Foodservice Denktank: niet inspelen op vraag naar veganistische gerechten betekent klantverlies


Vegan groeit! Vooral de afgelopen jaren ziet het NVV (Nederlandse Vereniging voor Veganisme) het aantal veganisten in Nederland sterk toenemen. In 2014 waren er 45.000 en in 2019 is dit toegenomen tot een geschatte 121.000. Ondanks dat dit slechts een kleine groep is (net iets minder dan 1% van de inwoners in Nederland) zien we ook het aanbod in veganistische alternatieven groeien in zowel retail als foodservice. Wat vindt de Nederlandse restaurantbeslisser eigenlijk van vegan? In het kader van de Week zonder Vlees vroegen wij via de Foodservice Denktank naar hun ervaringen met veganistische gasten en gerechten.

Het bewustzijn onder consumenten groeit over het minder eten van vlees en dat leidt tot veranderingen in de markt. Zo is tijdens de Nationale Week Zonder Vlees van 9 t/m 15 maart het aanbod van een vestiging van KFC (je weet wel, van die kipproducten) de hele week volledig vegetarisch. Tevens wordt tijdens deze week het startschot gegeven van de landelijke introductie van de Chickenless Chicken Burger. Dit geeft wel aan dat het minder consumeren van vlees steeds hoger op de agenda komt te staan.

Restaurantbeslisser overwegend negatief over veganistische levensstijl
Iedere restaurantbeslisser is op de hoogte van de betekenis van veganistisch eten, namelijk geen enkele vorm van dierlijke producten consumeren (ook geen eieren, melk, honing of kaas). 61% van de restaurantbeslissers geeft aan zelf negatief te staan ten opzichte van een veganistische levensstijl. Zij hebben hun vraagtekens of dit wel een gezonde manier van leven is en of er dan geen essentiële voedingsstoffen worden gemist. 20% van de beslissers is juist positief over veganisme. Enerzijds biedt dit een mooie uitdaging in de keuken en anderzijds vinden zij het minderen in vleesconsumptie een goede ontwikkeling. 19% staat neutraal in de kwestie.


“Ik heb persoonlijk weinig met veganisme. Vegetarisch kan ik  nog inkomen. Het gebruiken van dierlijke producten hoort toch een beetje bij de natuur.”

 

Driekwart van de restaurants biedt veganistische gerechten aan in hun zaak. 41% van deze groep biedt per gang één veganistische optie aan. 31% kookt alleen veganistisch wanneer dit door de gast wordt gevraagd (in sommige gevallen alleen mogelijk bij vooraf doorgeven). 14% biedt meerdere veganistische gerechten per gang aan en 2% is zelfs volledig veganistisch. 12% heeft een concept waarbij gasten zelf kunnen kiezen wat zij eten en hier zijn ook veganistische alternatieven aanwezig. Een kwart van de restaurants biedt dus geen veganistische gerechten aan. De reden hiervoor is dat er in deze restaurants geen vraag is van klanten naar veganistische gerechten.

De vraag is er en neemt alleen maar toe!
De helft van de restaurants die op dit moment veganistische gerechten aanbiedt, geeft aan klandizie mis te lopen wanneer zij dit niet meer zouden aanbieden. Op dit moment is 7% van hun foodomzet afkomstig uit veganistische gerechten. De verwachting is dat er in de toekomst alleen maar meer vraag naar zal zijn. De andere helft van de restaurants verwacht geen klandizie mis te lopen: er is nauwelijks vraag naar (3,5% van de foodomzet komt uit veganistische gerechten) en als het vooraf wordt aangegeven, kan men altijd meedenken met de gast.


De vraag komt steeds vaker vanuit de doelgroep. Als je het niet aanbiedt, kunnen veganisten niet eten in jouw zaak. In het ergste geval mis je dan een hele tafel, omdat het ergens anders wel wordt aangeboden.”

In de stad worden meer verschillende veganistische gerechten aanboden
Het percentage van de restaurants dat veganistisch kookt ligt in de stad net zo hoog als in de dorpen (beiden driekwart van de restaurants). Wel ligt het percentage aan veganistische gerechten dat die restaurants op de kaart hebben staan in de stad hoger (15%) dan in de dorpen (9%). Ook wordt in de stad een iets groter deel van de omzet (8%) met veganistische gerechten verdiend dan in de dorpen (6%). Tot slot geven beslissers uit de stad vaker aan (65%) dat veganistische gerechten op de kaart meer klanten opleveren dan beslissers uit de dorpen (33%).

Google en de groothandel belangrijkste bron van inspiratie
De twee grootste uitdagingen omtrent veganistische gerechten zijn:

1. Het bereiden van lekkere gerechten
Beslissers geven aan het lastig te vinden om lekkere gerechten te bedenken die er aantrekkelijk uitzien en de juiste mate van creativiteit bevatten. De oplossingen die hiervoor worden gebruikt, zijn vooral heel veel zelf proberen en op zoek gaan naar informatie (via bijvoorbeeld beurzen, internet of via kenners).

2. Dierlijke ingrediënten vervangen
Aan de andere kant vinden beslissers het lastig om gerechten te maken zonder dierlijke  ingrediënten. Met name het niet gebruiken van eieren, zuivel en voor het maken van desserts heeft men hier moeite mee. Voor deze uitdaging gaat de beslisser op zoek naar alternatieve, plantaardige producten (zoals kikkererwten, kokosolie, sojamelk of banaan i.p.v. ei).

De meest gebruikte bronnen om inspiratie op te doen voor veganistische gerechten:

1. via Google (53%)6. beurzen/evenementen (20%)
2. groothandel (51%)7. via Pinterest (14%)
3. kookboeken (35%)8. bedrijven uit mijn branche (12%)
4. suggesties van gasten (33%)9. via Smulweb.nl (10%)
5. collega’s uit de branche (29%)10. via Allerhande (8%)


De vraag komt steeds vaker vanuit de doelgroep. Als je het niet aanbiedt, kunnen veganisten niet eten in jouw zaak. In het ergste geval mis je dan een hele tafel, omdat het ergens anders wel wordt aangeboden.”

Ben jij benieuwd welke restaurants meedoen aan de Vegetarische Restaurantweek of wil je nog meer informatie te weten komen? Kijk dan op de website: https://weekzondervlees.nl/


De Foodservice Denktank is een initiatief van Marketing4Results en Sligro Food Group in samenwerking met Horecava. Doel is om snel, makkelijk en betaalbaar in contact te komen met jouw professionele doelgroep in de segmenten restaurants, cafetaria’s of bar/cafés om inzicht te krijgen in hun behoeftes. Fabrikanten kunnen hier meer informatie vinden over de Foodservice Denktank en horecabeslissers hier of neem contact met ons op via 0345 – 50 52 41.