Remco Beekman – Keilekker | Brabantsche Worstenbroodjes

 

In de rubriek ShopperEstafette geeft een marketeer vanuit een formule, grossier of leverancier antwoord op vragen rondom het thema ‘de shopper in foodservice’. Elke kandidaat geeft het (estafette)stokje door aan een collega uit een andere schakel van de bedrijfskolom in foodservice. In deze editie de ‘Amsterdamse’ bakker Remco Beekman van Keilekker Brabantsche Worstenbroodjes.

Remco Beekman is net terug van vakantie, maar heeft er weer zin in om aan de slag te gaan. Het bakken van speciale worstenbroodjes is hetgeen wat hij het liefste doet, niet direct het bakken van de meeste worstenbroodjes. En de worstenbroodjes moeten lekker zijn, dus niet beknibbelen op de ingrediënten, maar zorgen dat de warme broodjes verrassen in smaak. Beekman is in 2016 als Amsterdammer in Den Bosch gestart, eigenlijk als hobby. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid van rond de honderdduizend worstenbroodjes in het begin naar drie miljoen worstenbroodjes op jaarbasis nu. De worstenbroodjes worden gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bij Keilekker zijn dat vooral mensen die doof zijn. Beekman ziet het als zijn taak die mensen aan het werk te zetten en niet uit te sluiten van het arbeidsproces. De worstenbroodjes zijn cultureel erfgoed van Brabant en inmiddels door heel Nederland verkrijgbaar. Vooral door de inzet van online supermarkt Picnic en boodschappenbezorger van verse producten Crisp. Ook veel foodservicebedrijven hebben de keilekkere worstenbroodjes van Beekman opgenomen, net als enkele tankstations.

Beekman wil worstenbroodjes van en voor iedereen maken, zegt hij. “Iedereen moet van een keilekker worstenbroodje kunnen genieten. Daarom heb ik worstenbroodjes die vegetarisch zijn, vegan, halal, maar ook glutenvrij. Ook lactosevrij en een speciaal Surinaams worstenbroodje. Ik had namelijk een pittige variant, maar als Surinamers of Aziaten die aten dan smeerden ze er nog een dikke laag sambal op. Die mensen eten veel pittiger dan wij, dus is er nu een echt Surinaams sambalworstenbroodje met heel veel peper er in.” Een worstenbroodje is in Brabant niet weg te denken. Beekman: “Alles wordt hier gevierd met een worstenbroodje: een bruiloft, verjaardag, jubileum, noem maar op. Maar ook bij een bezoek. Bij alle gebeurtenissen hoort nu eenmaal een worstenbroodje. Als je weet dat dat zo is, dan wil je ook dat iedereen een worstenbroodje heeft die je kunt en mag eten en je lekker vindt. Daarom heb ik ook worstenbroodjes van verschillende samenstellingen. Die vegan-variant is er omdat bij elk contact gevraagd werd of ik zo’n lekker worstenbroodje ook in een vegan-variant had. En ik moet zeggen: ik heb hem nu, maar die kan wel eens een kwart van het totaal aantal bestellingen gaan uitmaken. Ik verwacht dat het niet lang meer duurt of het maakt de helft van mijn omzet uit. Maar de vegan-variant is ook niet van de vleesvariant te onderscheiden. Het sambalbroodje daarentegen is misschien maar één procent van mijn omzet, maar ik vind dat hartstikke leuk om samen te stellen.”

Alle producten legt Beekman voor aan een panel. Zo ook de vegan-variant. “Maar die leg ik dan niet alleen voor aan veganisten, ook vleeseters krijgen die te proeven en pas al die ook tevreden zijn dat nemen we het op. Ik heb zelfs een bedrijf aan de lijn gehad die zei dat het niet kón dat het veganistische worstenbroodjes waren. Kijk, dat vind ik dan leuk.” Soms vragen supermarktorganisaties hem wel eens of hij de samenstelling van het product niet kan wijzigen door er iets meer zout of vet in te doen zodat het worstenbroodje bij consumenten een breder smaakbereik krijgt. Daar wil Beekman echter niet aan. “Kwaliteitsconcessies wil ik niet doen, ook niet om de worstenbroodjes goedkoper te kunnen maken. Een kwaliteitsproduct heeft nu eenmaal een bepaalde prijs en daar moet je niet aan gaan tornen.” Liever speelt Beekman in op de seizoenen. “Als het aspergeseizoen begint dan zoek ik altijd contact met aspergeteler Erik Verhoeven in Cromvoirt om speciale aspergebroodjes te maken. Iedereen in de foodservicesector kent Verhoeven omdat hij hier lokaal de beste asperges maakt. En dat vind ik ook mooi: mooie ambachtelijke producten maken. Daarom ben ik ook zo trots op Crisp. Niet omdat wij daarmee samenwerken, maar ook die online supermarkt zoekt mooie kwaliteitsproducten. Prachtig als zo’n grote partij zich gaat bemoeien met het bezorgen van verse producten bij de klant. Ik geloof daar ook in, dat steeds meer mensen dat willen. Daarom geef ik het estafettestokje door aan Sander Spinders, senior category manager bij Crisp. Sander wilde namelijk écht weten hoe het product werd gemaakt en niet hoe het goedkoper kon worden geproduceerd.”