Bart Koelemaij – BP
Wat is jouw visie op het fenomeen shopper in foodservice?
De shopper in foodservice is aan het veranderen, alleen op dit moment sneller dan veel personen in de business denken. Het aanbod houdt daarbij de vraag niet bij. Ontwikkelingen op het gebied van kwaliteit, ambachtelijkheid, duurzaamheid, MVO, beter leven *** en het aantal keurmerken en logo’s: de shopper is momenteel het overzicht compleet kwijt. Maar om te zeggen dat het de shopper niet interesseert of dat het daardoor niet belangrijk is… Het tegendeel is waar. Uit onderzoek van bijvoorbeeld Milieu Centraal dat eind 2014 is uitgevoerd, kwam wederom naar voren dat ongeveer een derde van de ondervraagden bereid is meer te betalen voor ‘duurzame producten’, een derde het wel belangrijk vindt dat ze worden aangeboden, maar er dezelfde prijs voor wil betalen en een derde het niet interesseert. Dus ongeveer tweederde van de shoppers wenst duurzame producten. Mijn mening is dat je het als (grote) formule niet meer kan maken om anno 2015 géén duurzame producten aan te bieden. De shopper gaat je daar keihard op afrekenen! Vanuit BP is dat dan ook een belangrijk speerpunt.
Wat zijn jouw verwachtingen c.q. eisen van counterparts in foodservice als het thema om het duurzaamheid gaat?
Duurzaamheid is al een aantal jaren een relevant thema. De concrete doorvertaling van deze ontwikkeling blijft echter sterk achter vanuit leveranciers. Momenteel is het aanbod van duurzame producten dan ook veel te beperkt voor de vraag. Bedrijven die deze ontwikkeling al in een vroeg stadium hebben onderkend, hebben de duurzame volumes namelijk allang vastgelegd. Dit betekent dat er meer tijd nodig zal zijn om aanbod en vraag verder op elkaar te laten afstemmen. Als BP leggen wij in bepaalde categorieën onze leveranciers al de eis op dat zij duurzame producten aan ons moeten bieden om überhaupt als leverancier in aanmerking te komen. De leverancier wordt hierdoor dus gedwongen om op de trend in te spelen. Mijn stellige overtuiging is dat je anders de boot echt gaat missen. Het aanbieden van duurzame producten is voor veel shoppers namelijk allang geen onderscheidend vermogen meer, maar een basisvoorwaarde, en deze groep (vooral jongeren) groeit! Als de shopper in de gaten heeft dat je hier niet aan voldoet, gaat hij de volgende keer zeker niet meer jouw formule of organisatie bezoeken, maar zoekt hij een oplossing die wel in lijn is met zijn eisen.
Hoe gaan jullie om met de shopper/ hoe verdiepen jullie je in de shopper?
Wij hebben goed inzicht in het aankoopgedrag van onze klant. We zien niet alleen dagelijks alle aankopen op onze stations, maar combineren deze data ook met de Freebees-database van ruim 1 miljoen spaarders om zo ‘groepen’ klanten in hun bestedingspatroon te kunnen volgen. Assortimenten, producten en promoties worden hier vervolgens op aangepast. De uitdaging voor BP ligt in het nog beter ‘op maat’ kunnen aanbieden van specifieke aanbiedingen voor iedere klant. Voor marktonderzoek maken we onder andere gebruik van klanttevredenheidsonderzoeken en doen we zelf onderzoek naar trends en mogelijk toekomstig aankoopgedrag van consumenten.
Bron: Milieu Centraal, 13 november 2014