Digitale energizers

 

2020 staat in het teken van digitaal werken. Maar digitale meetings vragen toch nét even wat anders van je energie dan fysieke. In de online sessies die wij met en voor onze klanten mogen begeleiden, maken we dan ook altijd gebruik van digitale energizers die nét even voor een twist zorgen. In dit artikel delen wij een paar van onze favorieten, zodat ook jij digitaal fris en fruitig blijft en even uit de dagelijkse sleur van het thuiswerken wordt gehaald!

 

Hello outside world! (+/- 10 minuten)

Vraag deelnemers om tijdens een pauze even echt offline te gaan door naar buiten te lopen voor een paar minuten. Om te stimuleren dat zij dit ook echt doen, vraag je of ze ‘bewijs’ van buiten meenemen. Ze mogen zelf weten wat dat bewijs is, als het maar laat zien dat ze buiten zijn geweest. Bij terugkomst moeten ze hun bewijs laten zien aan de andere deelnemers. Vraag aan een aantal deelnemers met niet alledaagse voorwerpen waarom ze deze hebben gekozen.

 

Papier hier (+/- 5 minuten)

Vraag de deelnemers voor de koffiepauze om een leeg A4-tje te pakken. Iedereen zet de camera uit, zodat niemand elkaar ziet en er mogen geen vragen worden gesteld. Geef de deelnemers de volgende instructies:

 • Vouw het papier dubbel
 • Vouw het papier nog een keer dubbel
 • Scheur de rechter bovenhoek van het papier af
 • Vouw het papier nogmaals dubbel
 • Scheur nu de linker onderhoek van het papier af

Als iedereen klaar is, mag de camera weer aan en mag iedereen zijn papier uitvouwen en in beeld laten zien. Theoretisch zou iedereen hetzelfde resultaat moeten hebben, maar in de praktijk is dat niet zo. Dit komt door de startpositie die je hebt gehanteerd (moest je het papier vanuit horizontale of verticale positie gaan vouwen?), maar ook de uitleg (hoe groot moeten de hoeken zijn die je afscheurt?) en het luisteren (te snel een hoek afscheuren die misschien toch rechts zat in plaats van links). Kortom, deze werkvorm gaat over het belang van goede communicatie en interpretatie en juist dat gaat in de praktijk nog weleens mis…

 

Touch & show (3 – 5 minuten)

Vraag deelnemers na een minder interactief onderdeel of tijdsperiode op te staan en de volgende dingen te doen:

 • Doe het licht aan (of uit) in de ruimte waar je zit
 • Houd een plant voor de camera
 • Pak twee stukjes toiletpapier en laat dit in de camera zien
 • Laat zien wat je aan je voeten hebt

 

Hints (+/- 15 minuten afhankelijk van het aantal woorden)

Aan het begin van de sessie vertel je dat je naar elke deelnemer een aantal woorden gaat mailen of app-en. Je kunt ook via de chat naar iedere persoon individueel een aantal woorden mailen. Zeg dat ze deze woorden niet mag verklappen aan de anderen. Om de relevantie te vergroten, kun je woorden kiezen waar de sessie over gaat. Wie weet gaat een bepaald gebaar synoniem staan voor een woord dat je blijft gebruiken!

 

Afhankelijk van het aantal deelnemers aan de sessie ga je de woorden óf plenair uitbeelden of in breakout rooms. De andere deelnemers raden het woord dat binnen 1 minuut geraden moet worden. Als je met breakout rooms werkt, kun je een competitie houden door de tijd van alle woorden bij te houden en dit bij terugkomst in de mainroom te laten delen om een winnende groep aan te wijzen.

 

Laptop fitness (2 – 4 minuten)

Om de deelnemers hun spieren even op een andere manier te gebruiken dan zittend achter het scherm zet je tussen 2 onderdelen door of na een pauze laptop fitness in. Vraag de deelnemers van je sessie goed op hun stoel te gaan zitten met hun voeten op de grond, rug tegen de stoelleuning en armen langs je lichaam.

 • Begin met het wiebelen van je tenen gedurende 10 seconden
 • Schud je benen van links naar gedurende 10 seconden
 • Maak je bovenlijf 5 keer ‘lang’ door het omhoog te duwen in je stoel
 • Haal je schouder 5 keer op
 • Laat je schouders 10 keer ronddraaien
 • Laat je vingers alle kanten op wiebelen gedurende 10 seconden
 • Sluit de laptop fitness af met een high five en een boks tegen het scherm

 

TIP

Voor een aantal energizers moeten de deelnemers in beeld gaan staan en komen zij niet alleen met hun ‘bovenkant’ in beeld. Om Groeten van Gerrie-taferelen te voorkomen, is het verstandig om tijdig aan te kondigen dat de deelnemers moeten gaan staan of lopen met de camera aan. Doe dit bijvoorbeeld voorafgaand aan de koffiepauze. Zo kunnen mensen zich eventueel nog verkleden, waardoor je gênante momenten voor alle deelnemers aan de sessie voorkomt.