Andre ten Wolde – Domino’s Pizza

 

In de rubriek ShopperEstafette geeft een marketeer vanuit een formule, grossier of leverancier antwoord op vragen rondom het thema ‘de shopper in foodservice’. Elke kandidaat geeft het (estafette)stokje door aan een collega uit een andere schakel van de bedrijfskolom in foodservice. In deze editie: Andre ten Wolde, CEO van Domino’s Pizza Nederland & België.

Als je het hebt over de Amerikaanse pizzaformule dan heb je het over grote getallen. De formule telt wereldwijd ruim 15.000 vestigingen en is actief in 89 landen. In Nederland, gevestigd sinds 1989, bezorgt het jaarlijks met het geavanceerde delivery systeem zo’n 15 miljoen pizza’s en telt het inmiddels 245 locaties waarmee het veruit marktleider is. En daar zal het niet bij blijven, want op de vraag aan Andre ten Wolde of er voor Domino’s Pizza in Nederland ruimte is voor verdere groei zegt hij volmondig: ja! “We hebben recent aangegeven hier naar 400 vestigingen te willen groeien en in de huidige marktpizza with green and red vegetables kan dat zeker. Die is nog niet helemaal vervuld. Elkaar verdringen omdat Papa John’s erbij gekomen is? Nee, we kunnen uitstekend naast elkaar bestaan. Het is onvermijdelijk dat in een markt die groeikansen biedt ook internationale partijen voet aan de grond krijgen. Het streven van Domino’s Pizza is dat de consument overal in Nederland in minder dan twintig minuten een versbereide pizza thuis bezorgd kan krijgen. Er zijn nog heel veel plaatsen waar dat nog niet het geval is. Goed voorbeeld is Het Gooi. Daar hebben we net onze eerste vestiging van Naarden geopend, Hilversum heeft nog maar één Domino’s en krijgt een tweede en een grote plaats als Baarn moet de eerste nog krijgen. Er is nog een hoop te doen”, aldus Ten Wolde.

De marktbenadering van Domino’s in Nederland is gebaseerd op drie pijlers waarmee de franchiseformule zich onderscheidt. “In de eerste plaats op het gebied van service”, zegt Ten Wolde. “Onze ongekend snelle bezorging en de service in onze vestigingen. We zijn werkelijk via elk kanaal bereikbaar: per telefoon, per e-mail, per app, ja zelfs door een sms te sturen. Daarin lopen we voorop. Daarnaast investeren we veel in ons imago. We zorgen ervoor dat al onze vestigingen er tiptop uitzien. Velen zijn net compleet vernieuwd of worden binnenkort verbouwd. Daarbij organiseren we regelmatig leuke acties. In maart bijvoorbeeld de Domino’s Stuntweek met een medium pizza voor maar 2,99. Voor zo’n bedrag kun je zelf niet koken. De derde pijler is het gebruik van verse producten. Onze winkels hebben geen vriezer. Alles wordt gemaakt op het moment dat er wordt besteld en met ingrediënten naar wens. Daarbij wordt in de pizza’s de hoeveelheid zout steeds verder verminderd. De verse bereiding, de kwaliteit, de snelle service daar draait alles om.”

man riding a bicycleMaar de grootste uitdaging voor Domino’s is de invulling van het probleem dat zich al jaren in de horeca voordoet: het vinden van goed personeel. “Met de opkomst van de internationale maaltijdbezorgservices is het er vooral in de grote steden een stuk moeilijker op geworden”, zegt Ten Wolde. “De bezorgbranche heeft niet het beste imago. Iedereen vist in dezelfde vijver naar personeel en om mensen over te halen naar een ander bedrijf over te stappen gebeuren er rare dingen. Wij streven naar goed personeel en daarom proberen we het met trainingen, salariëring en carrièremogelijkheden voor onze medewerkers en bezorgers zo aantrekkelijk mogelijk te maken”, aldus Ten Wolde. Volgens de CEO is groei van Domino’s Pizza in Nederland en België belangrijk, maar niet het belangrijkste. “Mijn taak is om bestaande winkels het beter te laten doen. Het gaat goed, maar het kan altijd beter. Er is nog een wereld te winnen. Zeker op het gebied van duurzaamheid. Niet voor niets zijn we bezig met onze vervoersmiddelen. Nu is zo’n 70 procent van onze fietsen en scooters elektrisch, maar in 2020 moet dit 100 procent zijn. Dit is het begin van nog veel meer moois”, aldus Ten Wolde.