Dave Vegt – Horesca

Sinds januari heeft Dave Vegt de groothandel Horesca Horecavo in Leiderdorp van zijn vader overgenomen. Sindsdien is hij bezig een eigentijdse invulling aan het bedrijf te geven. Samen met de Horesca Groep is ook gezamenlijk met de overige zes leden een duidelijke strategische koers afgesproken naar meer kwalitatieve producten en minder focus op prijs. “We hebben wat dat betreft te lang als groothandels op een verkeerde koers gezeten.”

Vegt staat bij de deur voor ontvangst. Het is een onderdeel van zijn gastvrijheid die hij als groothandel ook meer wil uitstralen. “Lange tijd hebben we op prijs de strijd willen winnen, maar die strijd kent slechts verliezers. Binnen Horesca zijn we daar nu van afgestapt en zoeken het verschil nu in producten waarmee ondernemers zich duidelijk kunnen onderscheiden en we gaan meer voor onze klanten doen, gastvrijheid is belangrijk. De afspraken binnen de groep zijn dan ook: als de meerderheid het eens is om een product op te nemen, nemen we het allemaal op.” Binnenkort wordt er geëvalueerd wat de resultaten zijn van die nieuwe koers.
“De kwaliteit van de producten is te lang buiten beschouwing gelaten,” zegt Vegt. “We hebben daar zelf aan bijgedragen. Als ondernemers klaagden over de prijzen, dan wezen we ze op goedkopere alternatieven zoals private labels. Nu organiseren we proefavonden om ondernemers de verschillen in kwaliteit te laten ervaren. Een voorbeeld daarvan is mozzarella. Wij hebben naast de gangbare merken de buffel mozzarella, iets duurder, maar in smaak vele malen beter dan de gewone. En wat je ziet is dat de ondernemers daarvan nu veel meer kopen. “Het oude model van de groothandel is altijd geweest: zoveel mogelijk merken onder één dak. Daar is service aan toegevoegd. “In principe de hele dag door. Wij gaan die service verder optimaliseren door naast met vaste chauffeurs te werken onze mensen ook een grotere verantwoordelijkheid te geven als het gaat om het oplossen van problemen. Zij krijgen budget om de zaken voor de klant gelijk op te lossen. Maar we gaan ook kortere levertijden aanhouden. Voor ons als bedrijf is dat extra belangrijk omdat we veel seizoensbedrijven, zoals strandpaviljoens hebben. Met onze snelle leveringen willen we die bedrijven ontzorgen. Dat werkt beter dan op de prijs te gaan zitten, want snelle bezorging wordt steeds belangrijker, straks willen bedrijven binnen een paar uur geleverd hebben”


“Lange tijd hebben we op prijs de strijd willen winnen, maar die strijd kent slechts verliezers.”


“Maar we gaan bedrijven ook helpen aan meer omzet. Door kwalitatief betere producten op te nemen en mensen die te laten proeven, leveren we een bijdrage aan een beter onderscheid voor de ondernemers. Bij clubhuizen van sportverenigingen laten we vrijwilligers uitzoeken welke producten zij het lekkerst vinden en wat je ziet is dat die producten na verloop van tijd beter gaan verkopen. Zij tevreden en wij tevreden.”

“Het estafettestokje geef ik door aan Willem Devilee die als zelfstandige voor diverse formules heeft gewerkt, maar in tal van functies heeft laten zien als geen ander te weten wat de klant wil.”