Contentmarketing: jouw contentplatform of de mijne?

Cor Hospes, dé man achter contentmarketing en storytelling nam de leden van het Trema Foodnetwerk op donderdag 5 november 2020 mee in de wereld van content en contentplatformen. Door de versnelde digitalisering wordt een dergelijk platform voor organisaties steeds relevanter. Een contentplatform is een platform met een constante stroom verhalen over één of enkele onderwerpen met een heldere redactionele formule en een duidelijk merkonderscheidend gezicht. In dat kader hebben we inzicht gekregen over:

 

De uitglijders in contentmarketing

  1. Bepaal wie je publiek is & praat met dit publiek vooral niet over jezelf
  2. Waar staat jouw bedrijf voor en wat is je onderscheid?
  3. Durf te kiezen en focus je dus niet op de massa. Benoem vervolgens je roem vanuit één specifiek  onderwerp

 

Hoe creëer je content die je doelgroep in het hart raakt?

Start bij het ontwikkelen van content met het denken en doen van inside out naar outside in, waarbij je begint met de vraag: wie is mijn doelgroep? Maak dit zo specifiek mogelijk, bijvoorbeeld chef-koks, waarbij de prijs voor een hoofgerecht tussen 12,50 en 22,50 ligt. Als duidelijk is wie je publiek is, is het essentieel om inzicht te krijgen in hun wensen, dromen, angsten en problemen. Dit kun je simpelweg doen door het gesprek met hen aan te gaan en dan te luisteren, luisteren en luisteren! Door te luisteren, creëer je vertrouwen bij je doelgroep en pas als er vertrouwen is, deel je je wensen en dromen. Iedere échte relatie is gebaseerd op vertrouwen, dus ook die met jouw publiek.

Sprekende en herkenbare content zorgt ervoor dat jouw klant zich na het lezen hiervan gehoord voelt. 81% van de B2B- bedrijven geeft dan ook aan de opbouw van vertrouwen de topprioriteit binnen contentmarketing is (Content Marketing Institute 2020).

Maar als jij jouw klant kent, betekent dat nog niet dat je klant jouw bedrijf kent. Wat is het DNA van jouw bedrijf? Wat is het onderscheidend vermogen? Waar sta jij voor? Als je op websites van veel bedrijven uit een bepaalde branche het logo en de huisstijl weghaalt, heb je geen idee van wie de site is. Durf je als bedrijf te onderscheiden en maak keuzes! Wat is jouw –ste? Ben jij de vriendschapste, de glashelderste, de fairste?

 

De voordelen van een eigen platform 

Je bouwt toch ook geen eigen huis op een stuk huurgrond?  En dat is precies wat we nu massaal doen door onze content op betaalde social media te delen. Wij bouwen ons huis op de huurgrond van Facebook, Instagram en LinkedIn. Je wordt relevant voor je (potentiële) klant én Google als je kiest voor een eigen platform met een specifieke URL die jouw “roem” benoemt, waarop je content plaatst vanuit een outside-in gedachte die jouw publiek echt raakt. Deze URL is dus vaak niet de corporate site van jouw organisatie, maar een aparte site die – waar nodig – doorlinkt naar je corporate site.

Klanten willen bij je horen, omdat je interessante content deelt die tot hun verbeelding spreekt

Google ziet dat jij kennis hebt over één specifiek onderwerp, daarover regelmatig nieuwe content publiceert en de klant je daar op zoekt

Ofwel: je gaat van anonieme productenschuiver naar een proactieve partner met eigen identiteit.

 

Focus je niet alleen op nieuwe klanten, maar koester vooral je bestaande klanten!

Tot slot blijkt uit onderzoek dat 76% van de marketeers aangeeft zich teveel te richten op het binnen halen van nieuwe klanten, aangezien het behouden van klanten niet nadrukkelijk op de agenda staat. Terwijl de kans 60 – 70% is dat je iets aan een bestaande klant verkoopt en aan een nieuwe klant 5 – 20% (bron: Marketing Metrics). Het aantrekken van een nieuwe klanten kost je daarnaast 6 tot 7 keer zoveel als het behouden van bestaande (bron: Bain and Company). 68% van de klanten die weggaan bij een bedrijf voelen zich ongehoord. Ben er dus voor je huidige klant, zorg dat je content maakt die hun aanspreekt, waardoor ze fans worden en laat vanuit daar jouw platform groeien.

 

Wil jij ook een keer een sessie bijwonen vanuit het Trema Foodnetwerk of Sales Profs, neem dan contact met ons op!