Sander Spinder – Crisp

In de rubriek ShopperEstafette geeft een marketeer vanuit een formule, grossier of leverancier antwoord op vragen rondom het thema ‘de shopper in foodservice’. Elke kandidaat geeft het (estafette)stokje door aan een collega uit een andere schakel van de bedrijfskolom in foodservice. In deze editie Sander Spinder, senior category manager bij Crisp.

Crisp is een online supermarkt-app voor lokaal, kwalitatief en vers eten. De servicedienst bezorgt landelijk zeven dagen in de week een assortiment boodschappen afkomstig van circa zevenhonderd boeren en kwekers en andere leveranciers. De boodschappen die ’s avonds voor 22.00 uur worden besteld, worden de volgende dag, bij voorkeur met eigen – elektrisch – vervoer bezorgd. Dit doet Crisp in heel Nederland, behalve op de Waddeneilanden. De bezorgservice is in 2018 gestart door Tom Peeters, Michiel Roodenburg en Eric Klaassen. Na een extra investeringsronde in maart 2021 is onder meer ook Jitse Groen, oprichter van Thuisbezorgd.nl, medeaandeelhouder geworden.

“De groei van Crisp gaat hard”, vertelt Spinder. “Crisp speelt op maat in op een aantal trends. Zo is er vraag naar duurzamere, versere en seizoensgebonden producten. Men wil eten met smaak. Daarnaast is er een verschuiving in uitgaven van offline naar online. Precies op dat kruispunt hebben we Crisp gebouwd. Was het aandeel online toen we begonnen zo’n 3,5 procent, nu zit het al op de zeven procent. Bovendien hebben we het de consument met de app gemakkelijk gemaakt en zorgt de dagelijkse landelijke distributie in korte besteltijd voor extra gemak. Consumenten worden dagelijks vanuit een tweetal hubs in Delft en Utrecht beleverd. Dat aantal gaan we de komende tijd in het land verder uitbreiden.”

Het distribueren met eigen vervoer gebeurt met zo’n honderd elektrische auto’s, omdat de actieradius van een bestelbus nog wat achterloopt op die van personenauto’s. Spinder: “We willen zeker driehonderd kilometer kunnen rijden met de e-bus. Om die reden hebben we nu nog partnerships, omdat we de groei van Crisp niet willen blokkeren.” De beleving van het contactmoment aan de deur is voor Crisp bijzonder belangrijk. “De bezorger is altijd vriendelijk en draagt een Crisp-trui. Ook streven we ernaar veel dezelfde bezorgers bij dezelfde afnemers te laten bezorgen. Onze klanten zien dus vaak hetzelfde gezicht aan de voordeur en dat is prettig, die herkenbaarheid.”

De klantenkring van Crisp bestaat voornamelijk uit tweeverdieners en gezinnen met jonge kinderen. Spinder: “Tijdwinst is voor die mensen belangrijk, maar ook de zekerheid van goede en verantwoorde producten. Dat is ook wat wij willen bieden: smaakvolle producten, veelal uit het seizoen en producten met een beter verhaal. Dat hoeft niet per se een keurmerk te hebben, ook omdat het vaak ingewikkelder ligt. Biologische veeteelt bijvoorbeeld is niet per definitie duurzaam als het gaat om grondstoffen en energie. Wij hebben bijvoorbeeld uitsluitend kip van Nederlandse bodem. Dat is een hogere kwaliteitsstandaard dan bij andere aanbieders. Wat we wel willen is zo min mogelijk schakels in de keten, daarom werken we met zoveel mogelijk lokale, Nederlandse leveranciers. Zo halen we al onze verse boerderijzuivel bij de boer zelf, hebben we brood van Hartog’s Volkorenbakkerij, verse mosselen van Neeltje Jans en ons grasgevoerd rundvlees kopen we direct bij de boer.”

In het assortiment heeft Crisp nu zo’n drieduizend producten zitten. Spinder: “Toen we begonnen, waren dat er duizend. Het aanbod groeit dus. Leveranciers kunnen zich ook bij ons aanmelden als zij met hun lokaal geteelde of gekweekte producten distributie zoeken. Het moeten wel producten zijn die passen bij onze standaarden. Bij ons is het vooral de kwaliteit en smaak van het product die top moeten zijn. Daarom fotograferen we de producten voor de app ook altijd zelf, en zonder verpakking. Zo zie je echt wat je bestelt en de smaak spat ervan af.”

“Het Shopperestafette-stokje wil ik graag symbolisch overhandigen aan Johan Leenders van Oranjehoen. Niet omdat wij de kip van hem betrekken, maar vooral omdat hij op een unieke en verantwoorde manier zijn kippen houdt. De oranje kleur dankt de kip aan het lokale voer van biologisch akkers, zoals kurkuma, wortel en kruiden. Mede hierdoor honderd procent soja en antibiotica-vrij. Daarnaast is zijn boerderij fossiele brandstof-vrij en energieneutraal.”