Antonio van den Hengel – Koninklijke Horeca Nederland

 

In de rubriek ShopperEstafette geeft een marketeer vanuit een formule, grossier of leverancier zijn of haar visie op het thema ‘de shopper in foodservice’. Elke kandidaat geeft het (estafette)stokje door aan een collega uit een andere schakel van de bedrijfskolom in foodservice. In deze editie: Antonio van den Hengel.

Antonio van den Hengel (43) is ruim achttien jaar actief als horecaondernemer in Soest. Ook doet hij veel vrijwilligerswerk binnen de horecabranche. Zo is hij sinds juni 2014 bestuurslid van het Landelijk Bestuur van Koninklijke Horeca Nederland en actief bij de organisatie van allerlei evenementen onder meer via zijn Rotaryclub. “Hartelijk dank aan Dico Verwaal die het estafettestokje aan mij heeft overgedragen”, zegt Van den Hengel. “Werkzaam als retailer in Shell-station Den Ruygenhoek aan de A4 bij Hoofddorp, ken ik Dico goed vanuit de horecabranche. Sinds een paar jaar zet hij zijn kennis, ervaring en gastvrijheidsgevoel in binnen de Shell-organisatie en met vetwo woman standing beside woman sitting in front of tableel succes.” Van den Hengel is eigenaar van drie horecabedrijven en bezig met de nieuwbouw van de vierde locatie. “Allemaal in mijn geboortedorp Soest. Daar liepen ze vijftien jaar geleden op horecagebied redelijk achter. Sinds die tijd is er in de branche veel gebeurd. Dit komt onder andere door de populariteit van kookprogramma’s op TV, de sterk verbeterde kwaliteiten van de chef-koks en het feit dat buiten de deur eten en drinken een enorme vlucht heeft genomen. Dat is ook de reden voor de forse groei van horecaconcepten. De gast wil steeds iets anders beleven en gaat niet meer zoals vroeger wekelijks naar hetzelfde restaurant. Nee: vandaag sushi, morgen sterrenniveau en overmorgen een pannenkoek.”

Van den Hengel zoekt ook zelf continu naar nieuwe aanvullende concepten. “Met bijvoorbeeld Grand Cafe De Lindenhof hebben wij ons vanaf de start vooral gefocust op de feminisering van de horeca. In plaats van dat vrouwen thuis met elkaar afspraken, gingen ze veel meer de horeca in. Daarom was het nodig om een zaak te hebben met lichte kleuren, biologische producten, streekgebonden en comfortabel meubilair. Het is al ruim vijf jaar een schot in de roos. Om de trends te blijven volgen, hebben we inmiddels al wel het complete terras vervangen, het meubilair binnen vernieuwd en blijven we continu sturen op de menukaart. Hierdoor blijven we voorop lopen en kunnen we onze gasten blijven verrassen.” Vorig jaar werd De Lindenhof nummer 2 van de Landelijke Meest Markant Verkiezing van Koninklijke Horeca Nederland.


“De gast wil steeds iets anders beleven en gaat niet meer zoals vroeger wekelijks naar hetzelfde restaurant.” 


Van den Hengel is bezig met een nieuw horecaconcept waarvoor hij Amsterdam, Berlijn, Boedapest, Dublin, Eindhoven en Rotterdam bezocht. “Allemaal om te kijken wat gebeurd er en waar moeten we naartoe. Ik vond het fantastisch om te zien hoe Nederland de laatste jaren de rest van Europa heeft ingehaald. WPersoon Met Gebakjes Op Witte Keramische Platenij lopen niet meer achter en zijn op het gebied van gastvrijheid wat mij betreft de koploper van deze steden”, aldus Van den Hengel die het in Nederland lastig vindt gastvrijheid hoog in het vaandel te houden. “Ober en kelner zijn nog steeds geen volwaardige beroepen en wij werken met veel studenten die binnen vijf jaar vaak weer van de vloer zijn. We zullen onze medewerkers dan ook moeten blijven trainen en continu bezig blijven om de kwaliteit van de producten op niveau te houden. Anno 2016 accepteert de gast het niet als niet alles klopt. Van ontvangst tot het op de juiste manier ontvangen van de rekening. Wij hebben daarvoor geregeld Mystery Visits in onze bedrijven om iedereen scherp te houden, vooral op gebied van gastvrijheid.”