Blockchain in food(service)
Blockchain is te vergelijken met het internet in de jaren negentig; het is momenteel nog relatief klein, maar het heeft de potentie enorm groot te worden. Maar wat is het nu precies? En wat zijn de mogelijkheden hiervan in foodservice?
Een blockchain is in feite een grote database. Het is open voor iedereen, niemand is de eigenaar. Net zoals het internet met alle websites. Iedereen met een internetverbinding kan die pagina’s bekijken. Een blockchain kun je het beste vergelijken met een soort spreadsheet die op Google Drive of Onedrive (in the ‘cloud’) staat. Het bestand wordt met meerdere mensen gedeeld, mensen kunnen er in werken en tegelijkertijd ook wijzigingen van anderen zien. Je werkt dus altijd in de laatste, up-to-date versie.
Maar er is wel een verschil: in de blockchain kun je alleen onderaan informatie toevoegen. Je kan dus wel dingen wijzigen, maar het verleden blijft staan. Iets uit het verleden kan maar door één iemand tegelijkertijd worden ‘gebruikt’, en dat is voor iedereen zichtbaar. Dat heeft als voordeel dat je verplicht wordt eerlijk te zijn, want het is erg duidelijk als je probeert iets uit het verleden te veranderen.
Door alle geldstromen via blockchain te laten plaatsvinden, raak je nooit geld kwijt. Alle transacties blijven namelijk altijd bewaard en kunnen niet plaatsvinden mits iedere deelnemer aan de blockchain de transactie goedkeurt. Dat goedkeuren is een digitaal proces. Alle deelnemers hebben het digitale grootboek van alle transacties op hun computer staan. Als er een transactie plaatsvindt, dan rekenen al die computers snel door of die transactie wel mogelijk is. Zo minimaliseer je de kans op fraude. Daarbij zal de controle van alle stromen veel minder tijd kosten.
Vertrouwen
De bepalende factor van een blockchain transactie-netwerk is dat het werkt zonder vertrouwen. De computers in het netwerk hebben geen vertrouwensconcept, ze vertrouwen op de wiskunde van het blockchain-protocol om de waarheid van de transacties te verifiëren. Zo kunnen blockchains processen uitvoeren die momenteel veel vertrouwen vereisen tussen mensen en organisaties en deze processen automatiseren, waardoor de behoefte aan vertrouwde instellingen verminderd.
Deze technologie kan bestaande bedrijfsmodellen veranderen. Betalingsverkeer wordt goedkoper, notarissen verdwijnen en het werk van accountants wordt makkelijker.
Wat betekent blockchain voor mij als foodprofessional?
Als voedselproducenten traceerbaarheid van hun producten via de blockchain laten lopen, wordt het bij de supermarkt veel gemakkelijker om de herkomst van hun inkopen te bevestigen. Voor certificeringen als ‘organic’ of ‘fair trade’ hebben we dan geen instanties meer nodig, maar kunnen we de authenticiteit van dergelijke claims via onze eigen interface met de blockchain bijhouden.
Blockchain zal gebruikt worden om de bewegingen van voedsel in de productie- en leveringsketen vast te leggen. Op die manier kan men beter zien waar ziektes voorkomen en is de verdere verspreiding daarvan te voorkomen doordat er eerder ingegrepen kan worden. Blockchain maakt het namelijk mogelijk dat alle bewegingen betrouwbaar en accuraat vastgelegd kunnen worden. Zo zou wellicht voorkomen kunnen worden dat het fipronil-schandaal dat de Nederlandse eiermarkt afgelopen zomer in zijn greep had, zo wijdverspreid raakt.
Ook biedt het transparantie naar de consument toe als het gaat om storytelling. Neem bijvoorbeeld de kokosnoot. Wist jij dat kokos onder andere in drop, koekjes, koffiecreamer en currypasta zit? Er zijn 3 keer zoveel kokosboeren als cacaoboeren, maar het verhaal van de kokosboeren is niet bekend. Daar kan blockchain verandering in brengen.
Bron: Methodpliant.com
Bron: Voordewereldvanmorgen.nl