B Corp: bouwen aan een ‘B economie’
Sinds maart 2021 mag Yoghurt Barn zich als eerste horecabedrijf in de Benelux en één van de weinige horecabedrijven wereldwijd aansluiten bij de community van B Corp ondernemingen. In diezelfde maand deelde Albert Heijn dat zij meer dan 500 B Corp-producten in hun webshop aanbieden. Met dit aanbod willen zij de consument helpen bij het doen van dagelijkse, duurzame boodschappen. Ook Bol.com heeft sinds kort het label B Corp toegevoegd aan hun assortiment dat ondertussen al uit meer dan 5000 artikelen bestaat. Maar wat is B Corp nu precies en hoe word je ‘het’ als organisatie? In dit artikel lees je het antwoord op deze vragen.
Wereldwijd zijn er zo’n 3979 B Corp-bedrijven, zoals Ben & Jerry’s, Patagonia en Innocent. Hiervan komen er 98 uit Nederland, waaronder Dopper, Tony’s Chocolonely, Triodos Bank, WeTransfer, Yoni, Moyee Coffee, Mud Jeans en Snappcar.
B Corp is een afkorting voor Benefit Corporation en zet in op een verandering van de manier waarop we naar economisch succes kijken.
“We envision a global economy that uses business as a force for good.’’
Dit certificaat wordt sinds 2006 uitgegeven door de Amerikaanse non-profit organisatie B Lab, die niet het product, maar de gehele bedrijfsvoering beoordeelt. Sinds 2015 kunnen ook Europese bedrijven zich laten certificeren. Wil een organisatie in aanmerking komen voor een B Corp-certificaat, moet het laten zien dat het naast winst ook mens, milieu en maatschappij als uitgangspunt heeft. Hiervoor worden de huidige activiteiten van het bedrijf beoordeeld op de volgende pijlers:
Bestuur
Leidend hierin is de missie van je bedrijf, waarbij het een vereiste is dat deze niet alleen draait om winstoptimalisatie. Neem als voorbeeld de missie van Dopper: “De missie van Dopper is om mensen de mogelijkheid te bieden om herbruikbare flesjes te verkiezen boven single-use waterflesjes om zo de waterbronnen van de wereld te beschermen.” Ook wordt de verantwoordingsplicht en de openheid van een bedrijf geëvalueerd. Er wordt gemeten hoe het zijn werknemers, bestuursleden en gemeenschap betrekt bij het bereiken van de missie. Tot slot beoordeelt deze pijler de toegang van werknemers tot financiële informatie, de mogelijkheden van klanten om feedback te geven, en de diversiteit van de bestuursorganen.
Werknemers
Deze pijler gaat over de behandeling van werknemers middels beloningen, opleidingsmogelijkheden en de mogelijkheid tot eigen inbreng. Het richt zich ook op de algemene werkomgeving door het meten van de interne communicatie, de flexibiliteit om je werktijden, werklocatie en werkduur te bepalen en of het bedrijf gezondheids- en veiligheidsmaatregelen biedt. Bruggink & Van der Velden Advocaten Belastingadviseurs is fair, flexibel en innovatief, zowel intern naar collega’s als extern naar cliënten. Zo krijgt iedere medewerker de vrijheid om met de klant financiële afspraken te maken.
Gemeenschap
Gemeenschap draait om de bijdrage van een bedrijf aan het economische en sociale welzijn van de gemeenschap(pen) waarin het actief is. De Krat levert bijvoorbeeld een bijdrage aan de gemeenschap doordat zij lokale producten halen bij kleine Nederlandse boeren en telers en hier een eerlijke prijs voor betalen. Alles wat overblijft aan producten, gaat naar de Voedselbank of lokale winkels en restaurants.
Milieu
Op het gebied van milieu wordt gekeken naar de milieuprestaties van een bedrijf ten aanzien van faciliteiten, materiaal-, grondstof- en energieverbruik. Seepje produceert was- en schoonmaakmiddelen op basis van de beste natuurlijke ingrediënten. Hiervoor maken ze gebruik van de beruchte Himalaya supershells die in overvloed groeien in India en Nepal. Wanneer water aan deze supershells wordt toegevoegd, laten deze een natuurlijke vorm van zeep vrij die het basisingrediënt voor de meeste Seepje-producten vormt. Op deze manier wil Seepje een schonere en mooiere wereld creëren.
