Restaurants bereiden zich voor op de anderhalve-meter-samenleving
De einddatum van de intelligente lockdown is vooralsnog niet bepaald. Toch moet er ook nu al naar de toekomst worden gekeken. Op 19 maart vroegen wij via de Foodservice Denktank al naar de ervaringen vanuit horecaondernemers. Drie weken later, in de week van 6 april, vroegen wij aan welke initiatieven zij deelnemen en welke behoeftes zij op dit moment en in de toekomst hebben.
De belangrijkste conclusies:
- 52% van de horeca doet aan geen enkel initiatief mee
- #helpdehoreca meest gebruikte initiatief
- Ondersteuning vanuit fabrikant met name op financieel vlak gewenst
- 93% van de restaurants onderhoudt actief contact met zijn doelgroep
- Facebook veruit belangrijkste kanaal in communicatie met gast
- De helft van de restaurants bereidt zich voor op de 1,5-meter economie in de horeca
- 53% verwacht dat consument minder naar de horeca gaat na de coronacrisis
De helft van de ondernemers doet niet mee aan initiatieven
De lichtpuntjes in lastige tijden zijn vaak te vinden in verbroedering, saamhorigheid en mooie initiatieven die worden opgezet. Zo zijn tijdens de coronacrisis diverse initiatieven opgezet om de horeca een (financieel) steuntje in de rug te geven. Ondanks de goedbedoelde intenties doet 52% van de horecabeslissers aan geen enkel initiatief mee (tweederde van de restaurants die niet aan initiatieven meedoen zijn volledig gesloten). Maar de restaurants die aan geen enkel initiatief meedoen, participeren dus ook niet aan acties die de horeca ondersteunen ná het opheffen van de maatregelen die nu van kracht zijn (zoals waardebonnen voor een later tijdstip). De redenen die deze restaurants geven om niet mee te doen aan initiatieven zijn:
- waardebonnen: dit geeft slechts een verschuiving van het liquiditeitsprobleem. Het geeft nu wellicht een financiële boost, maar zorgt ervoor dat er in de toekomst minder inkomsten zijn.
- initiatieven die bezorging/afhalen stimuleren: beslissers geven aan dat het voor hen simpelweg te weinig oplevert en dat het meer kost om de zaak draaiende te houden dan dat er geld door in het laatje komt.
Naast het feit dat veel restaurantbeslissers niet aansluiten bij initiatieven, wordt de consument ook onvoldoende bereikt met het bestaan van deze initiatieven. Maar liefst 63% van de Nederlandse consumenten kent geen enkel initiatief dat is opgezet om de horeca te ondersteunen!
#helpdehoreca meest gebruikte initiatief
48% van de restaurants maakt dus wel gebruik van één of meerdere initiatieven die zijn opgezet om de horeca te ondersteunen. Het meest gebruikte initiatief is #helpdehoreca (35% van de restaurants). De redenen om mee te doen met de initiatieven die nu zijn opgezet zijn:
-
-
- Binding houden met gasten
-
- Toch nog omzet kunnen binnenhalen
- Bezig kunnen zijn met de zaak
initiatief | gebruikt door restaurants | bekend bij consument | gesteund door consument |
1. #helpdehoreca 2. Support your locals 3. #horecasamensterk 4. Eigen waardebon van de zaak 5. Samen uit, samen thuis 6. Dineren=doneren 7. SupriSeat | 35% 10% 9% 7% 3% 3% 1% | 18% 21% 5% niet gevraagd 6% 6% 0% | 4% 8% 1% niet gevraagd 1% 2% 0% |
Naast bezorging, afhalen en de opgezette initiatieven om de horeca te ondersteunen, kunnen ondernemers ook andere activiteiten ontplooien, zoals het verkopen van maaltijden via de supermarkt of online video’s posten om gasten thuis gerechten van de kaart van hun favoriete restaurant te laten maken. Hier houden restaurantbeslissers zich echter weinig mee bezig: 85% geeft aan zelf geen andere activiteiten in te zetten. Enkele initiatieven die wel zijn opgezet, zijn:
- Bezorgen van bierpakketten
- Samenwerken met ondernemers uit een andere streek
- Diners organiseren via Zoom (videochat software)
- Afhaal/bezorging zelf thuis afmaken met instructie
Fabrikant kan met name helpen met financiële problemen
Restaurantbeslissers zien voor fabrikanten met name een rol weggelegd in de hulp bij financiële problemen. Op dit moment zijn zij namelijk het meest gebaat bij uitstel van betaling (33%) en het overnemen van voorraden (29%). Zodra de horeca weer open mag, blijft een financiële samenwerking met fabrikanten belangrijk voor beslissers in de vorm van bijvoorbeeld korting op het assortiment van de fabrikant dat vóór de crisis ook al werd afgenomen (59%) en uitstel van betalingen in de eerste weken, zodat restaurants hun liquiditeit weer op orde kunnen krijgen (40%).
