Covid-19: voor cafetaria’s blijft veel bij het oude
YES, de horeca mag haar deuren vanaf 1 juni 2020 met aangepaste regels weer openen! In de derde week van juni vroegen wij aan 60 cafetariabeslissers hoe de vlag er nu bij hangt, wat hun ervaringen zijn in de afgelopen periode en hoe zij naar de toekomst kijken.
De belangrijkste conclusies:
- Beslissers geven een omzetdaling van 27% aan ten opzichte van 2019
- Slechts 10% van de cafetaria’s is gestart met bezorging tussen 15 maart en 1 juni
- Cafetaria’s passen menu nauwelijks aan om extra gasten te trekken
- Cafetaria’s communiceren vaker om met de gast in contact te blijven
- 37% van de cafetaria’s kijkt positief naar de zomer van 2020
Het vertrouwen in de Nederlandse overheid loopt terug
In maart hadden 70% van de cafetariabeslissers vertrouwen in het beleid van de overheid. Eind juni is dit vertrouwen terug gelopen naar 61%. De beslissers die positief zijn, geven aan dat de overheid het beste voor heeft met de Nederlandse bevolking. Als er naar landen om ons heen gekeken wordt, zijn we in Nederland goed op weg en hebben we het een stuk beter dan steden en gebieden in andere landen die weer in lockdown gaan of versoepelingen terugdraaien. Als negatieve feedback wordt gegeven dat er met twee maten wordt gemeten. Zo mag je wel met 5 man in een auto zitten, maar vervolgens niet aan 1 tafel in de buitenlucht bij de cafetaria plaatsnemen. Er is met name veel kritiek op de 1,5-meter regel. Een deel geeft aan dat dit er snel vanaf moet om de schade beter te kunnen beperken in de horeca.
Cafetaria’s zien omzet met kwart teruglopen
80% van de cafetaria’s heeft in de periode tussen 15 maart en 1 juni minder omzet gedraaid ten opzichte van dezelfde periode in 2019 met een gemiddeld omzetverlies van 27%. Daarnaast verwacht het merendeel (72%) dat zij ook over het gehele jaar 2020 minder omzet genereren dan in 2019 met een gemiddelde van 21%. Een klein deel (8%) is echter positief gestemd en verwacht dit jaar gemiddeld een omzetstijging van 10% ten opzichte van 2019.
“Wij hebben minder omzet, een andere manier van werken en voornamelijk ontzettend veel discussies met gasten die bij elkaar willen zitten en dat ons dan kwalijk nemen als we aangeven dat het niet kan.’’
Ondanks sluiting van de horeca laat bezorging geen sterke stijging zien
35% van de cafetaria’s heeft tijdens de sluiting van de horeca van 15 maart tot 1 juni aan bezorging gedaan. 25% deed dit al geruime tijd voordat de horeca werd gesloten (gemiddeld 2,5 jaar). Deze cafetaria’s die vóór 15 maart al bezorgden, hebben een toename van gemiddeld bijna 50% gezien in het aantal bezorgbestellingen.
10% van de cafetaria’s is dus gestart met bezorging tijdens de sluiting van de horeca. De helft hiervan (drie cafetaria’s) verwacht dit ook te blijven, omdat er veel gebruik van wordt gemaakt en omdat de consument dit ook verwacht in deze tijd. De andere drie cafetaria’s die zijn gestart met bezorging verwachten dit echter niet meer te gaan doen in de toekomst: enerzijds omdat het niet renderend was en één outlet gaf aan de hoeveelheid bestellingen (inclusief het bezorgen) niet aan te kunnen.
Het kleine meerderheid van de cafetaria’s die bezorgen (12 van de 21) laat het bestellen van maaltijden via een eigen platform verlopen. Zes cafetaria’s doen dit volledig via een extern platform (Thuisbezorgd, Deliveroo en Next to food) en drie cafetaria’s bieden dit zowel via het eigen platform als via Thuisbezorgd aan. Van de cafetaria’s die bezorgen heeft het grote merendeel een eigen bezorgservice (17 van de 21). Drie cafetaria’s hebben de bezorgservice extern uitbesteed (Thuisbezorgd of Deliveroo) en één cafetaria heeft zowel een eigen bezorgservice als een externe partner (Thuisbezorgd).
