Inleiding voedselverspilling in foodservice – Gijs van Schoot
Op vrijdag 25 juni 2021 heeft Marketing4Results een co-creatie sessie over het thema voedselverspilling in foodservice georganiseerd. Deze sessie is ingeleid door Gijs van Schoot. , VP Global Sales bij Too Good To Go en heeft net als dit bedrijf de droom van een wereld zonder voedselverspilling. De cijfers en feiten die Gijs met ons deelde maken de urgentie van dit thema nog eens heel goed duidelijk!
Rondom voedselverspilling zijn al veel initiatieven in de markt ontplooid, zoals Instock, Livekindly Collective en Stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Hoewel dat een mooie ontwikkeling is, is de realiteit echter dat het probleem hiermee verre van opgelost is. Het mooie van de foodservicemarkt is dat we allemaal verbonden zijn door één ding: een passie voor food. Des te erger dat we met z’n allen zoveel eten weggooien, wat ook nog eens een ontzettend grote impact op het klimaat heeft. Om de omvang van het probleem te duiden, is het goed om te starten met een aantal cijfers:
- Wereldwijd wordt een derde van al het eten weggegooid, wat neerkomt op 1,6 miljard ton.
- In Nederland is dat twee miljoen ton per jaar.
- De gemiddelde supermarkt in Nederland gooit elke dag 180 kilo eten weg.
Als we dan de vertaling maken naar foodservice, zien we dat 12% van de voedselverspilling in Nederland binnen deze branche wordt veroorzaakt. Er liggen diverse redenen ten grondslag aan het weggooien van voedsel binnen foodservice. Allereerst is er het probleem van de buffetten die worden aangeboden. Een gemiddeld buffet moet er namelijk rijk en weeldig uitzien, zodat de gast wat te kiezen heeft. Omdat uiteindelijk veel van de producten worden weggegooid, heeft dit een behoorlijke impact. De tweede oorzaak is portionering, omdat de gemiddelde restauranthouder liever iets meer wil serveren voor de prijs die hij vraagt. Daarnaast is het in Nederland nog geen ingeburgerd fenomeen om het eten dat overblijft mee naar huis te nemen. Tot slot speelt de inkoop binnen foodservice een rol, omdat er altijd voldoende voorraad van een bepaald product moet zijn. We willen de gast immers geen ‘nee’ verkopen. Ook dit brengt uiteindelijk voedselverspilling met zich mee.
De meest verspilde categorie is groenten en fruit, gevolgd door granen, zuivel en wortels en knollen. Als je daar dan weer dieper induikt, gaat het ook hier weer om duizelingwekkende aantallen:
- Wereldwijd wordt 21% van al het vlees dat wordt geproduceerd weggegooid. Dat zijn twaalf miljard (!!!) dieren per jaar die niet worden geconsumeerd, terwijl ze daar wel voor geproduceerd zijn.
- 46% van alles wat er op een akker wordt geproduceerd voor menselijke consumptie wordt niet opgegeten.
- Eén op de drie vissen die gevangen worden halen het bord niet.
Maar buiten het zonde is, waarom is voedselverspilling nu eigenlijk zo’n groot probleem? Alleen al de economische waarde ($1,2 biljoen) die dit vertegenwoordigt is reden genoeg om dit niet te moeten willen. Daarnaast heeft voedselverspilling een grote impact op het klimaat. De cijfers spreken ook hier weer voor zich. Als je voedselverspilling als land zou zien, dan is het na China en de Verenigde Staten het derde land qua uitstoot van broeikasgassen. Het produceren en verwerken van voedsel vergt ontzettend veel arbeid, landbewerking, watergebruik en schadelijke impact op de aarde door het gebruik van onder andere meststoffen en bestrijdingsmiddelen. Door voedsel weg te gooien, gooi je eigenlijk ook direct al deze gebruikte resources weg. Dit maakt het extra verwonderlijk als je bedenkt dat iedere dag 820 miljoen mensen honger lijden op de wereld. Naast klimaatverandering heeft het produceren van voedsel ook een grote impact op het verdwijnen van de biodiversiteit. Hoe meer land wordt gebruikt voor voedselproductie, des te minder land overblijft voor al het andere dat leeft op deze aarde. Maar liefst 50% van alle ontbossing in tropische wouden wordt veroorzaakt door voedselproductie.
Het goede nieuws is dat we met zijn allen wat kunnen doen aan het voorkomen of verminderen van voedselverspilling! Hoewel het een heel groot thema is – en daardoor makkelijk om er dan maar niet aan te beginnen – kun je door als persoon of organisatie elke dag een stapje te zetten daadwerkelijk een verschil maken. Je moet het gewoon doen!
Na de inleiding door Gijs zijn door de aanwezigen meer dan 150 ideeën aangedragen om voedselverspilling in foodservice tegen te gaan. Al deze ideeën vind je in dit document. De ideeën die verder zijn uitgewerkt tot concrete(re) oplossingen komen in ons e-magazine dat we binnenkort gaan uitgeven.