Huidige gewenste ondersteuning | Ondersteuning zodra de horeca weer open mag | ||
Uitstel van betalingen Overnemen van voorraden Tips & trics voor maaltijdbezorging Inspiratie voor een nieuwe (zomer)kaart Inspiratie voor gerechten die ideaal zijn voor bezorging Ondersteunen bij het onder de aandacht komen van mijn doelgroep Online kennismodules voor personeel | 33% 29% 26% 26% 19% 9% 7% | Korting op het bestaande assortiment Uitstel van betaling in de eerste weken Ondersteuning bij investering in mijn zaak Ondersteunen bij het onder de aandacht komen van mijn doelgroep Training voor mijn personeel | 59% 40% 24% 21% 14% |
Facebook communicatiekanaal #1 voor restaurants
Contact met gasten is in deze tijden voor horecabeslissers een uitdaging. Online communicatiekanalen zijn daarom ook voor restaurants belangrijker dan ooit! Slechts 7% van de horeca-beslissers heeft helemaal geen contact met zijn doelgroep. Facebook (91%) en Instagram (62%) zijn verreweg de meest gebruikte kanalen om met de gast te communiceren. Maar ook direct contact via een eigen digitale nieuwsbrief (26%) en via WhatsApp (24%) wordt ingezet. Verder is er een kleine groep (12%) die communiceert via Twitter. 24% van de beslissers geeft aan dat zij nu meer communiceren met hun doelgroep dan voor de coronacrisis. Een grote groep (46%) geeft aan minder te communiceren met de kanttekening dat driekwart van deze groep momenteel volledig gesloten is.
Restaurantbeslissers communiceren voornamelijk met hun gasten om hen te binden, zodat ze straks na de sluiting ook weer naar hun zaak komen (61%) en om gasten op de hoogte te houden van de ontwikkelingen in hun zaak (56%). Daarnaast wordt er gecommuniceerd over de activiteiten die zij ondernemen: maaltijden afhalen (41%), speciale acties/initiatieven (37%) of de mogelijkheden van bezorging (20%).
Beslissers zijn sceptisch over vertrouwen van de consument
Slechts 12% van de restaurantbeslissers verwacht dat consumenten vaker naar de horeca gaan op het moment dat de horeca weer open gaat. De overgrote meerderheid (53%) verwacht juist dat consumenten minder vaak naar de horeca gaan. 35% verwacht dat consumenten dit even vaak zullen doen. Consumenten zijn positiever gestemd dan restaurantbeslissers. Tweederde van de consumenten (67%) geeft namelijk aan dat zij verwachten na de coronacrisis net zo vaak naar de horeca te gaan als daarvoor. Ook verwachten beslissers (64%) vaker dat gasten zich niet comfortabel zullen voelen om naar de horeca te gaan zodra dit weer mag: slechts 34% van de consumenten verwacht dat zij zich niet comfortabel zal voelen. Wellicht ziet de toekomst er dus iets rooskleuriger uit dan de ondernemer verwacht!
De anderhalve-meter-samenleving binnen de horeca
Als de horeca weer open gaat, is de kans groot dat dit gefaseerd gaat plaatsvinden en dat er bepaalde eisen aan verbonden worden. Restaurantbeslissers zijn nu al druk bezig om de juiste maatregelen te treffen, zodat gasten naar hun zaak toe kunnen als dit weer wordt toegestaan. Deze voorbereidingen betreffen met name het inspelen op de anderhalve-meter-samenleving binnen de horeca, zoals het opnieuw inrichten van de zaak (53%) en het terras (50%) om de juiste afstand te kunnen houden. Daarnaast wordt er gewerkt aan het garanderen van de hygiëne van de gast (50%) en van het personeel (35%). Tot slot worden er acties bedacht voor als men weer open mag (24%) en de kaart aangepast, zodat er minder personeel ingezet hoeft te worden (12%).
Ben jij benieuwd hoe de financiële toekomst er voor restaurants eruit ziet? Lees dan dit artikel.
Wil jij als fabrikant goed voorbereid zijn met een onderbouwde entry-strategie zodra de horeca haar deuren weer mag openen? Stel je vragen en toets je ideeën onder de doelgroep, zodat je in deze precaire tijd de juiste oplossingen met de juiste boodschap inzet! We denken graag met je mee!
De Foodservice Denktank is een initiatief van Marketing4Results en Sligro Food Group in samenwerking met Horecava. Doel is om snel, makkelijk en betaalbaar in contact te komen met jouw professionele doelgroep in de segmenten restaurants, cafetaria’s of bar/cafés om inzicht te krijgen in hun behoeftes. Fabrikanten kunnen hier meer informatie vinden over de Foodservice Denktank en horecabeslissers hier of neem contact met ons op via 0345 – 50 52 41.