Bob van der Velde – Broodbode

 

In de rubriek ShopperEstafette geeft een marketeer vanuit een formule, grossier of leverancier antwoord op vragen rondom het thema ‘de shopper in foodservice’. Elke kandidaat geeft het (estafette)stokje door aan een collega uit een andere schakel van de bedrijfskolom in foodservice. In deze editie Bob van der Velde van Broodbode in Enschede.

person holding white dough on brown wooden table

In coronajaar 2020 tien procent plussen ten opzichte van het groeijaar 2019 en in 2021 in ieder geval uitbreiden met twee locaties erbij. Dat zijn, zeker afgezet tegen de huidige coronacrisis, heel positieve ontwikkelingen. Ze komen op naam van lunchroomconcept Broodbode. De formule startte elf jaar geleden in een tot bakkerij verbouwde bedrijfsruimte aan huis in Enschede en wist in de jaren daarna uit te groeien tot een kleine keten van elf locaties in het oosten van het land. Een formule ook met een bekende naam, zeker in startplaats Enschede. Vanuit de productieruimte aan de Brinkstraat wordt het desemdeeg dagelijks gekoeld getransporteerd naar de verschillende vestigingen van Broodbode. Door de rijpingstijd van 15-48 uur is er ook geen sprake van kwaliteitsverlies, tijdens dit transport. Op de locaties wordt het volrezen deeg verwerkt tot authentieke ciabatta’s en foccaccia’s en vervolgens gebakken op de vloer van een steenoven. Het deeg is van eigen recept. Vier broodvariaties heeft Bob van der Velde zelf als niet-bakker ontwikkeld. Deeg dat bestaat uit niets meer dan hoogwaardig meel, water en biologisch zuurdesem.

Broodbode is ontstaan vanuit een behoefte bij bedrijven om bij bezoek van gasten of speciale gelegenheden hogere kwaliteit belegde broodjes te laten bezorgen dan de standaard. Omdat op de Enschedese locatie buiten het centrum, aan de Brinkstraat waar de broodjes werden belegd steeds meer werd afgehaald en er een beperkt aantal zitplaatsen waren, werd de stap naar een 2e lunchroom in Enschede steeds logischer. Die kwam er in 2014 in het centrum van Enschede aan de Haverstraatpassage. “Daarna ging het hard”, laat Van der Velde weten. “Inmiddels hebben we elf zaken in Twente en een foodtruck die door Enschede rijdt. Binnenkort komt er een 2e locatie bij in Hengelo. Waar ik echt naar uitkijk is een locatie in Apeldoorn. Vanuit daar kunnen we onze focus leggen buiten Twente en verder bouwen richting Arnhem en Zwolle. De locatie in Apeldoorn willen we dan ook combineren met een tweede deegmakerij voor het deeg.”

Afhalen en bezorgen zijn nu in coronatijd de enige toegestane mogelijkheden. Maar toen het lunchroomgedeelte wel open was, lag ook de bezorging al op een hoog aandeel. Van der Velde: “Veertig procent bezorging en de overige zestig procent bestond uit afhalen en eters in onze lunchrooms. Nu ligt afhalen en bezorgen ongeveer gelijk. Vooral het afhalen is door corona fors gestegen. Ook particulieren en mensen die thuis werken bestellen regelmatig. Bezorgen boven de 20 euro is gratis, daaronder geldtbrown bread on black plate een bezorgtarief van 3,50 euro. Meestal zorgen mensen er wel voor dat ze boven die 20 euro uitkomen, als ze er onder zitten dan bestellen ze meestal een salade en wat lekkers voor ’s avonds erbij. Gemiddelde bestellingen liggen tussen de 30 en 40 euro.” Naast de kwaliteit van de producten, blinkt Broodbode vooral uit in een efficiënte bezorgdienst. Alles voor 11.00 uur besteld, wordt voor 12.00 bezorgd. De hele logistieke keten van productie tot bezorging is zodanig ingericht dat de ritten binnen het verzorgingsgebied van een vestiging op de meest efficiënte manier worden gedaan. “Elke ochtend is dat weer een hele puzzel, maar dan kan je de bezorgkosten ook laag houden.” Gemiddeld zitten er zo’n 15 tot 20 bestellingen in een auto, we bezorgen geen warme producten dus dat is geen probleem voor ons.

De keten telt sinds 2015 ook franchisers. Die krijgen het zuurdesemdeeg gekoeld aangeleverd en bestellen alle verdere producten bij vaste leveranciers. Van der Velde: “Iedereen lift mee op de voordelen en kortingen zoals ik die afspreek met de leveranciers. Verder betaalt elke ondernemer wel een fee, maar krijgen de verpakkingen en producten tegen kostprijs geleverd. Uiteindelijk gaat het erom dat iedereen geld verdient.”

Als nieuwe Estafette-kandidaat kiest Van der Velde voor de boerenzonen Bart en Tom Grobben, de eerste sojamelkboeren van Twente. De Nieuwe Melkboer, zo heet hun bedrijf op een steenworp afstand van recreatieplas Het Rutbeek. Er wordt één hectare soja verbouwd dat 10.000 liter ‘melk’ oplevert.