Bart en Tom Grobben – De Nieuwe Melkboer

 

In de rubriek ShopperEstafette geeft een marketeer vanuit een formule, grossier of leverancier antwoord op vragen rondom het thema ‘de shopper in foodservice’. Elke kandidaat geeft het (estafette)stokje door aan een collega uit een andere schakel van de bedrijfskolom in foodservice. In deze editie Bart en Tom Grobben, de eerste sojamelkboeren van Twente en hun bedrijf De Nieuwe Melkboer.

Opgegroeid op het melkveebedrijf van hun ouders, kwamen de broers voor de keuze te staan of zij – later – het bedrijf wilden overnemen. “Het runnen van een melkveebedrijf met 75 koeien zoals het bedrijf er nu uitziet, is gewoon moeilijk,” zegt Tom Grobben. “Er is weinig ruimte om te investeren en veel van wat je doet moet je allemaal verantwoorden. Daarnaast zagen wij dat vegan op komst wawhite powder in bowls en dat die trend naar plantaardig steeds verder doorgroeit. Wij hebben beiden in Wageningen gestudeerd en hoorden daar vijf jaar geleden voor het eerst over de Nederlandse sojaboon. We lazen ook dat er wereldwijd een tekort zou komen aan eiwit, dus hadden zoiets van: kunnen we daar niet iets mee?” Gelukkig had de boerderij van de ouders van Bart en Tom veel ruimte. Dat maakte het eenvoudiger om te experimenteren. “We hadden zoiets van: laten we het maar proberen. Als het niets wordt kunnen we de soja altijd nog aan de koeien voeren. Maar het eerste jaar ging gelijk goed. Het proefveld dat we hadden ingezaaid deed het wonderwel goed. Vervolgens zijn we verschillende typen producten gaan ontwikkelen. Het bleek dat wij met de zuivelalternatieven toch de meeste binding hebben. Enige punt nu is dat we de producten niet meer in relatie mogen benoemen met zuivel, dus hebben we het nu maar over plantaardige drinks.”


“We hadden zoiets van: laten we het maar proberen. Als het niets wordt kunnen we de soja altijd nog aan de koeien voeren.”


Gestart werd met een sojadrink voor in de koffie, maar deze is ook goed te gebruiken als ontbijtproduct, of om zomaar te drinken. De producten lagen al snel bij een aantal horecazaken en voorzichtig werd gekeken naar andere verkoopkanalen. Inmiddels liggen de producten onder andere bij de winkels van SLA, in de Amsterdamse supermarkt van VkusVill en zijn ze in heel Nederland online te bestellen via Verzer. “De ontwikkeling die we vanaf onze pilot in 2018 doormaakten, zag er goed uit”, aldus Tom Grobben. “We gingen van 1/3 hectare, naar anderhalve hectare. We konden drie ton aan soja oogsten en daarvan 15.000 liter sojadrink produceren. En we hadden een boon ontwikkeld die een eigen specifieke smaak heeft. Toen kwam corona en viel de vraag bij de horeca weg. Daarom zijn we nu breder aan het kijken. Er zijn inmiddels ook meer boeren soja aan het verbouwen, dus wij moeten wel door blijven ontwikkelen. Want we willen aan kop blijven.”Chocolademelk met slagroom - Overetengesproken.nl

Smaak is een belangrijk onderdeel van de sojadrinks van De Nieuwe Melkboer. “Het pasteuriseren van de soja bij 141 graden zorgt voor een vervlakking van de smaak”, aldus Tom Grobben. “Daarom leveren wij verse soja en zoeken we de kortste weg van het land naar de consument. Voor nu zijn we vooral ook bezig om de kringloop op het bedrijf te sluiten. De sojaplant laat als vlinderbloemige plant stikstof achter in de grond. Door het toepassen van kroprotatie van gras of mais kunnen we de stikstof weer gebruiken als groeimiddel. Op die manier blijven wij hier experimenteren in de Twentse bodem. Met een lokaal product, hoe mooi is dat?”

Als volgende Estafettekandidaat kiest Tom Grobben Thera van Heuveln, customer operations manager van supermarktformule VkusVill. Deze van oorsprong Russische winkel richt zich volledig op gezonde producten en is in Rusland in korte tijd gegroeid van nul naar veertienhonderd locaties. Ook in Nederland wil de formule groeien. Na een vestiging in Amsterdam, wort er momenteel gekeken naar een tweede vestiging.