Bart Fischer – 7BFT
In de rubriek ShopperEstafette geeft een marketeer vanuit een formule, grossier of leverancier antwoord op vragen rondom het thema ‘de shopper in foodservice’. Elke kandidaat geeft het (estafette)stokje door aan een collega uit een andere schakel van de bedrijfskolom in foodservice. In deze editie Bart Fischer, voormalig formatmanager bij Albert Heijn en tegenwoordig vanuit 7BFT begeleider van retailers bij de implementatie van nieuwe concepten.
Fischer is tijdens zijn werkzaamheden voor Albert Heijn betrokken geweest bij de concepten Kies & Kook en Kies & Wok, de voorlopers van de huidige populaire maaltijdpakketten. Maar hij werkte ook mee aan de ontwikkeling van de huidige sushi-bars in de supermarkten en de foodservice-elementen AH Deli Kitchen en AH Bakery Café. Fischer is nu als ondernemer betrokken bij een vijftal nieuwe, eigen initiatieven, waarover hij nog weinig kan zeggen omdat ze zich nog in de opstartfase bevinden. “Die initiatieven zitten ook niet allemaal in food”, zo geeft hij aan. “Eentje kan ik wel noemen en richt zich op nitrietvrije vleeswaren. Dat lijkt eenvoudig, maar is het niet. Nitriet zorgt voor de rode kleur, maar ik ben van mening dat we het product ook zonder nitriet moeten kunnen maken.”
Fischer behoort tot de mensen die veel willen testen en uitproberen. “Niet alles is te bedenken vanachter een bureau. Zeker een startup kan beter eerst rustig uitproberen en vanuit daar langzaamaan opbouwen. Tegenwoordig is daar ook veel meer ruimte voor. Het starten van nieuwe initiatieven is binnen retail best veranderd en makkelijker geworden. Proberen, kijken en meten is ook veel belangrijker geworden. Steeds vaker zie je je als een UX-manager binnen retail. Een manager, die opereert op het snijvlak van development, architectuur en design, omdat gebruikerservaring met de opkomst van meer digitale services steeds belangrijk wordt.”
Volgens Fischer is bijna elke retailer bezig met foodservice. Niet dat de klanten die bij een supermarkt komen daar ook willen zitten, want daar gelooft hij niet in, maar supermarkten zouden wel meer kunnen doen dan ze nu laten zien. “Verblijvers en passanten zijn de primaire klantengroepen voor supermarkten. Die eerste groep zijn de mensen die boodschappen komen doen. Maar die tweede zoekt gemak en komt binnen als er iets nodig is voor het ontbijt of de lunch. Ik denk dat supermarkten op het gebied van koffie en broodjes veel meer kunnen doen. Dat mensen er ook gaan eten, zoals in het buitenland wel gebeurt, verwacht ik in Nederland overigens niet. Vooral niet omdat de horecadichtheid bij ons heel hoog is, je hebt dus altijd wel een alternatief in de buurt.”
Maar zelfs al breng je meer foodservice, dan zullen retailers zien dat het onder aan de streep wellicht niet eens winstgevend is. “Retailers werken met andere modellen; snelle omloop van producten en geringe marges, dat is foodservice meestal niet. Ook zijn retailers meer op efficiency gericht en minder op kwaliteit. Dat betekent dat ze goedkope maaltijden goed kunnen verkopen, maar als die maaltijden duurder worden omdat de kwaliteit beter is, dan moet het een andere afzender hebben. Bijvoorbeeld van een horecagelegenheid of een ander geloofwaardig merk, anders werkt het niet.” Het is dus niet de samenwerking tussen retailer en horeca, want daarin gelooft Fischer wel. “Als jij weet dat die maaltijd is samengesteld door een horecagelegenheid die je kent, vertrouw je de kwaliteit en ben je ook bereid daarvoor een hogere prijs te betalen.”
Foodservice zal volgens Fischer binnen supermarkten altijd een bescheiden rol blijven spelen. “Veel mensen hebben het over beleving brengen in de supermarkt, maar het is voor de meeste mensen toch gewoon de plek waar ze snel hun boodschappen willen halen. De juiste balans vinden is dus belangrijk. Het is ook afhankelijk van waar zit de locatie en welke functie vervul je? Bij de kleine gemaksformats gaat het om snelheid. Bij grotere locaties gaat het wellicht om meer beleving, maar ook dan willen mensen graag snel hun boodschappen kunnen doen.”