Co-creatie sessie 3: true pricing in foodservice

 

Wist je dat als je een komkommer koopt er in die keten kinderarbeid heeft plaatsgevonden? En weet je welke impact voedselproductie heeft op lucht- en waterverontreiniging? Ook met onze foodservicebranche veroorzaken we sociale- en milieukosten. Momenteel is de ontwikkeling van true pricing in opkomst: het berekenen en verbeteren van de échte prijs van producten. Dit is de verkoopprijs van producten inclusief de externe sociale en milieukosten. Je betaalt hiermee niet alleen voor herstel en compensatie, maar ook voor preventie van toekomstige kosten.

Het thema true pricing stond centraal tijdens de co-creatie sessie op 30 juni 2021 waarbij we samen met klanten, relaties, studenten en chefs uit onze foodservicemarkt oplossingen hebben bedacht. Vanuit Marketing4Results hebben we in totaal 6 sessies georganiseerd waarbij we samen hebben nagedacht over mogelijke oplossingen voor verschillende thema’s die een grote impact op foodservice hebben: voedselverspilling, onderwijs, plasticreductie en inclusiviteit. Deze themasessies zijn voorafgegaan door een introductie over het creëren van bewustwording rondom duurzaam en betekenisvol ondernemen.

We hebben gemerkt dat het thema true pricing veel stof doet opwaaien en waar een hoop interesse voor is. Maar wat we ook merken, is dat er nog veel verschillende interpretaties bestaan over wat true pricing inhoudt. Maurits Appeldoorn van True Price heeft hier tijdens zijn inleiding duidelijkheid over gegeven. True Price is een sociale onderneming die zich bezighoudt met in kaart brengen en berekenen van de verborgen kosten die producten met zich meebrengen. Inmiddels heeft het bedrijf 31 indicatoren ontwikkeld op basis van wetenschap en transparantie. Hun missie is om duurzame producten te realiseren die voor iedereen betaalbaar zijn. Dit doen zij door consumenten de echte prijs van producten die ze kopen te laten zien en vrijwillig te laten betalen. True pricing maakt je bewust van de wereld om ons heen en de impact die wij als consument hebben, zelfs bij het kopen van een ‘simpele’ komkommer. In dit blogartikel delen we een aantal voorbeelden om dit thema iets meer te duiden.

Geen samenwerking met organisatie WK voetbal uit ethische overwegingen
Een voorbeeld dat de meeste van jullie waarschijnlijk wel hebben gezien, is het bericht dat een grasbedrijf uit Limburg met een jarenlange traditie gaat breken: ze gaan geen graszoden voor het WK voetbal in Qatar in 2022 leveren. Eén van de redenen hiervoor is dat er in Qatar andere kwaliteitsnormen worden gehanteerd voor het gras dan waar Hendriks Graszoden zich aan wil verbinden. Maar misschien nog wel belangrijker: de mensenrechtensituatie in het land. Er zijn al zo’n 6.500 werknemers omgekomen door slechte arbeidsomstandigheden bij de bouw van de stadions. Voor zover bekend was het Limburgse bedrijf het eerste Nederlandse bedrijf dat niet wil samenwerken met de organisatie van het WK voetbal vanwege ethische kwesties.

Dwangarbeid bij het maken van zonnepanelen
In het kader van duurzaamheid schieten zonnepanelen de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond en op daken. Ook de ontwikkelingen op het gebied van zonneparken gaan ontzettend hard. Zo heeft Nederland het afgelopen jaar alleen al vier miljard besteed aan de subsidie voor zonnepanelen. Heel goed in het kader van de energietransitie, zou je denken, maar nu blijkt dat een groot deel van die panelen die uit China afkomstig zijn zeer waarschijnlijk is gemaakt met dwangarbeid onder de Oeigoerse moslimminderheid. Een belangrijke grondstof voor zonnepanelen, polysilicium, komt voornamelijk uit de regio Xinjian, waar deze minderheid wordt onderdrukt. Solarfields, één van de grootste zonneparkontwikkelaars in Nederland, zegt wakker te zijn geschud door de berichtgeving. Ook in Zweden en de Verenigde Staten is er veel commotie over het onderwerp ontstaan, waarbij de VS overweegt om te stoppen met het afnemen van zonnepanelen die afkomstig zijn uit dit gebied.

De echte prijs voor een vliegvakantie
Op 17 juni is SheepTickets gelanceerd door natuurbeschermings- en milieuorganisatie Natuur & Milieu. Met deze tegenhanger van CheapTickets wil de organisatie aandacht vragen voor de extreem lage prijzen van sommige vluchten waarbij de milieuschade van het vliegen niet bij de prijs is inbegrepen. Voor slechts € 9,- naar Madrid, voor € 35,- naar een Grieks eiland met het vliegtuig of soms boden aanbieders zelfs negatieve prijzen aan voor een vlucht! SheepTickets laat consumenten zien wat de werkelijke prijs van een vliegticket is. Als alle klimaat- en milieuschade én belastingen namelijk doorberekend zouden worden in een vliegticket, is de gemiddelde prijs 63% hoger dan de huidige prijs. Een retourtje naar Nieuw-Zeeland kost eigenlijk meer dan € 3.600,- in plaats van de € 471 waar je tickets voor kunt vinden. Vliegen levert namelijk een enorme bijdrage aan klimaatverandering. Een retourtje Bali (7.000 kg CO2-uitstoot equivalent) staat bijvoorbeeld gelijk aan de uitstoot van negen jaar met de auto naar je werk (800 kg CO2 per jaar) of de besparing van 15 jaar vegetarisch eten (winst: 460 kilo CO2 per persoon per jaar).

