreft het zoeken naar betere, voor het milieu zo min mogelijk belastende verpakkingen, reduce het terugbrengen van de hoeveelheid verpakkingen, recycle het hergebruiken van materialen en restore het tegengaan van zwerfafval. Dit is een samenhangend programma waarin we echt als Spa het verschil gaan maken. Diverse programma’s hebben we daarvoor opgezet en de voortgang hiervan is te volgen via www.sourceofchange.spadel.com”, aldus Oskam.

“Graag geef ik het estafettestokje door aan Marc Bosma, product manager Food & Beverage bij Pathé Theaters, omdat binnen Pathé de beleving van de consument centraal staat en deze beleving en innovatie heel duidelijk centraal staan in hun bedrijfsvoering.”