Klanten
Tot slot is het van belang dat een bedrijf niet alleen zijn eigen zaken op orde heeft, maar ook kijkt naar de gebruiker van zijn producten. Binnen de pijler ‘klanten’ wordt gemeten of een product of dienst is ontworpen om een sociaal probleem of milieuprobleem op te lossen. Denk aan verbetering van de gezondheid, behoud van het milieu, het creëren van economische kansen voor individuen of gemeenschappen, het bevorderen van kunst/wetenschap of het verhogen van de kapitaalstroom naar doelgerichte ondernemingen. WakaWaka ziet toegang tot duurzame energie als een fundamenteel mensenrecht. Toegang tot elektrisch licht en elektriciteit betekent toegang tot onderwijs, tot communicatie, tot mogelijkheden om inkomsten te genereren en tot een betere toekomst. Met de hulp van geïnspireerde en zorgzame consumenten van WakaWaka, hun actieve wereldwijde gemeenschap en hun vele partners, hebben ze meer dan 1,2 miljoen mensen in afgelegen gebieden toegang gegeven tot elektriciteit.
Bij het behalen van een score van minimaal 80 van de 200 punten op het B Impact Assessment en na een strenge check-up, mag je bedrijf zich officieel B Corp-gecertificeerd noemen. Daarbij heb je als bedrijf de keuze op welke van bovengenoemde vijf pijlers je de focus wil leggen. Voor de meeste bedrijven kost het tussen de 1 en 3 uur tijd om een ruwe eerste indicatie van je score te krijgen. Dit hangt af van de grootte, bedrijfsduur en complexiteit waaronder het aantal locaties van een bedrijf. Voordeel is wel dat het assessment kan worden opgeslagen en op elk moment opnieuw kan worden bekeken.
Wil je meer lezen over de ervaringen die bedrijven als Auping, Fairtrade Original, Dawn, Seepje en Holie hebben doorgemaakt bij de strenge B Corp-selectie? Lees dan eens dit artikel dat Marketing Tribune schreef.
Onze stagiaire Marissa van Slooten heeft diverse interviews gehouden met bedrijven die het certificatieproces hebben doorlopen. Graag bedanken we P2 Strategie, The Playmakers, Schuttelaar & Partners, The Change Collective, Vandejong Creative Agency en Dawn voor het delen van hun kennis op basis waarvan dit artikel mede tot stand is gekomen.
Cyril van Sterkenburg, Vandejong Creative Agency
Het proces om B Corp-gecertificeerd te worden levert je veel inzichten op van je bedrijf en het is een leuke manier om samen met je collega’s over de onderwerpen in gesprek te gaan. Heb plezier in het doorlopen van het traject en neem er vooral de tijd voor. Als je dan het B Corp-certificaat krijgt, is dat de kers op de taart, maar de waarde zit hem eigenlijk in het proces! Je legt jezelf langs de meetlat en leert daardoor nieuwe dingen over je bedrijf, terwijl je bezig bent om je bedrijf beter te maken.
Naast bekende producenten als Tony Chocolonely en Dopper, kunnen ook dienstverleners B Corp worden. Een voorbeeld is GRRR creative digital agency die in 2020 hun B Corp certificaat hebben behaald. Zij geloven dat de wereld eerlijker, groener, inclusiever en creatiever kan zijn. Zij maken interne impact door veganistisch te lunchen en tijdens borrelmomenten te proosten met bier dat is gemaakt van regenwater. Hun bedrijf draait op groene stroom en ze kopen lokaal in. Ze hebben een website gebouwd waar mensen kunnen doneren voor The Ocean Cleanup en hiermee miljoenen opgehaald en specialisten geworven. Door al deze actiepunten vult GRRR creative digital agency de pijlers op hun eigen manier in en creëren zij impact.