Prijs van gezond eten neemt sneller toe dan voor ongezond voedsel
Als we naar de ontwikkelingen kijken in de wereld van eten en drinken, dan blijkt uit een onderzoek van het CBS dat in de afgelopen tien jaar de prijzen voor gezonde voeding sneller zijn gestegen dan voor ongezond eten en drinken. Het is dus naar verhouding duurder geworden om gezond te eten. Een paar cijfers op een rijtje:

  • Voor gezonde producten als groente, fruit en magere of halfvolle zuivel moest vorig jaar gemiddeld 21% meer betaald worden dan in 2010.
  • Gerookt, gezouten of gedroogd vlees, sauzen en snacks werden gemiddeld 15% duurder.
  • Opvallend is dat snoep en ijs zelfs goedkoper zijn geworden. Het zijn de sterkste dalers met 4,1% voor snoep en ijs zelfs met 7,7%.

Steeds hardere roep om eerlijke vleesprijzen
Naast het feit dat de prijsverschillen tussen gezonde en ongezonde voeding steeds schever worden, ontstaan er steeds meer geluiden om een eerlijke of in ieder geval eerlijkere vleesprijs te gaan hanteren. Onder andere 50 wetenschappers geven met een noodkreet aan dat vlees duurder gemaakt moet worden. Als we ooit een nieuwe regering gaan krijgen, komt er natuurlijk ook een nieuw regeerakkoord en vanuit diverse hoeken wordt nu gevraagd naar een verbruiksbelasting op milieugrondslag, waarin we betalen voor kosten van broeikasgassen, stikstof en fijn stof.

Maar wat zou een eerlijke prijs dan inhouden voor vlees? Rundvlees zou 57 eurocent per 100 gram duurder worden, kip 20 eurocent per 100 gram en varkensvlees 45 eurocent. Uit een lezerspoll van het AD bleek een ruime meerderheid van Nederland met 63% voorstander te zijn om de prijzen op vlees te verhogen. De randvoorwaarde is dan wel dat de heffingsopbrengst gaat:

  • naar boeren voor verduurzaming
  • naar het goedkoper maken van groenten, fruit en vleesvervangers (5% btw)
  • naar het compenseren van lage inkomens

Supermarkt waar je ‘echte prijzen’ betaalt
Een concrete oplossing op het gebied van true pricing is in december vorig jaar in Amsterdam geopend: biologische supermarkt De Aanzet is de eerste supermarkt ter wereld die ‘echte prijzen’ rekent. Ze zijn gestart met een aantal soorten groenten en fruit en met brood. De eerste boodschappen zijn gedaan door actrice en sociaal ondernemer Katja Schuurman. De Aanzet heeft gekozen om eerst vier indicatoren die veel impact hebben te communiceren aan hun klanten. De opslag voor deze indicatoren zie je meteen bij het schap en wordt visueel gemaakt door een tekening van bijvoorbeeld een courgette waar onderaan wat plakjes zijn gesneden: een plakje voor klimaatbelasting, voor watergebruik, voor grondgebruik en voor onderbetaling. Hierdoor krijgt de courgette een opslag van 12 eurocent, een kilo aardappels 15 cent en een komkommer 8 cent. Met de verdiende extra inkomsten wordt een pot gecreëerd om negatieve effecten als watergebruik of bodemgebruik direct met de leveranciers van de winkel aan te pakken. Op den duur zou dit kunnen betekenen dat de prijzen dan ook weer omlaag gaan.

Vervolgstap
Nadat de context over het thema ‘true pricing’ middels bovenstaande voorbeelden is geschetst, heeft Maurits op basis van de kennis en ervaring van True Price de inleiding van dit thema verzorgd. Vervolgens hebben de aanwezigen oplossingen bedacht, geselecteerd en uitgewerkt voor de volgende vraagstukken:

  1. Hoe kunnen we bekendheid creëren over true pricing onder de consument en/of foodprofessionals?
  2. Hoe kunnen we als schakels in de keten samenwerken, waardoor de consument de echte prijs niet hoeft te betalen?
  3. Hoe kunnen we volgende week starten met het doorvoeren van true pricing in foodservice?

De 190 ideeën die zijn aangedragen vind je in dit document. De aantal ideeën die verder zijn uitgewerkt tot concrete(re) oplossingen komen in ons e-magazine dat we binnenkort gaan uitgeven.

Wil jij na het lezen van deze ideeën met één of meerdere ideeën aan de slag voor het bedrijf waar je werkt of een oplossing samen met een ander bedrijf in foodservice oppakken? Graag! Wat wij willen is dat er beweging ontstaat, ook al is het maar een heel klein beetje!