Christian Koopmans – Manager Acquisitie en Vastgoed SPAR Nederland

 

In de rubriek ShopperEstafette geeft een marketeer vanuit een formule, grossier of leverancier antwoord op vragen rondom het thema ‘de shopper in foodservice’. Elke kandidaat geeft het (estafette)stokje door aan een collega uit een andere schakel van de bedrijfskolom in foodservice. In deze editie Christian Koopmans, manager Acquisitie en Vastgoed SPAR Nederland en in die functie medeverantwoordelijk voor de ontwikkeling en voortgang van de nieuwste SPAR formule, de SPAR city small in Utrecht.

Koopmans heeft een lange geschiedenis in de levensmiddelensector. Moeiteloos somt hij de supermarktformules op uit lang vervlogen tijden waarvoor hij gewerkt heeft, of die een tijdsbeeld markeren. Formules als Torro, Edah, Konmar en Super de Boer passeren; supermarktformats die zich richten op het gezin als doelgroep. Hoe gedifferentieerder is dat nu? Naast de fullservice supermarkten voor de geplande gezinsaankopen is het tegenwoordig vooral de klant die gemak zoekt en op een praktische manier de boodschappen wil doen. Met boodschappen voor directe consumptie, of hooguit voor de komende uren. Vooral in de stedelijke gebieden groeit die behoefte gestaag. Voor deassorted items on display in store gemaksklant had SPAR al het SPAR city concept. Met het SPAR city small concept wil het levensmiddelenbedrijf daarin nog veel verder gaan. SPAR gaat in de zoektocht naar meer gemak zo ver dat het als organisatie ook geen supermarktorganisatie wil heten, maar dé formule voor dagelijks gemak. Koopmans begeleidt de nieuwste loot aan de stam van SPAR vanuit het vinden van locaties en betrokkenheid bij de doorontwikkeling, en toont met trots het concept dat bestaat uit veel kant-en-klaar-gerechten en ready-to-eat-producten. Zelfscan moet de snelheid in afhandelen voor de gast garanderen.

De eerste SPAR city small is in de binnenstad van Utrecht geopend aan de Bakkerstraat. “Op deze SPAR locatie willen we drie soorten gasten ontvangen: de mensen die langslopen, mensen die in de binnenstad wonen en de studenten die veelal in een één- en tweepersoonshuishouden verkeren”, zegt Koopmans. “Die doelgroepen willen we hier convenience en snelheid bieden, zodat mensen ons gaan zien als alternatief voor thuisbezorging. Want gemak gaat een steeds grotere rol spelen.” Mensen eten ook onregelmatiger, omdat het werk of de studie daarom vraagt. Koopmans: “Kijk naar het aantal mensen dat ’s avonds of ‘s nachts werkt. Dat groeit alleen maar en ook studenten hebben vaak te maken met late colleges of hebben een ander leefpatroon. Deze SPAR geeft mensen de zekerheid dat zij altijd terecht kunnen voor de dagelijkse benodigdheden. Daarom hebben we ook geen aanbiedingen in de winkel, want de klanten die hier komen, kopen voor directe consumptie. Omdat ze nu willen eten, of iets nodig hebben.”

De locatie aan de Bakkerstraat in Utrecht is nu nog een pilotvestiging. Koopmans: “We willen het concept in een aantal jaren klaar hebben voor ondernemers, de doelstelling is de pilotfase in eigen beheer te doen. We zijn in de winkel nu het assortiment en de werkwijze aan het finetunen. Met speedovens voor een snelle verwarming van de maaltijden. Niet alles wat we doen is van tevoren helemaal bedacht. Dat gaat ook niet. Als je gelooft in gemak dan moet je op een gegeven moment ook durven springen. Stappen vooruit durven zetten. Dat hebben we gedaan. Wat op dit concept volgt is bedieningshoreca. De komende tijd gaan we het shopconcept uitwerken tot een beproefde gemakswinkel voor ondernemers. Een antwoord op de meer naar gemak zoekende klant.”


“Als je gelooft in gemak dan moet je op een gegeven moment ook durven springen, stappen vooruit durven zetten.”


SPAR heeft het voordeel dat het ook door jongeren tegenwoordig wordt gezien als hip en trendy. Dat was acht jaar geleden wel anders toen de formule nog als stoffig te boek stond. Koopmans: “Veel partijen willen met ons samenwerken. Juist omdat we zo voorop lopen. Daarom werken we ook toasted bread with tartar saucesamen met een Tosti-club en bieden we met Dr Oetker ovenverse pizza’s aan. We zijn nu het mooiste meisje van de klas geworden. Dat willen we graag blijven. Ook de tweehonderd SPAR locaties bij de tankstations dragen bij aan ons moderne imago. We willen zitten waar we de consument gemak kunnen bieden, met een afgestemd assortiment. Dat betekent ook gedurende de week je klanten verrassen en ze variatie bieden in assortiment en maaltijden. Ook daarin gaan we steeds verder.  Want niets is zo ingewikkeld om maaltijden verrassend en lekker te houden voor je klanten. Daar moet je volcontinu mee bezig zijn.”

Christian Koopmans geeft het stokje door aan Erik Mafait want Erik is als geen ander thuis in het gebied tussen de traditionele Foodretail en de kennis en kunde die hij mee genomen heeft vanuit de Hanos.