Ariane van Mancius – True Price Koffiehuis

 

In de rubriek ShopperEstafette geeft een marketeer vanuit een formule, grossier of leverancier antwoord op vragen rondom het thema ‘de shopper in foodservice’. Elke kandidaat geeft het (estafette)stokje door aan een collega uit een andere schakel van de bedrijfskolom in foodservice. In deze editie Ariane van Mancius van True Price Koffiehuis in Breukelen.

Een wereld waarin producten voor échte prijzen worden verkocht. Dat is waar Ariane van Mancius haar bijdrage aan wil leveren met het True Price Koffiehuis dat zij eind 2021 in Breukelen opende. Het is het eerste horecaconcept ter wereld waar de echte prijs wordt gevraagd. Dat betekent dat de negatieve effecten die producten hebben door de uitstoot van CO₂ en het verbruik van energie, water en land, maar ook onderbetaling van werknemers en kleine boeren in de keten en misstanden zoals kinderarbeid en uitbuiting worden meegerekend bij het bepalen van de prijs.

Vorig jaar kerst ontstond het idee tijdens een gesprek met Van Mancius’ zus en na een online zoektocht, waaruit bleek dat nog geen enkel horecabedrijf hierin actief was, ging Ariane hiermee aan de slag. “Om het Koffiehuis te realiseren, heb ik de samenwerking gezocht met verschillende sponsoren: Bocca Coffee, Dilmah thee, Sligro Food Group en THIJS-drinks, onderdeel van Sir Joe. Toen ik het idee met mensen binnen deze organisaties deelde, kon ik rekenen op enthousiaste reacties en een commitment dat al snel werd verstrekt op persoonlijke titel.” Daarnaast wordt samengewerkt met True Price, een sociale onderneming die zich bezighoudt het met zichtbaar maken van de onzichtbare kosten om zo de echte prijs te berekenen. “Als mensen in het Koffiehuis de echte prijs betalen, wordt hun bijdrage gebruikt voor ‘remediering’. Dat houdt in dat de schade die is gemaakt tijdens het productieproces wordt hersteld of gecompenseerd. Een ander deel van de opbrengst wordt gebruikt om toekomstige schade in de keten te voorkomen. Deze remediering loopt via het True Price Remediation Platform, dat True Price aan het bouwen is”, aldus Ariane.

De doelstelling van het Koffiehuis is meerledig. “De eerste is om bewustwording over de echte prijs te creëren. Veel mensen kennen het verhaal over verborgen kosten niet of zijn zich er niet van bewust. Feitelijk is dit ook de boodschap achter de gedachte dat de vervuiler betaalt. Het Koffiehuis wil deze boodschap op een positieve manier vertellen en aan gasten laten zien wat het verschil in de echte prijs is tussen koffie, thee en perensap uit de omgeving van Breukelen. Ook willen we inspiratie bieden. Daarom is in het Wagenhuis waarin het Koffiehuis is gevestigd ook een Kunsthuis met een ‘Zero Art’ kunstgalerie en een Kennishuis in de vorm van een mini-bibliotheek waar je kunt lezen en leren over alles wat met duurzaamheid te maken heeft.”

Als gevolg van de coronacrisis worden in het True Price Koffiehuis momenteel alleen warme en koude dranken aangeboden. “In een later stadium komt ook een beperkt aanbod aan foodproducten op de kaart te staan: een gewone en vegan appeltaart van Landwaard Culinair, een vegan worstenbroodje van Keilekker, soep gemaakt van groenten uit de buurt en paté van Charcuterie 1906.” Op 1 maart opent het Koffiehuis zijn deuren weer en worden ook de echte prijzen van de aangeboden producten bekendgemaakt.