Buyer persona & klantprofielen

 

Veel bedrijven in foodservice – zowel fabrikanten, grossiers als formules – stellen zich momenteel de vraag of en zo ja, op welke wijze zij gaan werken met buyer persona’s binnen hun organisatie. Dat bleek tijdens de interactieve online kennissessie die we op 26 november 2020 voor leden van Trema Foodnetwerk en Sales Profs hebben gehouden. Wat is de meerwaarde van het gebruik van buyer persona’s? Waarvoor kun je ze allemaal inzetten? Hoe stel je een goede buyer persona op? En hoe creëer je draagvlak binnen je organisatie om hiermee te werken? Een greep uit de vragen die ter sprake zijn gekomen tijdens deze sessie.

 

Definitie
De sessie startte met de vraag: “Wat is een buyer persona?” Buyer persona’s zijn fictieve personen die een deel van jouw kopers representeren en inzicht geven in hun wensen, behoeften, uitdagingen en doelen. Hiermee helpen buyer persona’s om je (potentiële) koper beter te begrijpen, te bereiken en te benaderen. Dit resulteert in input voor je toekomstplannen, producten en communicatie.

Niemand is voor 100% één buyer persona. Niemand past namelijk volledig in één hokje. Maar een ondernemer, chef-kok, cafetariahouder etc. herkent zich voor een groter deel in de ene buyer persona’s dan in de andere.

 

Inzetbaarheid & bruikbaarheid

Resultaat poll online kennissessie buyer persona’s

Buyer persona’s kun je inzetten voor verschillende doeleinden. Feitelijk zet je ze in bij al die activiteiten waar je doelgroep en dus buyer persona’s relevant zijn. Dus bij het maken van plannen, het creëren en optimaliseren van producten en services en bij het ontwikkelen en inzetten van communicatie. Tijdens de kennissessie bleek dat 52% van de aanwezigen als eerste een buyer persona zou willen gebruiken voor het ontwikkelen van een contentstrategie.

 

De 5 gouden regels
Voor het opstellen en gebruiken van een buyer persona voor jouw organisatie gelden enkele vaste criteria. Deze “gouden regels” zijn:

  1. Maak keuzes: niet iedereen kan je doelgroep zijn.
  2. Bepaal je doel
  3. Zorg dat het een levend document is, waar iedereen dezelfde gedachte bij heeft
  4. Gebruik het bij al je vervolgplannen, communicatie en producten & services
  5. Focus niet alleen op de verschillen, maar ook op de overeenkomsten

In dit artikel lees je meer over buyer persona’s.  Meer informatie over Trema Foodnetwerk vind je hier!