“Bij ons is met name de bezorging en het afhalen toegenomen. Verder moet ik nu als politie-agent optreden om de 1,5 meter op mijn terras te waarborgen!’’
Het gedrag van consumenten lijkt na 1 juni veranderd te zijn in vergelijking met vóór de intelligente lockdown op 15 maart. Voor cafetaria’s die aan bezorging doen, is de omzetverdeling uit het afhalen van gerechten redelijk stabiel gebleven. De omzet van eten in de cafetaria is tijdens de horecasluiting verschoven naar bezorging (toename van 25%). Ook na de heropening van de horeca op 1 juni is te zien dat het aandeel bezorging blijft dan vóór de horecasluiting op 15 maart (toename van 11%).
Cafetaria’s die niet aan bezorging doen, laten een gelijke trend zien op het gebied van eten in de zaak als cafetaria’s die wél aan bezorging doen. Hier is de daling in omzet uit deze activiteit echter minder sterk dan bij cafetaria’s die wel bezorgen (-9% versus -14%).
Uit een eerdere meting via de Foodservice Denktank blijkt dat afhalen en bezorgen tijdens de horecasluiting heeft voorzien in een groot deel van de inkomsten die normaliter worden gemaakt bij cafetaria’s. Bezorging zorgde namelijk voor 32% van de omzet, terwijl afhalen goed was voor 50% van de standaard omzet.
“We hebben ons zitgedeelte geopend met een beperkt aantal tafels. We merken dat de afhaal weer toeneemt en het terras loopt ook goed, maar dat mensen binnen nog wegblijven. Verder nemen gasten het steeds minder nauw met de regels, men is het zat.’’
Cafetaria past aanbod nauwelijks aan na sluiting van restaurants
Met de sluiting van de restaurants op 15 maart ontstond er voor cafetaria’s een kans om in te spelen op het gat dat ontstond in het aanbieden van volledige maaltijden zoals in een restaurant. 75% van de cafetaria’s heeft zijn echter aanbod niet aangepast toen de restaurants hun deuren moesten sluiten. 13% van de cafetaria’s is gestart met het aanbieden van volledige maaltijden zoals spare ribs, biefstuk, Indonesische maaltijden, burger menu, maaltijdsalades en schnitzel menu. De overige cafetaria’s hebben kleinere wijzigingen doorgevoerd, zoals het aanbieden van meer vegetarische opties (5%), het aanbieden van meer gezonde opties zoals salades (5%) en meer vegan opties (2%).
Cafetaria’s zijn minder vaak en minder lang geopend tijdens horecasluiting
Een groot deel van de cafetaria’s was tijdens de horecasluiting tussen 15 maart en 1 juni minder vaak geopend dan daarvoor. Zo waren cafetaria’s vaker helemaal gesloten op bepaalde dagen, met name op woensdag. De grootste verandering is echter te zien in de middaguren. Cafetaria’s waren voor de horecasluiting nog relatief vaak geopend in de middag, terwijl zij tijdens de horecasluiting vaker pas in de avond open gingen. Met name op dinsdag (61% geopend voor horecasluiting, 28% daarna), woensdag (84% geopend voor horecasluiting, 48% daarna), donderdag (85% geopend voor horecasluiting, 52% daarna) en zaterdag (82% geopend voor horecasluiting, 57% daarna) is een sterke daling te zien in het aantal cafetaria’s dat in de middag geopend was. Na de opening van de horeca op 1 juni zijn cafetaria’s weer evenveel open als daarvoor.
Communicatie is key!
In de afgelopen maanden was het lastiger dan ooit om direct contact met gasten te hebben. Hierdoor is het belang van digitale communicatiemogelijkheden toegenomen. Het merendeel (57%) van de cafetariabeslissers heeft tijdens de afgelopen maanden vaker contact gehad met zijn klanten via zijn communicatiekanalen. 38% heeft dit even vaak gedaan en 5% minder. De meest gebruikte kanalen zijn de meer ‘indirecte’ kanalen zoals Facebook, de eigen website en Instagram. Hoewel minder gebruikt, worden de meer ‘directe’ kanalen zoals telefonisch contact, WhatsApp en de eigen app wel vaker per week gebruikt als een cafetaria hier gebruik van maakt.
communicatiekanaal | gebruikt door | # x per week |
Facebook Eigen website Telefonisch contact Eigen app Folder Email nieuwsbrief | 85% 41% 39% 18% 10% 8% 5% 3% | 1,3x 1,2x 1,2x 1,9x 1,9x 2,2x 0,3x 0,8x |
De belangrijkste informatie die met de klant werd gedeeld, ging over de opening van de cafetaria (82%) en het afhalen bij de cafetaria (80%). Verder werden speciale acties/aanbiedingen (41%), communicatie over bezorging (32%), communicatie over nieuwe producten (24%) vaak gedeeld met de klant. Minder vaak werd informatie gedeeld over activiteiten in de zaak zoals een verbouwing etc. (17%), de verkoop van waardebonnen (11%) of initiatieven om de horeca te steunen zoals #helpdehoreca (7%).
Cafetaria’s trekken nieuwe klanten aan tijdens horecasluiting
82% van de cafetaria’s heeft nieuwe klanten aangetrokken tijdens de sluiting van andere eetgelegenheden. 59% verwacht dat zij deze klanten ook kunnen behouden in de toekomst, terwijl 23% aangeeft dat dit tijdelijk is geweest, omdat deze klanten weer gebruik gaan maken van andere eetgelegenheden.
“We hebben tijdens de sluiting van restaurants redelijk goed gedraaid. Nu de restaurants weer geopend zijn, merken we wel dat het aantal klanten weer iets terug loopt.’’
De prijzen blijven grotendeels hetzelfde in de cafetaria
Een klein deel van de cafetaria’s heeft de prijzen in de afgelopen maanden verhoogd:
- 5% van de cafetaria’s verhoogde de prijs op friet (gemiddeld 4,5% prijsverhoging)
- 8% van de cafetaria’s verhoogde de prijs voor snacks (gemiddeld 5% prijsverhoging)
- 9% van de cafetaria’s verhoogde de prijs op koude dranken (gemiddeld 6,5% prijsverhoging)
“We hebben het na de heropening op 1 juni weer wat drukker gekregen. Eerst durfden de mensen nog niet te komen, maar we merken dat het nu weer aantrekt. Het voelt weer een beetje als vanouds.’’
Gemengde gevoelens over de zomerperiode die gaat komen
37% van de cafetariabeslissers kijkt positief naar de komende zomer. De belangrijkste reden hiervoor is de verwachting van veel toerisme in eigen land dit jaar en een groot deel van de Nederlanders die niet op vakantie zal gaan. 26% van de beslissers is juist negatief over de komende zomer. Zij zien met name de regels omtrent het houden van 1,5-meter afstand als belangrijkste barrière. Ook de terughoudendheid van de consument om naar de cafetaria toe te gaan baart hen zorgen. 37% van de beslissers is neutraal over de komende zomer. Zij geven aan dat het onzekere tijden zijn en dat zij niet goed kunnen inschatten hoe het virus en de maatregelen zich verder zullen ontwikkelen.
De Foodservice Denktank is een initiatief van Marketing4Results en Sligro Food Group in samenwerking met Horecava. Doel is om snel, makkelijk en betaalbaar in contact te komen met jouw professionele doelgroep in de segmenten restaurants, cafetaria’s of bar/cafés om inzicht te krijgen in hun behoeftes. Fabrikanten kunnen hier meer informatie vinden over de Foodservice Denktank en horecabeslissers hier of neem contact met ons op via 0345 – 50 52 41.